groningen

Twee weken geleden liet ik het al zien in mijn wekelijkse dagboekje: wij zijn een dagje naar Groningen geweest! Jaren geleden had ik daar eens een opendag van de universiteit bezocht, maar verder had ik eigenlijk nog niets van Groningen gezien. Daar moest verandering in komen, want ik had al zoveel leuks over Groningen gehoord. Camera mee, lunch- en bezoektips mee (dank voor de tips!) en hop, de auto in. We hadden heel veel geluk met het weer (we zaten midden in die hittegolf, moeilijk voor te stellen nu met al die regen, I know), dus het vakantiegevoel was helemaal compleet. Ik ben absoluut geen Groningen-expert, dat kan natuurlijk ook helemaal niet na één dagje uit in deze stad, maar ik wilde toch wat fotos laten zien en tips met jullie delen!

We parkeerden de auto voor de dag voor zes euro bij een P+R net buiten het centrum en pakten daar de bus richting Centraal-Station. Ons parkeerticket was tegelijkertijd ons vervoersbewijs en dat was dus best een mooie deal. Je bent binnen tien minuten in het centrum, dus dat viel ook mee. Tegenover het station staat trouwens het Groninger museum, waar ze nu (0.a.) de David Bowie tentoonstelling hebben. We zijn niet naar binnen geweest, maar ik wilde toch even een foto maken van dit bijzondere gebouw.

We liepen via de Folkingestraat richting het centrum. Deze straat zit vol leuke boetiekjes en lunchtentjes (ik kreeg deze ook niet voor niets als tip denk ik!). Deze foto heeft niets te maken met die winkels, maar ik kijk in van die straatjes vaak nog even naar boven en dan zie je ook een heleboel leuks, zoals deze bloemen! :)

Klinkhamer, het bord zegt het al, een grappig winkeltje vol antiek en curiosa. (Folkingestraat 50) 

Als er LP’s te vinden zijn, dan kunnen wij er niet aan voorbij lopen!

Niets gekocht, maar kijken is ook leuk :-)

Nog een platenzaak die we onderweg tegen kwamen.

Er stond markt op de Vismarkt en die hebben we eigenlijk zoveel mogelijk proberen te vermijden, haha. We (ok, IK), waren vooral op zoek naar de Søstrene Grene, waar ik een paar verjaardagskaartjes kocht. Dat is echt één van mijn favoriete winkeltjes <3 (Grote Markt 43-44)

We hadden zulk lekker weer, dus we hebben voornamelijk héél veel rondgelopen en rondgekeken. Er valt genoeg te zien!

Voor de lunch belandden we bij Nummer 25 (Oude Kijk in Het Jatstraat 25). Eigenlijk waren we een soort van op zoek naar ‘Bij Britta’ (die kreeg ik als tip van jullie én daar had ik over gelezen op teamconfetti.nl toen ik had gegoogeld naar Groningen-tips), maar ik had niet zo goed opgezocht waar die nou precies zat. Grappig genoeg bleek dat heel vlakbij te zijn…

Jawel, ‘Bij Britta’ zat dus naast Nummer 25! Dat had ik pas gezien toen ik een foto wilde maken van waar we hadden geluncht, haha. Ach ja, maakte helemaal niets uit, want we hebben heerlijk gegeten en we vonden het een gezellige lunchplek. Nummer 25 kan ik in ieder geval voor een lunch erg aanraden. Bij ‘Bij Britta’ ben ik dus niet geweest, maar ze schijnen daar lekkere taartjes en koffie te hebben.

Na de lunch zijn we weer op pad gegaan en hebben we onder andere wat winkeltjes bezocht. Zoals HOLTBAR (Oude Kijk in Het Jatstraat 20), een echte aanrader voor mensen die week worden van alles dat er enigszins Scandinavisch uitziet (guilty as charged).

Ze hebben er vooral heel veel spullen die je niet nodig hebt, maar wel héél leuk zijn. Zeker een tip als je bezig bent met het inrichten van je huis of als je op zoek bent naar een leuk cadeautje. Ik was o.a. erg gecharmeerd van het behang ;-) Je kunt er ook terecht voor een bakje koffie. Holtbar dus! (Oude Kijk in Het Jatstraat 20) 

Ook zo leuk aan Groningen: veel water en charmante oude panden langs de grachten.

Zoals deze.

En deze.

ijsjes2

Met mooi weer horen ijsjes er natuurlijk bij! Deze haalden we bij een tentje waar ze ook patat enzo verkochten (ik kan het helaas niet meer vinden) en aten we op langs de waterkant.

Verder wandelen.

Deze foto heb ik zwart-wit gemaakt, want ik was helemaal groen uitgeslagen door de weerspiegeling van het gras, haha. Krijg je er van, als je nog zo wit bent als een spook… (zit inmiddels wel wat meer kleur op m’n gezicht).

Onderweg naar het station (en de bus) stapten we nog even binnen bij Folk, een zogenaamde conceptstore, vol met leuke en mooie hebbedingetjes. (Folkingestraat 17). Erg leuk om even rond te kijken en ze hadden ook zoveel gave illustraties op kaarten/posters.

Kortom, we hebben echt een hele leuke dag gehad in Groningen! Héél even hadden we zelfs een “vakantie in Zweden” gevoel, omdat we op een stukje liepen dat ons allebei veel aan Uppsala deed denken. Nog meer bewijs dat je ook prima een zomer in ons mooie kikkerlandje kunt doorbrengen, want ook in Nederland zijn er genoeg mooie en gezellige steden te bezoeken. Groningen, I’ll be back! 

 

Liefs! xx