Hoi allemaal! Hier een berichtje vanuit koud Reykjavík, IJsland. Want koud, dat is het zeker! Al die weken kerstliedjes luisteren werpt toch maar zo z’n vruchten af! Ha! Ik waan me hier in een waar winter wonderland. Sneeuw heb ik nog niet gezien (ja, in de verte, op de besneeuwde bergtoppen), maar de temperatuur ligt ook hier in de stad rond het vriespunt en dus heb ik mijn muts, wanten en dikke shawl al uit mijn koffer kunnen trekken. Inmiddels is mijn neus wat minder koud en voel ik ook langzaamaan weer het gevoel terugkomen in mijn vingers, dus leek het me leuk om hier, op het zolderkamertje waar mijn vriend in totaal vier maanden verblijft voor zijn studie, met mijn rug tegen de kachel en mijn laptop op schoot, een update te plaatsen.

Eigenlijk wilde ik mijn IJsland avonturen delen en vastleggen via instagram, maar na een niet nader te noemen NAT incident met mijn “nieuwe” telefoon, is dat vrijwel onmogelijk. Gelukkig heb ik nog wat foto’s weten te redden (ja, daar maakte ik me eigenlijk het drukst om… die kun je immers niet meer “terug” kopen) en dus kan ik toch een fotodagboekje maken van mijn eerste deel van de IJsland reis. Stiekem ook best wel leuk om dit allemaal later terug te kunnen lezen, misschien nog wel veel leuker dan via instagram :) Mijn telefoonpech van de afgelopen weken ga ik dus gewoon proberen te vergeten…

♥ ♥ ♥ ♥


Gisteren (maandag) nam ik na weken voorpret dan eindelijk het vliegtuig naar Reykjavík. Mijn moeder had helaas een lekke band en dus bracht een vriend mij naar Schiphol. Super lief natuurlijk! Het inchecken ging goed en na zo’n drie uurtjes vliegen landde ik in Reykjavík, dus dat was prima te doen. En kop op, met zulk uitzicht heb je natuurlijk ook niets te klagen:

Ik bedoel maar ;) Wat dat betreft vond ik Icelandair echt ideaal. Iedere passagier heeft z’n eigen touchscreen en dus kun je zelf kiezen naar welke film of tv serie je wilt kijken. Ik heb ongeveer 40 minuten van The Fault in Our Stars gekeken, totdat ik bedacht dat ik niet echt veel zin had in een janksessie. Toen maar overgestapt op Crazy, Stupid, Love (met Ryan Gosling dus).

En ok, vooruit, dit was natuurlijk ook prachtig!

Nadat ik geland was en Joost EINDELIJK weer zag (in het “echt”, niet via skype, yes!), namen we de bus richting de stad. Vanaf daar liepen we naar het huis waar hij verblijft. Spullen gedropt, even een “make-up hoek” geclaimd, opgefrist en hop, naar het centrum. Ook al was het donker, toch wilden we alvast even een rondje maken, al was het maar om iets lekkers te gaan eten.

Uiteindelijk ploften we neer bij een zaakje waar ze heeeeerlijke noodlesoep hadden voor een betaalbaar prijsje. Ik heb helaas niet echt smakelijke foto’s van het eten gemaakt, haha… Moeten we toch nog een keer terug (jammer, maar niet heus).

De rest van de avond heb ik eigenlijk geen foto’s meer gemaakt, want ik had mijn camera thuisgelaten en bovendien vroren mijn vingers er bijna af. ‘s Ochtends ging ik thee zetten en toen zag ik eigenlijk pas wat voor mooie “backdrop” Reykjavík heeft. Dat was me ‘s avonds in het donker dus helemaal niet opgevallen! Als je goed kijkt, dan kun je de bergen in de verte wel een beetje zien… Het was nog wat bewolkt, dus het contrast is niet zo groot.

Na een ontbijt gingen we op stap. Hier staan we voor het gi-gantische parlementsgebouw van IJsland. Kreeg het er bijna niet helemaal op! Ehm, nee, dit was dus, zoals je ziet, een vrij klein en niet zo imposant gebouwtje. Maar, wel leuk om gezien te hebben natuurlijk. Het schijnt dat je daar dus regelmatig politici in het wild kunt spotten. Alleen een beetje jammer dat we die echt niet zouden herkennen… haha.

We dronken koffie bij Stofan, een echte hipster tent met van die stoelen waar je heerlijk in kunt wegzakken en lekkere koffie. Aanrader!

Heel veel mooie, vrolijke graffiti in Reykjavík.

We hebben bijna heel het centrum bekeken (dat gaat je dus makkelijk lukken in een paar uurtjes) en toen besloot ik dat we, ondanks de snijdende wind, toch maar eens richting het water moesten gaan. Naast het operagebouw maakten we deze foto. Wauw!

Ook nog even naar binnen.

Echt een mooi en interessant gebouw! Binnen vind je ook nog een platenzaak en winkeltje met IJslandse design spulletjes. Wel wat prijzig, maar evengoed leuk om wat rond te kijken.

En een foto te maken van het uitzicht, zonder het gevoel te hebben dat je handen er afvriezen.

Na het incident met de telefoon (snif) was het tijd voor een hotdog en dat moest natuurlijk bij hét hotdoghuisje van Reykjavík, daar waar Bill Clinton ook ooit een hotdog at. Ach, if it’s good enough for Bill, it’s good enough for me! Jeetje, wat was dat goed zeg. Absoluut een aanrader! Ook al moest ik mijn handschoenen uitdoen… het was het elke minuut waard.

Op de terugweg liepen we nog even langs het universiteitsgebouw, waar ik als een soort moedertje vond dat Joost moest poseren (ja, is toch leuk?). Ook gingen we nog even langs de supermarkt voor de ingrediënten voor risotto, die overigens heel lekker is geworden! Heerlijk “winter”voer :) Nu nog douchen en dan lekker onder de wol!

♥ ♥ ♥ ♥

Mijn eerste indruk van Reykjavík is absoluut positief. Groot is het niet, maar het heeft alles wat ik zo leuk vind aan Scandinavië. De sfeer, de mensen, de schattige winkeltjes en koffiehuisjes, de architectuur, de natuur (want ook daar kun je hier in de stad niet omheen), lekker van dat gure weer… heerlijk. Ik ga zeker nog een stukje schrijven met tips, maar daarvoor moet ik natuurlijk eerst nog eventjes op onderzoek uit! Gelukkig ben ik hier nog wel even. Voor de komende dagen hebben we een auto gehuurd en gaan we de rest van IJsland wat verkennen. Ik ben super benieuwd! En bovendien is het gewoon ZO fijn om weer bij Joost te zijn :)

Hoop dat alles goed met jullie gaat (en jullie telefoons! haha).

Liefs,
Ash