all

Samen met de rest van de wereld kijk ik een heleboel (televisie)series. Detectives (Silent Witness en Broadchurch zijn favoriet), komedies (The Office US!), drama (Downton Abbey!!!!) en natuurlijk wat échte “meiden”series, zoals Gossip Girl en Sex and The City. Er zijn er echter een paar die een speciaal plekje in m’n hart hebben veroverd, juist vanwege de vrouwelijke hoofdrollen. Komen ze: zes Awesome Leading Ladies (op de één of andere manier had ik daar even wat Engelstalige woorden voor nodig, want in het Nederlands klinkt het wat suffig).

1. Veronica Mars (Veronica Mars)

tumblr_mqxwmqaQjV1qkjkwao1_500

Met stipt op nummer 1, want ik heb nog niemand gezien die zoveel sass heeft als Veronica! Stiekem wil ik net zo cool zijn als zij, maar let’s face it, daar kom ik natuurlijk bij lange na niet in de buurt. Gelukkig misschien ook maar, want als je ziet wat ze allemaal heeft moeten meemaken, dan had ik niet graag geruild. En haar tekst wordt natuurlijk voor haar geschreven, dus zo witty willen zijn als Veronica is waarschijnlijk een onmogelijke missie.

De serie begint een paar maanden nadat Veronica haar beste vriendin Lilly verloren is. De moordenaar is nog niet opgepakt, maar Veronica’s vader, de politiesheriff, was er van overtuigd dat de vader van Lilly er achter zit. Bewijs heeft hij echter niet en zijn beschuldigen worden hem door niemand in de stad met dank afgenomen. Als gevolg verliest hij zijn baan en raakt Veronica ook nog eens al haar vrienden kwijt. Oja, en haar moeder gaat er vandoor. Nou, dat klinkt gezellig he? Veronica gaat gelukkig niet in een hoekje zitten kniezen, maar pakt zichzelf weer bij elkaar en gaat de wereld tegemoet met een heerlijke dosis cynisme en sarcasme. De moordenaar moet immers gepakt worden! Daarnaast werkt ze voor haar vader bij zijn detectivebureau en lost ze ook nog wat zaakjes van haar klasgenoten op. Doet ze gewoon ff.

Ik schreef al twee stukjes over Veronica Mars. Een kort stukje in “Only one of the best series ever made” en een stukje over de film (ja er is den film!) “The Veronica Mars film – Opium for the fans”.

2. Leslie Knope (Parks and Recreation)

anigif_enhanced-buzz-5366-1386640356-6

Leslie Knope is een heerlijk personage, gespeeld door de heel erg grappige Amy Poehler. Leslie is enthousiast, gepassioneerd, intelligent, dominant, IN YOUR FACE, neemt zonder aarzelen de leiding en zegt hier NOOIT sorry voor. Een vrouw met al die eigenschappen wordt al snel als bitchy ervaren, maar daar heeft Leslie echt geen boodschap aan. Er moet namelijk nog zoveel gebeuren! En Leslie lost het, als hoofd van “Parks and recreation” allemaal op. Haar rolmodellen Hilary Clinton en Madeleine Albright zijn immers ook niet zo ver gekomen door alleen maar stil te zitten!

3. Joan Girardi (Joan of Arcadia)

tumblr_nn6jelpNQG1sja6c0o1_500

Deze serie werd uitgezonden in 2003-2004 en ik kan me herinneren dat ik iedere zondagavond (ik denk dat het zondag was?) samen met m’n moeder aan de buis geluisterd zat voor de volgende aflevering. Ik vond Joan echt heel erg cool. Ok, ze huilde wel veel, maar ze stelde de juiste vragen én ze had prachtig haar en te gekke sjaals. Jeweetwel, van die hele lange, waar je dan bijna over struikelde en die we allemaal gingen dragen nadat Stacie Orrico dat ook deed. I’m stuck with youuuuuuu. Die ja.

Nu ik de serie weer opnieuw aan het kijken ben vallen mij een paar dingen op: mode uit 2003 (!), wat was dit eigenlijk een vooruitstrevende show (ok, het gaat over God en geloof, maar is niet preachy of enorm conservatief!), hoi Jason Ritter, én Joan; wat ben jij eigenlijk tof. Ze is een tikkeltje naïef en een echte tiener, maar juist daarom ook heel ontwapenend. Soms denk ik: ja, Joan, je hebt eigenlijk ook helemaal gelijk. Waarom moeten wij overal op zo’n serieuze volwassen en ernstige manier naar kijken? Ik ben altijd een serieus persoon geweest, soms een beetje te serieus vind ik zelf, en Joan wijst me er op dat het helemaal geen kwaad kan om dat eens te laten varen.

4. Lorelai Gilmore (Gilmore Girls)

giphy

Mijn liefde voor Gilmore Girls steek ik niet onder stoelen of banken. Waarom ik deze serie zo leuk vind? Nou, natuurlijk vanwege de dialogen en de gezellige herfstige sfeer, maar óók vanwege de portrettering van vrouwen. Lorelai is een single moeder die niet alleen grappig is, maar ook nog eens keihard heeft gewerkt voor een goede baan, mooi huis en veilige toekomst voor haar kind. Daarnaast is ze echter niet perfect. De schrijvers hadden haar natuurlijk makkelijk als een soort boegbeeld kunnen nemen voor “the single mom”, waarmee ze op dramatische wijze konden laten zien hoe zwaar en hoe nobel het is om die taak op je te nemen, gepaard met wat moralistische lessen. In plaats daarvan is Lorelai een echt mens (niet alleen een moeder), met plus én minpunten. In de liefde gaat het niet zo soepel en ze kan soms erg koppig, egotistisch, onvolwassen en onaardig zijn. Geeft niet, hebben we allemaal wel eens. Juist die eigenschappen maken van Lorelai een interessant karakter en een awesome leading lady.

5. Mary Crawley (Downton Abbey)

tumblr_inline_mk96pyy7n01re7g3l

Dit is een stukje waarbij ik heel erg moet gaan opletten om geen dingen te verklappen, want er gebeurt nogal wat in Lady Mary’s leven. Downton Abbey begint wanneer de twee erfgenamen van het landgoed zijn omgekomen bij de ramp met de Titanic en de toekomst van de familie dus zeer onzeker is. Mary is het oudste kind van Lord Grantham, maar ook een vrouw (goh) en aangezien het Engeland van begin twintigste eeuw nog niet zo vooruitstrevend is, kan Mary het landgoed niet erven. Downton Abbey dreigt nu dus in handen te vallen van een onbekende achterneef! O jee… hoe gaat dit aflopen?

Mary is een personage die als snel als kil en en onvriendelijk bestempeld kan worden. En ja, ik geef het toe, echt hartverwarmend is ze (in het begin) zeker niet, daarin is haar zusje Sybbill veel beter, maar ik snap haar wel hoor. Als dame van haar stand wordt ze nou eenmaal geacht zich op een zeker manier te gedragen en daarnaast wordt er ook nog eens van alles van haar verwacht met betrekking tot trouwen en het baren van een erfgenaam. Het achterste van je tong laten zien is daarbij niet verstandig, want straks wordt je nog gezien als een losbandige vrouw (stel je voor! <--- dit is sarcasme). Bovendien is Lady Mary eigenlijk helemaal niet zo kil. Ze is lief voor haar kamermeid (Anna) en als ze uiteindelijk de juiste man tegenkomt zie je haar langzaam wat ontdooien. Ik vind haar leuk! Ze weet wat ze wil en gaat er voor. En stiekem vind ik haar oma, de Dowager Countess of Grantham (gespeeld door Maggie Smith), ook te gek. Weten we in ieder geval van wie ze het heeft!

6. Buffy (Buffy the Vampire Slayer)

buffy-1

OK ok, ik heb nog maar twee afleveringen gezien, maar als Buffy geen goed voorbeeld is van een awesome leading lady, dan weet ik het ook niet meer. Ze schopt vampiers in elkaar alsof het niets is en maakt daarbij ook nog eens maatschappijkritische opmerkingen en cynische grapjes. What’s not to like? Ik ben benieuwd hoe de serie verder gaat!

Gezocht: nog meer awesome leading ladies! Dus als je nog tips hebt, graag!