Laat ik maar gewoon met de deur in huis vallen: ik ben officieel afgestudeerd! YES! De afgelopen weken controleerde ik ongeveer 50 keer per dag mijn e-mail (een ruwe schatting) en elke keer zuchtte ik dan weer even, want ikhadnogsteedsgeenmailverdorie. Toen we in de rij stonden bij de Zweedse supermarkt pakte ik zonder hoop mijn telefoon er nog eens bij en stond ik eigenlijk al klaar om weer te gaan zuchten, maar je raadt het vast al: ik had dus WEL mail. En het was goed nieuws van mijn scriptiebegeleider, want zowel hij en de tweede lezer hadden mijn scriptie met plezier gelezen en me een 7,5 gegeven! WAUW! Dat had ik écht niet verwacht. Ik was echt HEEL erg blij! En die jongen achter de kassa zich maar afvragen waarom ik zo enthousiast was over de Zweedse snoep die we net hadden gekocht, haha.

Waar ik mijn scriptie over geschreven heb? De titel was: ‘We zijn nu eenmaal een militaire stad. Het is niet anders.’ De invloed van de aanwezigheid van de Koninklijke Marine op de wederopbouw van de gemeente Den Helder in de periode 1950-1968. In mijn scriptie heb ik dus onderzocht wat de aanwezigheid van een militaire basis voor invloed heeft op stadsontwikkeling. Het was erg leuk en interessant om met zo’n onderwerp over mijn eigen stad aan de slag te gaan. Een mooie manier om mijn studietijd te beëindigen, om het maar even heel fatalistisch te beschrijven. En nu ben ik dus een Ma! Master of Arts. Zo noemen ze dat tegenwoordig. Beetje jammer dat het niet meer DOCTORANDUS is, want dat klinkt toch eigenlijk wel véél interessanter, maar vooruit, het is verder gelukkig hetzelfde ;-)

Na het ontvangen van mijn studieresultaat kon ik eigenlijk pas écht helemaal honderd procent genieten van onze vakantie. En ook al ben ik inmiddels alweer twee weken terug, toch wilde ik nog een stukje typen over Zweden! Met foto’s, uiteraard. En een gifje, want ik had nog geen tijd om een filmpje te maken.

18 Juli vertrokken we ‘s ochtends richting het zuiden van Zweden. Ik had het briljante (te ambitieuze) plan opgevat om een vakantievideo te gaan maken, maar we kwamen er al snel achter dat we beiden niet echt gemaakt zijn voor de camera. Zie hierboven EXHIBIT 1. Iedere keer als we dat ding aanzetten hadden we zoiets van, JA, EN NU DAN? Moeten we wat zeggen?? Een vakantievideo vol ongemakkelijke beelden is ook niet echt wat ik voor ogen had, dus we hebben uiteindelijk voornamelijk wat uitzichten gefilmd. En voor de rest hebben we het maar gewoon bij fotograferen gelaten. Wel zo verstandig, haha. Geloof me, je mist niets ;)

De eerste week brachten we door in een klein plaatsje vlak bij Karlskrona, in het zuiden van Zweden. Daar stond een heel schattig klein Pipi Langkous huisje met daarin heel veel oude Zweedse spulletjes (en vloerkleedjes!). We hadden geen schitterend weer, het was zelfs nog best wel fris, maar we hebben ons toch prima vermaakt.

Zuid-Zweden in puntjes:

♥ Héél veel kanelbullar eten, hmmmm!
♥ Schattige huisjes fotograferen in Kalmar en Karlshamn
♥ Heerlijke Zweedse aardbeien kopen bij schattige kraampjes
♥ (bijna) de hele week dezelfde lange broek aan (ja, sorry, maar ik had dus voornamelijk korte broeken mee…)

♥ ‘s Avonds met de lampjes aan, onder de dekens, gezellig een film kijken (ik heb eindelijk Pulp Fiction gezien, jawel!)
♥ In een winkeltje in Karlshamn eindelijk het album “Wild Heart” van Stevie Nicks op LP vinden
♥ Op een “strandje” liggen en bijna wegwaaien
♥ Héél hard meezingen met The Smiths tijdens de uurtjes in de auto
♥ Eindelijk eens beginnen aan die grote stapel boeken die al een tijdje op mijn nachtkastje lag te wachten

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


De tweede week reden we door naar Stockholm, waar ik een appartement had geboekt via AirBnb. Vorig jaar was dat ook echt een groot succes, dus we wilden het nog wel een keer proberen. Het is toch altijd even spannend, maar gelukkig hadden we ook dit jaar een leuk appartement. Een knus en stijlvol appartementje in een rustige buurt van Stockholm, vlakbij een metro-station. Ideaal! Een tip: mocht je ook eens via AirBnb willen boeken en maakt het niet uit als je iets langer weg bent? Kies dan voor de week-optie. De meeste appartementen hebben namelijk een speciale weekprijs. In dit geval was het aardig wat goedkoper om een week te reserveren in plaats van vijf nachten. Dat was dus echt nog de moeite waard! AirBnb lijkt misschien veel gedoe, maar dat valt heel erg mee en met z’n tweeën is het al heel snel goedkoper dan overnachten in een hotel. Je moet er echter wel een beetje op tijd bij zijn, want de leukste en betaalbare appartementjes zijn snel weg.

Stockholm in puntjes:

♥ Úuuuuren door Stockholm wandelen
♥ Met de veerpond naar Djurgarden
♥ De leuke studentenstad Uppsala bezoeken
♥ ‘s Avonds drankjes drinken in een bar in Södermalm (niet te veel, want het is héél duur)

♥ Voor het slapengaan nog een Friends of Homeland kijken (sjezus wat spannend)
♥ In bad met een goed boek, tussen de planten!
♥ Zweedse snoep scheppen <3 ♥ Winkelen bij Lagerhaus, een soort hippe Scandinavische versie van de Xenos, en leuke nieuwe eierdopjes vinden #burgerlijk

♥ Uitgebreid ontbijten in ons hipsterappartement ;)
♥ Koffiedrinken, kanelbullar eten en kletsen met Ellen!
♥ Nieuwe uitzichtpunten ontdekken
♥ Een uitstapje naar de Archipelago, de eilandjes rondom Stockholm.
♥ Fotografiska bezoeken (het fotografiemuseum), absoluut een tip!

Na een week in Stockholm reden we weer terug naar Nederland, met onderweg nog één stop: Lund! We picknickten in het park bij de kathedraal, liepen een rondje door het oude buurtje waar ik vijf maanden woonde en deden de laatste Zweedse boodschappen bij “mijn” supermarkt. Het was héél erg stil (de meeste studenten zijn in augustus naar huis), maar wel heel leuk om er weer eens een paar uurtjes rond te lopen. Gek idee dat het alweer drie jaar geleden is dat ik daar zat! Na een nachtje slapen moesten we helaas toch echt weer naar huis…

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Omdat mijn neefje (eh NEEF, want hij wordt al best wel groot eigenlijk) vond dat ik beter een paar losse posts kon maken in plaats van één hele lange (zie instagram), hou ik het voor vandaag even hierbij. Kijk, soms luister ik wel hoor! Wat er dus nog aankomt: een post over de films die ik heb gekeken (filmtips dus), een post over boeken/aankoopjes enzo uit Zweden, wat foto’s van mijn vakantie in Zeeland én nog een stukje over “wat nu”. Du-dum-DUM! (Dat laatste was een poging tot het fonetisch uitschrijven van een dreigende toonladder).

Ik ga proberen om de dag te updaten! Tot overmorgen! ;-)