Als ik denk aan “nostalgisch film kijken”, dan denk ik aan de jaren negentig en als ik aan de jaren negentig denk, dan denk ik aan Julia Roberts (en Meg Ryan, maar daar heb ik al eens over geschreven). Julia Roberts brak begin jaren negentig door met haar rol in Pretty Woman en in de tien jaar die daarop volgden had ze nog een heleboel rollen in een heleboel films. Julia Roberts was booming in de jaren negentig! In 2000 was ze zelfs de eerste vrouw die ook 20 miljoen dollar kreeg voor een filmrol én ze won een Oscar. De films die ze maakte in de jaren negentig waren niet allemaal even sterk, maar ach, daardoor zijn ze niet minder geschikt voor een filmavondje. Ik zocht er zes uit, waarvan ik denk dat ze perfect zijn voor een nostalgisch avondje film kijken met Julia.


1. Steel Magnolia’s (stiekem nog ’89)

In Steel Magnolia’s speelt Julia een jonge schoonheidsspecialiste die verhuist naar een klein dorpje in Louisiana en een baantje vindt in de lokale schoonheidssalon. De film draait voornamelijk om de vriendschappen tussen de vrouwen in de schoonheidssalon. Naast al het geroddel gebeuren er helaas ook een heleboel serieuze dingen. De tagline van deze film is niet voor niets: the funniest movie to ever make you cry. Dus, houd die zakendoeken bij de hand, want die ga je nodig hebben.
Weetje Eigenlijk zou Meg Ryan de rol van Shelby op zich nemen, maar haar contract werd ontbonden, zodat zij de film When Harry Met Sally kon gaan opnemen.

2. Pretty Woman (’90)

Plot Je neemt een prostituee (Julia), een rijke zakenman (Richard Gere) en een make-over en TADA, je hebt een klassieker. Je kunt het uren hebben over alle foute verborgen boodschappen voor jonge meisjes, maar je kunt de film ook gewoon kijken en in het achterhoofd houden dat het een absurdistisch idee is van een sprookje. De film is dus niet zo best, maar desondanks begon met Pretty Woman voor Julia pas écht haar carrière (bij het grote publiek).
Weetje Dit is dus een DISNEY film. Ja, juist, wat?!

3. My Best Friend’s Wedding (’97)

Plot De beste vriend van Julia Roberts’ verloofd zich met de mooie jonge blonde Cameron Diaz en opeens realiseert Julia(nne) zich dat ze zelf haar beste vriend wel erg leuk vindt. Zij hoort bij hem, en niet die blonde domme doos! De rest van de 1,5 uur zien we hoe zij hun bruiloft probeert te voorkomen. Goh, heel logisch en totaal niet bitchy toch? Maar grappig, ja, dat wel!
Weetje Het einde van de film is op het laatste moment veranderd. Julianne zou in de laatste scène namelijk een man ontmoeten, niemand minder dan Jon Colbert (inmiddels o.a. bekend van zijn rol als Aiden in Sex and The City). Die scène was echter niet zo populair bij het testpubliek en dus hebben ze dat geschrapt. Oh, en over Sex and The City gesproken: eigenlijk zou Sarah Jessica Parker de rol van Julianne op zich nemen, maar zij was bezet (vanwege de opnames voor destijds nieuwe serie Sex and The City, die in 1998 van start zou gaan).

4. Stepmom (’98)

Plot Heb je nog wat zakdoeken over van Steel Magnolia’s? Die ga je namelijk nodig hebben! In deze film speelt Julia de stiefmoeder die eigenlijk niets goed kan doen. De kinderen vinden haar maar niets en de ex-vrouw (Susan Sarandon) van haar man vindt haar een domme doos. Heeft misschien ook wat te maken met het feit dat haar man haar heeft verlaten voor de prachtige Julia Roberts, maar vooruit. Toch gaat deze film uiteindelijk een hele andere kant op en daardoor is Stepmom allesbehalve een film die je af kunt doen met een simpel “zo voorspelbaar en cliché“. (Niet kijken als je al super emo bent!)
Weetje In de film kunnen ze elkaar niet uitstaan, maar in het echt zijn Susan Sarandon en Julia hele goede vriendinnen. Ze zijn zelfs op zoek gegaan naar een project om samen in te kunnen acteren en dat werd Stepmom.

5. Runaway Bride (’99)

Plot De tweede film waarin Julia en Richard Gere er ongeveer anderhalf uur over doen om er achter te komen dat ze bij elkaar horen. In deze film speelt Julia echter geen prostituee, maar een echte “tomboy/wilde vrouw” die zich maar niet wil binden. Ze heeft al heel wat mannen achtergelaten bij het altaar (vandaar dus Runaway Bride). Geen nood, want gelukkig is daar Richard Gere die haar wel even zal temmen!
Weetje Na Pretty Woman bleef men vragen wanneer er een vervolg zou komen (Richard Gere zegt dat zelfs een Budhistische monnik het hem eens gevraagd heeft in een grot in Tibet), maar dat zagen zowel Julia, Richard als de regisseur Garry Marshall niet zitten. In plaats van te wachten op een goed Pretty Woman 2 script (waarvan ze dachten dat het er toch nooit zou komen), gingen Julia en Richard op zoek naar een ander script, wat ze vervolgens aan Marshall voorlegden. Ook hij was enthousiast en dat werd Runaway Bride! Helaas heeft de film slechte kritieken gekregen en is de film lang niet zo succesvol geworden als Pretty Woman.

6. Notting Hill (’99)

Plot In deze laatste jaren negentig film van Julia speelt ze eigenlijk helemaal zichzelf. Of nouja, ze speelt in ieder geval een beroemde filmster. Als ze op locatie in Groot-Brittannië aan het schieten is, ontmoet ze de “britste Brit” die je maar kunt ontmoeten: Hugh Grant. Ze hebben seks en daarna wat drama (want hij heeft haar ~verraden~) en daarna komt het allemaal weer op z’n pootjes terecht. Denk ik. Als ik op de laatste scène afga dan kunnen we er denk ik van uitgaan dat ze nog een potje consensual seks hebben gehad, dus dat zit vast wel goed. Het plot is niet zo sterk, maar de soundtrack is fantastisch jaren negentig! Heerlijk!
Weetje Notting Hill is geschreven door Richard Curtis, die later ook het verhaal voor de film Love Actually schreef. Misschien ken je de film Four Weddings and a Funeral (1994)? Jep, ook geschreven door Curtis. De deur van het huis waar Hugh Grant (ok, ok, William) woont, is trouwens van een echt huis. Daar heeft Curtis namelijk ooit gewoond! Ze hebben de blauwe deur na de film vervangen voor een zwarte, zodat het huis niet herkend werd.

Nou, hier heb je ze dan, alle films op een rijtje voor een echte jaren negentig Julia Roberts filmavond. Mocht je de avond nog met een goede film willen afsluiten, dan is de film Erin Brokovich (waar Julia Roberts een Oscar voor won!) zeker een aanrader. Dan speel je alleen wel een beetje vals, want die film kwam uit in 2000, maar vooruit, bij Steel Magnolia’s heb ik dat ene jaartje ook genegeerd ;)

Liefs! x