Het wondere internet staat vol met heerlijke vegetarische recepten en als ik de afgelopen tijd ergens achter ben gekomen, dan is het wel dat je ook ontzettend lekker en gevarieerd kunt eten zónder vlees. Want dat was van tevoren toch wel iets waar ik een beetje bang voor was. Ik at vaak genoeg een maaltijd zonder vlees, maar zou ik er de hele week mee kunnen vullen? Makkelijk, zo blijkt! Hier wil ik vijf van mijn vondsten met je delen. Allemaal (na)gemaakt, geproefd én goedgekeurd door ondergetekende. Bij sommige recepten heb ik wat kleine aanpassingen geschreven, maar die zijn uiteraard optioneel. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

1. De bietenburgerGreen kitchen stories

Normaal was ik al niet zo’n vleeseter, maar een lekkere sappige hamburger… mjam, dat ging er altijd wel in! Toen ik dit recept tegenkwam wist ik niet wat ik er van moest verwachten. Zou het…? Zou het echt? Ja, het is echt héél lekker! Gek genoeg smaakt het helemaal niet zo naar rode biet en kun je je hamburger vervolgens dus gewoon op de normale manier aankleden. Mayonaise, lekker veel ketchup, sla, tomaat, ui… eigenlijk van alles. Hier in huis waren we echt heel erg verrast! Persoonlijk vond ik dit ook véél lekkerder dan een vegaburger van de supermarkt. (hier heb ik trouwens geen foto van, want ik had honger, haha)

2. De bloemkoolpizzaGreen kitchen stories

Uiteraard kun je een pizza al heel makkelijk vegetarisch maken: gewoon geen vleesproducten als topping gebruiken. Wil je echter nog iets specialers doen met je pizza, dan kun je wat experimenteren met de bodem. Met dit recept maak je een bodem van bloemkool. Best veel werk, maar wel erg lekker! Het moet echter gezegd worden: het ziet er misschien uit als een pizza, maar het is het absoluut niet. Je kunt het niet goed oppakken en de bodem heeft nu eenmaal een hele andere smaak. Als je daar overheen kunt stappen, dan is het een erg geslaagd recept. Wij hebben overigens een hele andere topping gebruikt dan dit recept voorschrijft: tomaat, ui, tomatensaus, courgette, pesto, peper, zout en nadat hij uit de oven kwam hebben we nog pijnboompitten en rucola toegevoegd.

3. Pasta met tomaten-roomsausThe pioneer woman

Oooh, deze was ook zo lekker… Het is een heel simpel recept en het verschilt helemaal niet zoveel van de andere pastas die ik altijd al maakte, maar die room en verse basilicum zijn echt een perfecte toevoeging. Zeker het maken waard! Overigens heb ik deze zelfde pastasaus laatst in een lasagne gebruikt en dat smaakte ook erg goed.

Foto’s van de gerechten die ik niet meteen naar binnenschoof (zoals ik dat bij de bietenburger wel deed)

4. Courgettepasta (met linzen)Lemons And Basil.com

Wij hebben bij dit recept ook échte spaghetti gebruikt in plaats van alleen courgette, want dat vult toch net iets beter (dit kun je natuurlijk zelf bepalen). Als je linzen gebruikt moet je er trouwens rekening mee houden dat ze dertig minuten moeten weken en vervolgens dertig minuten moeten koken. Linzen zijn héél voedzaam en bovendien ook erg lekker! Perfect voor in een pasta, want ze zijn vrij neutraal van smaak en dus kun je ze kruiden hoe je wilt.

5. Shepherdspie (met linzen) Make Thyme For My Health

Door de rode wijn en de structuur van de linzen is het bijna niet te onderscheiden van een gewone gehaktschotel. Een heerlijk winterse en goedvullende maaltijd! Ik heb bij dit recept voor de topping alleen aardappel gebruikt (want ik had geen pastinaak in huis) en dat was ook al heerlijk. De pastinaak zal de topping waarschijnlijk nog iets zoeter maken.

Mijn favorieten: de shepherdspie (super handig als je wat restjes groente in de koelkast hebt liggen en niet weet wat je er mee aan moet) en de bietenburger!

Mocht je zelf nog een heerlijk vegetarisch recept weten, laat het dan alsjeblieft weten in een reactie! :-)