Jaaa, deel twee van de dagboekpost over onze vakantie in Zweden! Dit keer over onze drie dagen in een appartementje in de hoofdstad. Aan het eind van onze week in Rydaholm liepen we op zaterdagmiddag, na een treinreis van ongeveer drie uur, vanaf het station richting één van de hippere wijken van Stockholm, Södermalm, waar “ons” appartement te vinden was. Even de sleutel ophalen en toen mochten we naar binnen. We waren niet teleurgesteld! Het was perfect en precies wat we zochten.

Ik heb deze post opgedeeld in verschillende categorieën. Dat leek me wel handig voor het geval je zelf nog eens naar Stockholm wilt en je op zoek bent naar tips! Let wel, toen wij er waren was het rond de dertig graden. In de winter heb je daarom waarschijnlijk niet zo heel veel aan mijn “doe” tips. Maar plaatjes kijken is sowieso leuk, toch?

(wederom een waarschuwing: veel foto’s! Een stuk of 50! Ja, ik ben echt zo’n type die later op vakantie gaat en dan haar kleinkinderen bij thuiskomst naar zo’n vreselijk lange diashow laat kijken #sorrynotsorry)

{ de woonkeuken }

{ het ontbijt op onze eerste ochtend in het appartement. Jus, croissants en jam. Godsvermogen betaald voor de jam, ook al is het potje zo klein dat je het amper kunt zien op de foto (Zweden is niet goedkoop!), maar het was het waard ;) }

{ we hadden heerlijk weer, dus als we ‘s avonds even terug gingen om ons om te kleden,  of thuiskwamen, dan gooiden we de ramen open }

{ de overburen }

{ kopje koffie en de mooie lichtgrijze houten vloer }

{ de keuken na drie dagen… oops }

{ zo’n grote spiegel vraagt om een cheesy zelfportret  }

{ onze schoenen op een rijtje. je kunt hier ook goed zien dat de vloer in twee kleuren is geschilderd. ik zou er zelf nooit opgekomen zijn, maar vond het erg mooi! }

Toen we besloten hadden dat we nog drie dagen naar Stockholm wilden deze zomer, wisten we nog niet zo goed wat we wilden doen qua verblijf. Ik heb zelf al eens één nachtje in Stockholm geslapen (de nacht voordat ik de boot naar Tallinn nam) en dat was in een hostel. Helemaal niets mis mee en relatief goedkoop. Met z’n tweeën vind ik echter een beetje privacy toch altijd wel fijn, dus al snel besloten we dat we liever naar iets anders op zoek gingen. Een hotel lag voor de hand, maar toen hoorde ik via via van AirBnB.com

Ik had verwacht dat het óf erg prijzig zou zijn óf dat je bij anderen op de bank zou moeten slapen, maar dat was dus niet zo! Na een kleine zoektocht kwam ik uit op een appartement in Södermalm. Het was niet goedkoop (we waren 293 euro kwijt voor drie nachten), maar heel veel duurder dan een hotel was het ook niet én je ervaart toch wel een bepaald gevoel van vrijheid in zo’n appartementje. Achteraf hebben we het nog tegen elkaar gezegd: dit was het dubbel en dwars waard! We zouden het dan ook zo weer doen. Als je van plan bent om in Stockholm te verblijven dan zijn er op airbnb echt genoeg leuke appartementen te vinden. Wat mij betreft een absolute aanrader! (En nee, ik word niet betaald om dit te zeggen, haha ;) )

{koffie en kladdkaka bij “Muggen” in Södermalm. Niet goedkoop, maar wel héél erg lekker! En als je bij het raam gaat zitten heb je een leuk uitzicht op alle hippe bewoners van Södermalm die langslopen)

{ ook dronken we een kop koffie bij “Tully’s Coffee“. iets goedkoper en eigenlijk net zo lekker! De kladdkaka hebben we er echter niet geproefd… wel werkte er een meisje die een Hogwarts trui droeg, dus alleen al daarom krijgt dit café van mij sowieso een dikke 8+, haha. }

{ voor ‘s avonds haalden we vaak iets te drinken bij de supermarkt en zochten we daarna een mooie plek op. niets mis met een terrasje natuurlijk, maar we zijn nou eenmaal student… en bovendien, als je appelcider of bier kunt drinken met uitzicht over Stockholm, dan is dat absoluut niet verkeerd toch?! }

{ de eerste avond besloten we van de keuken gebruik te maken en pasta klaar te maken }

{ De tweede avond zaten we op een pleintje uit te puffen, toen er een meisje langsliep met twee pizzadozen in haar armen. Dat rook zooooo lekker, daar moesten we meer van weten! We liepen het pleintje af en jahoor, daar zat een kleine pizzeria. Gevonden! We besloten twee pizza’s te bestellen en op zoek te gaan naar een bankje met uitzicht. Slechtste foto ooit, haha, maar het was de enige foto waarop én de pizza stond én het uitzicht. Ach, het gaat om het idee ;) }

{ Onze relatie opgesomd in één foto: Joost. always. eating. }

{ De derde avond aten we weer (jawel) pizza! We wilden die avond graag gaan zwemmen op Langholmen en besloten in de buurt van het metrostation op zoek te gaan naar eten. De naam van de pizzeria was wat eehhhh apart (no, just me??), maar lekker dat het was, jammm. Nog een stukje lopen voor een leuk uitzicht, we vonden wat rotsen en toen zagen we Stockholm eens van de andere kant. }

{ dinsdag vlogen we om half zeven ‘s avonds terug naar Nederland. Het was dus handiger om tussen de middag wat warms te eten en de dumpling zaak om de hoek van het appartement (waar we dus al drie dagen langsliepen) lonkte…  Het was echt LEKKER! Wauw. We moesten handen en voeten inzetten om ons verstaanbaar te maken bij de Chinese eigenaresse, maar het was het zeker waard, haha. En ook belangrijk: niet duur! Hier het adres op googlemaps, waar het restaurantje nog niet op de zien is. Maar het zit dus ongeveer daar! }

Zoals je kunt zien hebben Joost en ik het eten vooral “budget” gehouden. Echt uit eten gaan in een restaurant vinden we natuurlijk ook leuk, maar omdat het zulk mooi weer was en we dus makkelijk op straat konden eten, besloten we dat we dat eigenlijk een veel beter idee vonden. Ook fijn voor de portemonnee! Scheelt bij thuiskomst weer een maand op water en brood, haha… En bovendien hebben we eigenlijk elke dag wel lekker gegeten, daar hoef je helemaal niet veel geld voor uit te geven.

Nog twee eet/drink tips:
1. Espresso House. Het is een soort Starbucks, maar dan veel lekkerder (ja sorry, vind ik gewoon). De ijskoffie is daar echt héél goed en ook fijn: ze zijn door heel de stad te vinden.
2.  Vier grote sushirollen voor maar 100 kronen bij Sushirullen. Één zo’n rol is eigenlijk zo groot als 5 sushi maki. Niet verkeerd! Wij liepen hier tegenaan toen het lunchtijd was en vonden het lekker. Er zit wel verschil tussen de verschillende vestigingen en het scheelt als je wat vroeger op de dag komt. Dan is het nog lekker vers.

{ hoge trappen + leuke posters + schattige gele tegeltjes in de metrostations }

 Een metrokaart kopen of toch maar niet? Net zoals in heel veel steden kun je in  Stockholm een metropas kopen die meerdere dagen geldig is (o.a. voor 24u, 48u, 72u). Het is niet heel prijzig, maar reken toch maar op minstens dertig euro per persoon. Joost en ik besloten dat we het geld er niet voor over hadden. Het was zulk mooi weer én we houden eigenlijk allebei wel van lopen. Bovendien zie je onder de grond natuurlijk weinig van een stad!

Op de één na laatste dag besloten we toch een metrokaart te kopen voor 24u. We wilden veel dingen zien en doen die dag en de afstanden zouden te groot zijn om alles aangenaam te kunnen belopen. Bovendien was het met 33C best wel fijn om eventjes uit de felle zon te zijn. Ook leuk: we konden onze metropas gebruiken voor één van de veerponden die ons naar Djurgården bracht. Dat tochtje zou ik sowieso iedereen aan kunnen raden! Het was gewoon heel erg leuk om even een stukje te varen.

{ het uitzicht van ons appartement op Södermalm}

{ mijn toekomstige werkplek zat om de hoek van ons appartement: de Nederlandse ambassade. HA, was het maar zo. Ik slinger het bij deze het universum in… }

{ Södermalm dus! Ik vond het denk ik wel de leukste wijk van Stockholm. Heel veel te zien, leuke winkeltjes, de sfeer is er relaxt… en qua toeristen valt het nog heel erg mee! }

{ We waren van plan om een bezoek te brengen aan het Moderna Museet, maar het is er vanwege het mooie weer (en het feit dat het gesloten is op maandag) gewoonweg niet van gekomen. Een bezoek schijnt echter wel de moeite waard te zijn! Ach, hebben we een reden om een keer terug te gaan ;) }

{ Nog zo’n museum waar we wel graag naartoe wilden, maar wat er niet van is gekomen: het Fotografiemuseum. Nogmaals: we moeten gewoon nog eens terug denk ik, haha. }

{ Maandag hebben we de metro gepakt en zijn we naar Langholmen gereisd. We wilden zo graag even zwemmen en volgens de kaart zouden daar wat kleine strandjes te vinden zijn. We werden niet teleurgesteld…! We moesten een stukje lopen (na de brug kom je eerst veel rotsen tegen, waar wij onze pizza hebben opgegeten), maar al snel vonden we een mooie plek waar we ook het water in konden. Toch zeker wel één van de hoogtepunten van onze Stockholm reis, zwemmen met uitzicht op de stad. DOEN! }

{ Voor het paleis. Daar zijn we dit keer niet geweest, maar de vorige keer ben ik er wel in geweest. Erg mooi! }

{ Slechtste foto ooit, maar ok… We konden met onze metropas dus ook op op de veerpond naar Djurgården! Daar is een pretpark en dierentuin te vinden, net zoals heel wat mooie buitenhuizen en veel groen. Wij hebben er een rondje gelopen door de mooie parken en hebben nog even ergens langs het water gezeten. Pootje baden :) }

{ We namen de brug weer terug naar het vastenland en liepen vervolgens wat rond in de chique wijk Östermalm. }

{ Östermalm dus }

{ Een mooi stukje aan het eind van de winkelstraat, richting het Paleis. We hebben niet veel gewinkeld, maar als je dat wel graag doet op je citytrip, dan is Stockholm ook heel geschikt! }

{ Ook doen: Stockholm langzaam donker zien worden. Sta bovenop bij Katarinavägen of ga langs het water zitten op de bankjes bij Stadsgårdleden en je hebt een prachtig uitzicht! }

{ Nog zoiets wat je ‘s avonds moet doen: een bezoek brengen aan het stadhuis. Ook erg geschikt om langs het water een zelf meegenomen drankje te nuttigen zoals wij deden! }

Ok, we hebben echt nog ZOVEEL meer gedaan, maar ik moet er echt een eind aan gaan maken nu, want deze post wordt maar langer en langer, haha.

Zoals je ziet hebben Joost en ik vooral veel buiten rondgehangen. Het was zulk mooi weer en daardoor konden we doen wat we het liefst doen: fijn ronddwalen. De toeristische attracties zijn mooi en leuk en niet voor niets vaak dé attracties, maar als ik iets een grote afknapper vind, dan is het wel met z’n honderden naar hetzelfde staan kijken. En dat als je er dan een foto van wilt, je dat niet voor elkaar krijgt omdat er nog 100 man in je beeld staat. Ik heb dat een beetje met Gamla Stan (de Oude stad): een leuk gedeelte om rond te lopen, maar je loopt er met nog een paar duizend man. Allemaal toeristen. En dan heb ik altijd het idee dat je eigenlijk niet zoveel meer krijgt van hoe de stad ECHT is. Wij vermijden dat soort dingetjes vooral, of brengen dat dan gewoon een wat korter bezoek. Bovendien word ik echt heel erg chagrijnig van gehaast alle toeristische attracties af moeten gaan… haha.

Het liefst verbeeld ik me dat ik even écht in die stad woon. En dus doen we helemaal niet zoveel andere dingen dan dat we thuis zouden doen. Maar dan in een nog leukere en nieuwe omgeving! :)

Tot slot, nog een heel kort sfeerfilmpje:


(We hebben niet zoveel gefilmd, maar het leek me toch leuk om het er nog even bij te zetten :))

Oh Stockholm, ik ben echt een beetje verliefd geworden. Ik zou er zonder moeite kunnen wonen… Wie weet, ooit?

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad. Mocht je zelf een bezoek brengen aan Stockholm: HEEL VEEL PLEZIER! En als je zelf nog hele goede tips hebt, restaurantjes of wat dan ook, voel je dan vrij om ze in de comments achter te laten! Graag zelfs!

Puss och kram! x