Ok ok, nu niet meteen wegklikken! Ik weet wat je misschien denkt: Star Wars, seriously?! Ja, ik weet dat ik rijkelijk laat ben, maar ik vermoed dat er misschien nog wel meer mensen zijn die, net zoals ik, tot voor kort nog nooit de oude Star Wars trilogie hadden gezien (de hele zaal hapt verontwaardigd naar adem). Een paar weken geleden vond ik dat daar maar eens verandering in moest komen en dus keek ik ze, samen met een vriend (überfan), alle drie in één week.

Ik was al wel een beetje bekend met Star Wars, want ik had een paar weken geleden de nieuwste (The Force Awakens) in de bioscoop gezien en natuurlijk kom je het ook in de populaire cultuur veel tegen. Denk bijvoorbeeld aan de Prinses Leia outfit van Rachel in Friends, aan de vele grapjes in The Big Bang Theory of misschien wel één van de bekendste filmzinnen die iedereen kent: Luke, I’m your father (wat overigens helemaal geen correct citaat is, maar dat even terzijde). En, wie kent de Star Wars themesong nou niet? Wat ik van te voren echter niet had verwacht was dat er nog véél meer grapjes/referenties op z’n plaats zouden vallen en dat ik de films zó leuk zou vinden. Vandaar dat ik het toch even met jullie wilde delen.

Het verhaal:

Ik ga nu waarschijnlijk iedere Star Wars fan op de planeet beledigen met mijn korte samenvatting van het plot, maar als ik iedere film tot in de detail ga uitschrijven, dan is er natuurlijk ook niets aan. Star Wars fans, please look away for a minute.

Ten eerste zijn er drie Star Wars films uitgekomen eind jaren zeventig/begin jaren tachtig (1977, 1980 en 1983 om precies te zijn). Dit is de eerste trilogie en dat is waar ik het nu over ga hebben. In de jaren 2000 zijn er nog drie delen uitgekomen, maar ik heb me door fans laten vertellen dat we die beter kunnen vergeten. Op dit moment wordt er weer gewerkt aan een nieuwe trilogie, waarvan de eerste film eind vorig jaar in de bioscoop draaide. De nieuwe trilogie gaat verder met het verhaal waar ze in de jaren tachtig gebleven zijn. Je kunt dus prima de eerste trilogie kijken, die uit de jaren 2000 overslaan, en dan nu de nieuwe trilogie kijken, want deze sluiten perfect op elkaar aan.

Het verhaal is niet zo ingewikkeld, want het is namelijk het klassieke verhaal van Good vs. Evil. Je hebt the Rebel Alliance (de rebellen, de Jedi etc.) en je hebt The Empire (the dark side, Storm Troopers, Darth Vader etc.). The Empire blaast met plezier planeten en ruimteschepen op en doet natuurlijk ontzettend z’n best om de rebellen te verslaan. De rebellen nemen het op voor alle onderdrukte volkeren in het universum en proberen zoveel mogelijk weerstand te bieden tegen Darth Vader en z’n kornuiten. De Star Wars films draaien om de avonturen van verschillende karakters “a long time ago, in a galaxy, far far away” en hun rol in de strijd tussen het goed en het kwaad. Ik sla even het hele Jedi/The Force/I am your father verhaal over, want daarover leer je snel genoeg als je de films gaat kijken ;-)

Waarom kijken:

Om eindelijk de vele popculture referenties te kunnen begrijpen ♥ Prinses Leia is cool ♥ De films zijn erg grappig en niet alleen vanwege voor de hand liggende redenen! Ja, er zitten grappige dialogen in, maar het is ook sowieso al leuk om al die slome special effects van de jaren zeventig/tachtig te zien. ♥ Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill. ♥ Zodat je de nieuwe films met de nodige achtergrondkennis ook kunt kijken en er extra van kunt genieten (want ook die zijn zeker de moeite waard).

Nog een paar leuke weetjes, want daar ben ik dol op:

George Lucas, schrijver en regisseur van de films, was er in 1977 van overtuigd dat de film zou floppen en ging ten tijde van de premiere van A New Hope dus gewoon lekker op vakantie. Met Steven Spielberg. En toen schreven ze samen Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark.

Nu weten we dat Star Wars natuurlijk een gigantisch succes werd. En werden, alleen al in Noord-Amerika, meer dan 178 miljoen bioscoopkaartjes verkocht voor A New Hope en de film bracht meer dan 300 miljoen dollar op!


(die matrassen, haha)

Het budget voor schieten van de eerste Star Wars film was niet zo groot en dat zie je terug in hoe er geïmproviseerd werd tijdens het filmen. Sowieso werd deze film in 1977 geschoten en dus moest men erg creatief zijn met het tot stand brengen van special effects. Veel van de grote machines/ruimteschepen zijn eigenlijk miniaturen en de sterren die je ziet? Dat waren aardappelen!

Als je je afvraagt hoe ze de openingsredes van de Star Wars films schoten, nou zo dus: So that’s how they filmed the Star Wars Opening Crawl.

In The Empire Strikes Back zie je op een gegeven moment een man met een ijsmachine rennen. Dit moest eigenlijk een database voorstellen. (Ik weet niet waarom ik dit zo grappig vind).

De rol van prinses Leia is later toegevoegd om het vrouwelijke publiek aan te spreken. Carrie Fisher kreeg de rol, al wilde ze stiekem liever Han Solo spelen (maar die rol ging naar Harrison Ford).

Een van de eerste foto’s die je vindt als je Carrie Fisher googeld? Eentje waarop ze haar middelvinger opsteekt. Dat past wel bij de anekdote over hoe haar moeder eens boos naar George Lucas belde, omdat ze het schandalig vond dat haar dochter in economy class naar Engeland werd gevlogen. Het was budget was echter nogal klein, dus het kon niet anders. Carrie nam de telefoon over van Lucas, zei “Mother, I want to fly coach, will you fuck off?!” en hing op.

En tot slot, nog een overpeinzing van mijn kant: Carrie Fisher en Stevie Nicks lijken toch echt als twee druppels water op elkaar?! Het zorgde er in ieder geval wel voor dat ik meteen een beetje verliefd was op Carrie Fisher (naast natuurlijk het feit dat ze een kick-ass prinses Leia speelt). Stevie en Carrie hadden trouwens nog wel meer met elkaar gemeen, want ze hielde in de jaren zeventig allebei nogal van cocaine… Carrie schijnt nogal creatieve manieren te hebben gehad om dit over de grenzen te smokkelen tijdens de promo-tours, haha.

Liefs! x