Op blogs zijn er de jaaroverzichten en op Facebook vliegen de “Het was een geweldig jaar!” filmpjes je om de oren. Zelf typte ik een paar dagen geleden lekker passief agressief in mijn statusbalkje “Het was een geweldig KUTjaar! Bedankt dat je er onderdeel van wilde zijn!”, maar ok, daar schiet je natuurlijk ook niets mee op en ik heb dus maar niet op enter gedrukt… Van zelfmedelijden is immers nog nooit iemand opgeknapt ;-)

Ik worstel er wel een beetje mee, want tsjah, het was gewoon een moeilijk jaar. Al met al vind ik het daarom best lastig om terug te blikken. Eerst dacht ik nog: misschien moet ik het gewoon doen en me daarbij focussen op de goede dingen, die waren er immers ook genoeg (zoals onze reizen naar Zweden en IJsland, – en ik heb bijvoorbeeld gewoon netjes mijn studiepunten gehaald), maarja, dat voelt ook niet helemaal ok? Desalniettemin wilde ik, met nog maar 1 volle “2014”-dag op de teller, toch nog even een blogje typen. Geen jaaroverzicht dus (sorry), maar gewoon een blogje over de afgelopen maand. Die was leuk! Want, dat wil ik toch ook nog wel even benadrukken: het leven is goed en ik ben dankbaar. Als in 2015 nou even lekker iedereen blijft leven, dan zou het helemaal mooi zijn ;) GOED, genoeg gewauweld. Gaan we.

In december:

Besloot ik op een ochtend dat ik graag een tweede gaatje in mijn oren wilde en dus ging ik het ‘s middags gewoon regelen. Ik voelde me weer even zestien.

Dronk ik heel veel koffie (versgemalen blijft het lekkerst).

En chocolademelk met slagroom, hmmmmmm! Gezellig bij de kerstboom :) (ik plak die dingen achter elkaar en ik denkt echt, WAT IS HIER BOEIEND AAN, maar goed, jullie zijn in ieder geval weer helemaal op de hoogte van mijn vocht-inname.)

Voor een afspraak met mijn scriptiebegeleider nam ik heel vroeg de trein naar Amsterdam. Het uitzicht maakte veel goed.

Eventjes de toerist uithangen… De afspraak ging overigens wel goed! Het zal nooit mijn hobby worden, maar dat ellendige ding moet toch ooit af…

Met mijn zusje bij de Spoedeisende Hulp. Deze foto stuurden we naar mijn moeder om haar even gerust te stellen. Achteraf was er gelukkig ook niets aan de hand! (we dachten dat het haar blindedarm was)

Ook kwam mijn vriend weer thuis!

Op kerstavond maakten we verse pasta, die echt verrassend goed gelukt was!

We maakten ravioli met een vulling van geroosterde aardappel, rode uien, tijm en balsamico-azijn, naar een recept van Jamie Oliver (sorry voor de slechte foto, ik had honger, hahaha).

Er kwam nog een kaartje binnen uit IJsland (die er dus wel erg lang over had gedaan, want Joost was alweer een week thuis). Kim, als je meeleest, ik twijfelde nog tussen deze kaart of de kaart die ik uiteindelijk naar je gestuurd heb ;-)

Onze boekenkast blijft een lopend project. Ik heb ‘m geprobeerd op te ruimen, maar het is nog steeds niet helemaal naar wens! Luxeprobleem, ik weet het. ● Ik maakte een selfie op ons toilet (ik zat niet daadwerkelijk op het toilet, wees niet bang). ● Knuffelen met Joris! ● In Reykjavík kochten we in een galerie een souvenir voor bij ons aan de muur. We hebben nog geen geschikte lijst gevonden, maar ik wilde even spieken!

We vierden dit jaar tweede kerstdag in Zeeland. Dit ben ik samen met mijn nichtje!

Mijn opa en oma hadden druk geknutseld dit jaar en voor alle “kinderen” een pop gemaakt (met daarin cadeautjes). We moesten uiteraard allemaal even met onze pop op de foto. Nou, lijkt toch sprekend?! Haha, heel lief! Die van Joost was ook echt briljant, met een baard en bril, haha.

Na het eten maakte ik een visgraatvlecht bij Eline. Best goed gelukt! ;)

Zondag kwamen we thuis en gisteren heb ik meteen de kerstboom weer weggehaald. Ik had ‘m al vrij vroeg staan (vanaf 1 dec, oeps), dus ik was ‘m eigenlijk wel zat, haha. De lampjes mogen nog even blijven! ;)

Ik las:

Yes Please, het boek van Amy Poehler. Dit boek kreeg ik van mijn vriend voor kerst en ik heb het echt verslonden. Ze schrijft erg leuk, het leest lekker weg en staat vol met leuke wijsheden en weetjes over het leven van Amy Poehler (en stiekem vind ik het nog leuker dan Lena’s boek, sst, niet verder vertellen.)

Ook las ik voor de derde of vierde keer Never let Me Go. Het blijft zo’n mooi boek! Als je geen zin hebt om te lezen, dan is er ook de gelijknamige (mooie!) film, met Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield.

Van mijn moeder kreeg ik het boek van Monique van Loon. Leuk om door te bladeren en er staan lekkere dingen in! Daarnaast kocht ik voor onder de kerstboom het kookboek van Jamie Oliver.

Van mijn zusje kreeg ik het boek Blind Willow, Sleeping Woman, geschreven door Murakami (dezelfde schrijver als van Norwegian Wood, één van mijn lievelingsboeken). Ook ben ik begonnen in dit boek van Murakami:

Dit boek leende ik van Anne en ik vind het na twee pagina’s al heel erg leuk. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat! Als jullie benieuwd zijn naar een recensie hoor ik het wel…?

Ik zag:

St. Vincent → Een film met Billy Murray, Naomi Watts en Melissa McCarthy (= Sookie van Gilmore Girls). Bill Murray speelt hierin een wat sikkeneurige oude man die op een dag nieuwe buren krijgt. Een mooi portret. Zeker een aanrader! Hier de trailer.
Pride → Deze film heb ik al een paar keer genoemd, maar dat komt omdat ik het écht een goede film vond. Om me heen hoorde ik mensen naar afloop mompelen dat ze zo blij waren dat ze hem hadden gezien en dat was inderdaad precies wat ik ook dacht. Het is een drama, maar tegelijkertijd ook heel grappig en ontroerend en tsjah… Heel mooi! Eigenlijk moet je gewoon de trailer even kijken, dat is het makkelijkst. Klik hier voor de trailer.
The Hunger Games: Mockingjay → Het nieuwste en één na laatste deel van The Hunger Games. Jennifer Lawrence deed het weer erg goed en bovendien blijft het verhaal ook boeien. Zeker een aanrader als je de vorige delen ook hebt gezien. Hier de trailer.
The Hobbit “Battle of the five armies” → Luke Evans. Zucht. SWOON. En Martin Freeman met zijn fantastische komische timing. Al moet ik zeggen dat het wel een beetje voelde alsof ik een film over Watson en zijn hobbitpak zat te bekijken, maar dat terzijde. Hier de trailer.

(en ik keek nog een heleboel kerstfilms, waaronder natuurlijk mijn favoriet: Love Actually.)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Toch slot, toch nog even wat gezever (zo aan het eind van het jaar mag je sentimenteel worden). Dankjewel! Dankjewel dat je mee leest en dankjewel voor je berichtjes via het reactiesysteem, de mail, facebook en instagram. Ik deel hier een deel van mijn leven en ik krijg eigenlijk (bijna) nooit een negatief berichtje. In plaats daarvan geven jullie me complimenten (ik moet heel vaak blozen als ik ze lees, écht waar), geven jullie me filmtips, muziektips en leestips, kochten sommigen van jullie zelfs mijn schilderijtjes (wauw!) en laten jullie mij met jullie reacties soms nadenken over dingen waar ik anders nooit aan had gedacht. Bovendien kreeg kreeg ik in een moeilijke periode heel veel lieve berichtjes van jullie en dat vond ik zó lief en deed me erg goed. Kortom, jullie maken mijn leven eigenlijk gewoon een stukje leuker. DANKJEWEL!

Ik wens jullie allemaal alvast een gelukkig nieuwjaar!
Liefs,
Ash