Drie lange broeken nam ik mee en ik heb er geen eentje gedragen tijdens onze vakantie in Zweden. Niet tijdens onze week in Rydaholm en ook niet toen we drie dagen in Stockholm waren. Wie had dat gedacht? Ik niet! Anderhalve week hadden we schitterend weer (afgezien van heeeel soms een kort buitje) en konden we daarom grotendeels buiten doorbrengen, met toch wel als hoogtepunt onze duik vanaf Langholmen met uitzicht op Stockholm. Het was 33 graden die dag, dus geloof me als ik zeg dat een duik in het water nog nooit zo goed heeft gevoeld! ;) Sowieso was het echt een topvakantie, misschien wel de leukste tot nu toe! Zucht, ik heb nu al weer heimwee.

Hier deel één van mijn Zweden dagboek, over de week die we samen met Joost z’n familie doorbrachten in een heel schattig houten huisje in Småland, het zuiden van Zweden. Het zijn erg veel foto’s, dus je bent bij deze gewaarschuwd! :)

Het huisje dat Joost z’n ouders hadden gehuurd was alles wat je van een Zweeds buitenhuis zou verwachten.

Mooie houten vloeren (met overal kleedjes), knusse kamers (met blauwe, gele of groene wanden), een gezellige woonkeuken, grote tuin en bovendien natuurlijk een hele rustige omgeving.

(het huis van de buren, de eigenaren van ons huisje)


(mijn schoonzusje, die een tekening maakte van het huis)

Rydaholm is klein, afgezien van een supermarkt en een kerkje is er niet veel te zien, maar ons huisje stond op een landgoed met koeien, paarden en kippen, dus je eenzaam voelen was er eigenlijk niet bij. Bovendien was er een groot bos waar de tuin ophield (ehh, al is heel Zweden bijna bos natuurlijk) en was er vlakbij een meer te vinden. Genoeg te doen dus!

Toen we op ontdekkingstocht gingen ontdekten we dit grappige “schuurtje”. Een prachtig uitzicht terwijl je…

Juist! Haha, ik vond dit zo droog… Voor zover we konden ontdekken was het trouwens al een tijdje niet meer gebruikt ;)

Een van de koeien die langs de bosrand stonden.

Hej!

De kippen die iedere ochtend voor verse eitjes zorgden.

Het meer, vijf minuutjes met de auto.

Zwemmen met zo’n uitzicht, heel vervelend.

Natuurlijk hebben we ook wat stadjes in de buurt bezocht. In Eksjö zagen we schattige houten huisjes, dronken we koffie/limonade en aten we kaneelbroodjes.

In Växjö kochten we aardbeien, zaten we langs het water en maakte ik foto’s van de mooie oranje kerk.

Op de terugweg besloten we nog even te stoppen bij het meer om een avondduik te maken. Het was negen uur ‘s avonds, maar nog steeds warm genoeg om even in het meer te springen. Heerlijk verkoelend!

Ook bezochten we Lund!

Hier gingen we weer even naar alle bekende plekjes. Mijn kamer (nouja, we stonden vóór het gebouw, want naar binnen konden we natuurlijk niet), de universiteitsgebouwen, mijn favoriete lunchcafé (Coffeebreak, voor de geïnteresseerden!) en zelfs nog even naar mijn oude vertrouwde supermarkt, waar we acht dozen cruesli insloegen (geen grapje). Het was heel leuk om weer even alles terug te zien, maar het voelde wel heel anders! Tijdens mijn uitwisseling had ik er echt iets te zoeken en had ik er ook mijn vrienden enzo, maar nu voelde het toch een beetje alsof ik een buitenstaander was. Misschien herkennen mensen dit? Evengoed wel heel leuk, zo’n trip down memory lane! :)

Ik kocht het boek van Sandra Beijer, een Zweedse blogster. Al een tijdje lees ik af en toe haar blog en toen ik zag dat ze een roman had geschreven was ik eigenlijk wel heel erg benieuwd. Mijn Zweeds is nog niet goed genoeg om boeken te lezen, maar ik ben van plan om het te gaan leren. Dit boek is alvast een stapje in de goede richting. Weet iemand van jullie toevallig nog een goede cursus? Ik wil kijken of ik via de universiteit misschien nog iets kan volgen, maar dat is me al door meerdere mensen afgeraden. Een thuisstudie lijkt me echter niet zo leuk, want ik moet het ook wel leren spreken natuurlijk! Als iemand een tip heeft, laat het alsjeblieft achter! Tack så mycket :)

Ook kocht ik de LP “Stay Gold” van First Aid Kit. Nu ik ze in september in Amsterdam ga zien leek het me leuk om het mee te nemen als souvenir. Ik begreep dat veel van jullie ook gaan, echt leuk dat ze blijkbaar toch wel bekender zijn in Nederland dan ik dacht!

‘s Avonds lagen we nog lekker in het gras…

en verder maakten we vaak een wandeling.

We maakten foto’s (ook van de rest van de fam., maar die zet ik niet online ivm privacy),

lazen en zwommen aan het meer (ik was weer begonnen aan de Harry Potter reeks ♥)…

en ‘s avonds dronken we appelcider (of wijn, of bier).

Joost en ik maakten risotto,

en ook speelden we veel croquet in onze tuin.

Aan het eind van deze heerlijk relaxte week stapten Joost en ik op de trein richting Stockholm.

Tien minuutjes duurde de trip naar Alvesta en vanaf daar vertrok de hogesnelheidstrein die ons in drie uur naar Stockholm zou brengen. We hadden daar een appartement gehuurd voor drie dagen via Airbnb (de eerste keer dat we zoiets deden, dus dat was best spannend!) en we konden niet wachten om te zien of het een beetje leek op de foto’s. Spoiler: dat deed het zeker. Het was prachtig! Maar dat verhaal is voor de volgende post! x

Foto’s zijn gemaakt met mijn Canon 600D + 50mm 1.8f lens of mijn telefoon, vandaar de verschillen in kwaliteit.