De film Beginners stond al een tijdje op mijn lijstje en vandaag (deze druilerige koningsdag) leek me het een ideaal moment om de film eindelijk eens te kijken. Ik had er eerlijk gezegd niet zoveel van verwacht, maar dat zijn stiekem misschien wel de leukste: de films die je weten te verrassen.


Oliver (Ewan McGregor) is in shock als vlak na zijn moeders dood zijn vader niet alleen óók op de terugweg (terminaal dus) blijkt te zijn, maar ook nog eens homoseksueel is. Zijn vader is niet van plan te sterven zonder te hebben ervaren hoe het leven is als hij helemaal zichzelf kan zijn en dus geniet hij volop. Best even wennen, voor Oliver. Wanneer ook zijn vader eenmaal sterft, zakt Oliver weg in een depressie. Op een feestje ontmoet hij Anne (Mélanie Laurent) en er gloort weer hoop aan de horizon. Maar zo simpel blijkt dat nog niet te zijn. In Beginners zien we hoe Oliver zijn verleden probeert te verwerken en tegelijkertijd verder probeert te kijken naar de toekomst. Zijn carrière als artiest stelt immers niet veel voor en zijn jeugd blijkt achteraf misschien niet wat het geweest is. Hoe komt hij vooruit?

Wat vond ik er van?
Ik had eigenlijk vrij weinig van deze film verwacht, maar zoals ik al zei, was ik aangenaam verrast. Ik vond hem zelfs echt héél erg goed! Het verhaal klinkt erg zwaar en je moet deze film ook niet kijken als je geen zakdoeken in huis hebt, maar toch vond ik de algemene toon optimistisch. Er zijn geen aanzwellende violen of overdramatische scènes, maar daarentegen juist meer “aandoenlijke” momenten die je ontroeren. Het is vrijwel onmogelijk om niet ge-emotioneerd te raken van deze film. Niet vanwege alle ellende, maar juist vanwege de mooie scènes!

Ik vond de acteurs echt heel overtuigend (en Ewan McGregor en Mélanie Laurent zijn ook allebei prachtig om naar te kijken natuurlijk), de soundtrack passend (veel mooie pianomuziek), het verhaal vooral boeiend en daarnaast zat deze film verder ook bijzonder in elkaar. Veel flashbacks, veel tussenstukjes, veel aandacht voor Oliver’s illustraties en ook enkele overkoepelende thema’s. Een film waarin niet geoordeeld wordt, maar juist ruimte gelaten wordt voor de verschillen in mensen en hoe zij hun leven vormgeven. Mooi!

Aantal sterren:

(Zien dus!)

Liefs xx