oslo-diary2

De derde dag in Oslo was een echte loopdag. ‘s Ochtends wilden we eigenlijk naar een museum, maar het was zulk mooi weer (en we kwamen er achter dat de “gratis dag” vanaf november niet meer op zondag was, maar op donderdag – tjah, we blijven Hollanders), dat we besloten richting Sofienbergparken te gaan. J. had op internet gelezen dat er in die wijk nog wat gezellige kleurrijke huisjes te vinden waren en dat wilden we natuurlijk wel even zien! (Psst, ook hier geldt: veel foto’s!)


Dag 3 (zondag)

oslo2_1
We namen de trikk (tram) richting Grünerløkka en vanaf daar liepen we verder. (zie, blauwe lucht! ☝)

oslo2_3

oslo2_2

Natuurlijk zijn we helemaal omgelopen (we hadden geen kaart bij ons), maar dat geeft helemaal niets, want onderweg was er gelukkig nog genoeg te zien. Al was de wijk zelf wel het leukst! ☟

oslo2_5

oslo2_4

oslo2_7

oslo2_6

Alle huisjes stonden vrij dicht op elkaar, dus het was best lastig om het goed op de foto te krijgen. Ik hoop dat ik de sfeer zo nog een beetje heb kunnen weergeven :-)

oslo2_8
Bijna elke stoep was bedekt met een dikke laag herfstbladeren, wat erg mooi was natuurlijk, maar ook wel een beetje gevaarlijk af en toe (we hebben niets gebroken, pfieuw! *klopt af)

oslo2_9

Daarna spraken we met mijn zusje af voor de lunch, dus gingen we weer op zoek naar de tram.

oslo2_10

We aten een bagel en dronken een lekkere bak koffie bij Espresso House (haha, sorry Ellen! Moest stiekem even aan jou denken, ik weet dat het eigenlijk niet “mag”! ;)). Na de lunch kregen we een rondleiding over de campus van de Hogeschool. Deze ligt midden in het centrum en is eigenlijk helemaal niet zo groot. Wel leuk om even gezien te hebben, want nu hebben we een beeld bij de verhalen van m’n zusje.

oslo2_12

oslo2_11

Onze gids ☝ (ze wilde eigenlijk niet op de foto, maar ik zei: JAWEL! Dat moet, want dat is echt heel leuk voor later. Als je weer thuis bent en over een paar jaar terugdenkt aan je tijd in Oslo, dan zijn dit juist ook de momenten waaraan je terugdenkt, die dagelijkse dingen zoals over de campus lopen of de tram nemen etc. Gewoon naar je grote zus luisteren! Dus toen was het goed ;))

oslo2_14

Nog iets wat we volgens mijn zusje niet mochten missen: het natuurgebied Sognsvann. Slechts een halfuurtje met de metro en je bent er al! Na de rondleiding over de campus sprongen we in de metro en het was héél erg druk, want alle Noren leken ook wel op pad te gaan. Echt een zondagsuitje blijkbaar. We zagen hele families in sportoutfit in de metro zitten, helemaal klaar voor een echte hikingtrip.

oslo2_16

oslo2_13

oslo2_15

oslo2_17

Wij waren iets minder goed uitgerust (mijn schoenen zitten nog steeds onder de blubber, haha), maar hebben toch een flink stuk rond het meer gelopen.

oslo2_18

Als er een kraampje staat met eten, dan loop ik daar niet snel voorbij. Na afloop aten we daarom natúúrlijk een warme wafel (voor ons met jam)! En daarna gingen we weer met z’n allen terug in de metro.

Het was al donker toen we weer in het centrum aankwamen. Mijn zusje had ‘s avonds nog met een vriendinnetje afgesproken, dus J. en ik gingen richting huis om daar even wat te gaan eten. ‘s Avonds wilden we namelijk nog op pad: richting de skischans! De skischans? Ja, dé skischans. Beneden, vanuit het centrum, kun je op de berg al een skischans zien staan. Deze wordt o.a. gebruikt tijdens de Olympische Spelen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat dát me niet zoveel interesseert (sorry, haha), maar het uitzicht scheen er prachtig te zijn. Dat moesten we natuurlijk gaan zien.

oslo2_19

Ook dit is makkelijk te doen met een metro ritje. Een halfuurtje later ben je er al. Buiten was het al donker, dus we zagen onderweg niet ontzettend veel, maar we konden wel lekker bij de mensen naar binnen gluren, haha. Als je uitstapt wordt je op dit uitzicht getrakteerd:

oslo2_20

Ehm, HALLO!

oslo2_21

Omdat wij besloten hadden bij de laatste halte van de lijn uit te stappen, moesten we nog een stuk naar beneden lopen om bij de skischans te komen. Dit deden we een beetje op gevoel. Af en toe zagen we de skyline weer vanachter de bomen vandaan piepen, dus we wisten dat we de goede kant opliepen.

oslo2_23

oslo2_22

Ik heb geen foto van de skischans (sorry, voor de nieuwsgierigen, hier een paar van google), want het was erg lastig om in het donker foto’s te maken. Wij kwam echter toch meer voor het uitzicht vanaf de berg en dat was écht prachtig. Ik kan het heel erg aanraden om dat te gaan doen, want het was erg gaaf (wel koud, maar het was het waard!). Moe maar voldaan namen we dan ook de metro weer terug. Dit was alweer het einde van onze laatste volle dag in Oslo! Jammer, maar zeker wel een mooi einde :-)

Dag 4 (maandag)

De volgende ochtend maakten J. en ik het appartement een beetje schoon (al die herfstbladerentroep in de gang, oei) en pakten we onze spullen in. We hadden geen tijdstip gekregen om uit te checken, dit mochten we zelf weten, maar hadden al besloten dat we een beetje op tijd op pad wilden. Dan konden we onze spullen wel bij mijn zusje op haar kamer stallen. Zo gezegd, zo gedaan! Dus liepen we rond een uur of twaalf richting mijn zusje. Hierboven een slechte telefoonfoto van de straat waar we doorheen liepen. Zie, weer allemaal herfstbladeren, levensgevaarlijk! ;-)

oslo2_28

oslo2_25

Rond vijf uur wilden we op het Centraal Station zijn om de trein richting het vliegveld te kunnen pakken, dus we hadden niet enorm veel tijd meer om nog uitgebreid op pad te gaan. J. had gelezen over een ander uitzichtpunt bij Ekebergparken, waar ook een tram naartoe ging, dus dat besloten we nog even te gaan bekijken. Het park was erg mooi (en herfstig) en het uitzicht was inderdaad niet verkeerd! ☝

oslo2_27

oslo2_16

Daarna hebben we de spullen opgehaald bij m’n zusje (hoe mooi is haar uitzicht trouwens? ☝) en zijn we richting het station gegaan. Onze trip zat er alweer op! Wauw, die vier dagen (eigenlijk 3,5) zijn echt super snel gegaan! De terugvlucht ging prima en om negen uur landden we weer op Schiphol. Dat vind ik altijd zo gek met dit soort reisjes. Sta je ‘s middags in Oslo en zit je ‘s avonds weer op je bank, haha.

❅❅❅❅

Raad ik Oslo aan? Ja zeker! Als je op zoek bent naar een gezellige knusse stad, waar je kunt proeven van het echte Scandinavië en waar ook genoeg te doen is, dan is Oslo zeker een tip. Ik vond het echt een pluspunt dat je ook zo in de natuur staat! Ik zou graag nog eens terugwillen en dan misschien vanaf daar verder Noorwegen in trekken (met de auto bijvoorbeeld).

Bedankt voor het lezen!
Liefs x