Er zijn nu eenmaal van die films die je vooral kijkt als je even opgevrolijkt wilt worden of een regenachtige middag wat knusser wilt laten zijn. Films die je een fijn gevoel geven, alsof je een dekentje om je heen slaat en volledig kunt ontspannen. Ok, dat klinkt een beetje als slap gewauwel, maar jullie snappen wel wat ik bedoel toch? Ik heb in ieder geval vijfentwintig films verzameld waarvan ik een fijn gevoel krijg en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Komen ze!

1. Elizabethtown
Drew (Orlando Bloom) is een grote loser. Hij heeft het bedrijf waar hij werkte miljarden dollars gekost, enkel en alleen om een mislukte schoen. En tsjah, miljarden dollars verliezen dat vergeet je niet zo maar. Hij zet zijn hele hebben en houden op straat en besluit zichzelf van het leven te beroven. Net op het moment dat hij een mes tussen zijn ribben wil steken (iets dat hij op een zeer originele manier uit wil voeren) gaat echter zijn telefoon. Hij neemt de telefoon op en wat volgt is een échte feelgoodfilm, waarin Drew de leuke kanten van het leven weer een beetje begint te zien. Hij krijgt daarbij hulp van de ietwat gekke manic pixie dream girl Claire (gespeeld door Kirsten Dunst), op wie hij hopeloos verliefd wordt. Ook leuk aan deze film: de hele fijne soundtrack!

2. Away We Go
Jon Krasinski is voor mij onlosmakelijk verbonden met The Office (US), maar in Away We Go speelt hij ook een hele leuke rol. Hierin reist hij samen met zijn vriendin (gespeeld door Maya Rudolph, ook al zo’n toffe actrice!) door Amerika, op zoek naar een geschikte plek om hun kind op te voeden. Deze film is gewoon zo schattig!

3. Under The Tuscan Sun
De premisse van deze film klinkt helemaal niet zo vrolijk (vrouw van in de veertig wordt bedrogen door haar man en krijgt van vriendinnen een vakantie cadeau om haar te helpen over haar depressie heen te komen), maar don’t be fooled! Under The Tuscan Sun is juist een hele fijne film, want het zit vol zon, lekker eten, mooie beelden van Italië, leuke personages en liefde. Heerlijk!


4. Sisterhood of the Traveling Pants (1 & 2)
Ja ja, de films waarin Blake haar oude neus nog heeft (sorry, is dat onaardig? niet zo bedoeld hoor) en samen met nog drie andere toffe actrices (Amber Tamblyn, America Ferrera en Alexis Bledel) een vriendinnengroep speelt. Fijne, gezellig en zomerse films, die je ook prima kunt kijken met je vriendinnen of wat jongere zusje/nichtje.

5. Bridget Jones’s Diary (1 & 2)
Misschien wel dé film der “chickflicks”. Bridget Jones! Renee Zellweger speelt hierin een Britse vrouw die een heleboel ongeluk heeft in de liefde. Hugh Grant zorgt voor de douchebagfactor en Colin Firth speelt een hele charmante Mr. Darcy. En, nog leuker, er is een deel twee EN er komt zelfs een deel drie aan! (Ik ben trouwens nog steeds verbaasd dat Renee Zellweger helemaal geen Britse is, maar uit Texas komt, haha.)

6. The Notebook
Waarschijnlijk één van de meeste genoemde films onder vrouwen van 15-30 wanneer je ze vraagt naar hun lievelingsfilms is The Notebook. Nou is het niet mijn lievelingsfilm, maar ik snap best waarom deze zo hoog scoort. Ryan Gosling, Rachel Mcadams, een gedoemde liefde, passie, de mode van de jaren vijftig… het zorgt er allemaal voor dat The Notebook een erg fijne film is!

7. It’s Complicated
Bij deze film denk ik vooral aan de prachtige west-kust van de Verenigde Staten, de geur van vers gebakken brood, croissants en muffins en… ok, nu heb ik honger. Maar het is gewoon zo! In deze film bakt Meryl Streep een heleboel lekkere dringen in haar keuken (als een soort van bezigheidstherapie) en tussendoor slaapt ze met haar ex-man (Alec Baldwin). Ik denk dat dit wel een correcte samenvatting is, haha. Maar echt, gewoon kijken, het is een gezellige film!

8. When Harry Met Sally
Misschien wel mijn favoriete Meg Ryan film: When Harry Met Sally. Ik besprak deze film al even kort in mijn stukje over ‘de Meg Ryan trifecta‘. In When Harry Met Sally zien we hoe Harry en Sally hun best doen om hun vriendschap slechts een vriendschap te houden. Lukt natuurlijk niet hè, dat voel je al vanaf de allereerste scene. Geeft niet, want desondanks is deze film erg vermakelijk! En zo fijn, het New York van de jaren tachtig/negentig… Voelt op de één of andere manier nog heel veilig en idyllisch.

9. You’ve Got Mail
You’ve Got Mail is een echte Meg Ryan klassieker. De film waarin ze ruziet met Tom Hanks en tegelijkertijd niet weet dat hij diegene is met wie ze een gezellige mailrelatie onderhoudt, oeeeh! Hoe loopt dit af? Heel voorspelbaar natuurlijk, maar desalniettemin wel heel leuk! ;)

10. The Holiday
Als je geen idee hebt waarom je deze film moet kijken, dan zeg ik: Jude Law. Met een bril. Zucht. Ik weet het, het is een bad boy, maar in deze film kan ik ‘m niet weerstaan. (en dat dit eigenlijk een beetje een kerstfilm is, dan negeren we gewoon).

11. Love Actually
Goed, deze film is eigenlijk een kerstfilm (net zoals The Holiday), maar ik ben van mening dat je ‘m áltijd kunt kijken, mocht je daar zin in hebben. Hugh Grant die een super droge Britse premier speelt, Emma Thompson, Alan Rickman, Keira Knightley, eeeeh, moet ik nog even doorgaan?

12. The Princess Diaries
Deze film heeft het allemaal: een make-over, een meisjesdroom die uitkomt (Anne Hathaway blijkt een prinses te zijn!), leuke acteurs en actrices en een fijne soundtrack. Als je deze film nog nooit gezien hebt, dan heb je echt iets gemist! Er is ook een deel twee en hoewel die het niet echt haalt bij deel 1, is die ook best de moeite waard.

13. The Perks of Being a Wallflower
The Perks of Being Wallflower, met Logan Lerman, Ezra Miller, Emma Watson en Mae Whitman, is een schattige coming-of-age film met toch wel wat extra lagen, die er voor zorgen dat dit een film is die je niet snel vergeet. Ik wil niet teveel verklappen, dus neem maar gewoon van mij aan dat je ‘m moet zien.

14. Pride
De onderwerpen die in deze film behandeld worden klinken niet heel erg familievriendelijk misschien ( o.a. homo-rechten, aids), maar toch is dit een “hartverwarmende” familiefilm (bij gebrek aan een beter woord). Hoewel de onderwerpen best heftig zijn, is de toon van de film dat zeker niet. Echt zo’n film waarbij je met een glimlach uit de bioscoop komt!

15. Bend it Like Beckham
Jess (Parminder Nagra) wil graag voetballen, maar Indische meisjes spelen geen voetbal, zij koken voor hun echtgenoten en zorgen voor het huishouden. Ojee, wat nu? Deze film heeft ballen (ha-ha, snap je ‘m), een Bollywooddans, een hele jonge Keira Knightley, een flinke dosis Britse humor en (ook niet onbelangrijk) Jonathan Rhys Meyers. Deze film kijk ik minstens één keer per jaar, want hij is gewoon leuk! :-)

16. Notting Hill
In Notting Hill speelt Julia een soort van zichzelf, een beroemde filmster, die tijdens een wandeling in Notting Hill de Britse man óóit ontmoet: Hugh Grant. Ze hebben seks, dan een beetje drama (omdat hij haar ~ verraden ~ heeft) en daarna is het allemaal weer goed. Ach, je weet hoe het gaat. Heel voorspelbaar, maar wel heerlijk Brits. (nog meer Julia Roberts films zien? Ik schreef laatst een stukje met Julia-tips!)

17. Submarine
Ten eerste: de soundtrack van Submarine is fantastisch, die moet je googlen. Ten tweede: het is ook nog eens een hele grappige film. In Submarine volgen we het leven van Oliver Tate, die een heleboel aan zijn hoofd heeft. Tussen zijn ouders gaat het niet zo goed en hij heeft ook een vriendinnetje met wie het niet zo soepel loopt. Oliver gaat er helemaal op eigen wijze mee om en wij mogen meekijken! Ik schreef er hier al eens kort een stukje over (in het Engels).

18. 500 Days of Summer

Meet Tom (Joseph Gordon-Levitt): een jongen die zijn boord verdient met het verzinnen van teksten voor op een ansichtkaart en stapelverliefd wordt op Summer Finn (Zooey Deschanel). Voor Summer vond hij zijn baan en leven maar saai, maar als Summer in zijn leven komt kan hij nergens anders aan denken. Voor hem is zij de ware! Summer denkt daar echter iets anders over. Ze vertelt hem van tevoren dat ze geen vaste relatie wil, maar ondertussen gaan ze wel allerlei leuke dingen met elkaar doen, wordt Tom alsmaar verliefder en krijgt hij hoop op meer. Als kijker heb je echter al een vermoeden waar dit op uit gaat lopen: een gebroken hart. Toch blijft Tom altijd hoop houden en houdt hij vast aan alle leuke momenten die ze samen hebben. Want als je hand in hand in de Ikea loopt, je seks hebt onder de douche en samen pannenkoeken gaat eten, dan heb je toch een relatie? Hmm…
Bang dat ik nu de film verklapt heb? Welnee, zoals er in het begin van de film al gezegd wordt: This isn’t a love story! In plaats daarvan is het een film waarin een jongen hopeloos verliefd wordt op een meisje en zij niet op hem, maar het is eigenlijk zoveel meer dan dat. Slimme humor, prachtige kleuren, een heerlijke soundtrack en dan nog die garderobe van Zooey… magnifique!

19. Little Miss Sunshine

Little Miss Sunshine is misschien wel één van mijn favoriete films. De film klopt gewoon! Fantastische acteurs en actrices, een hele goede soundtrack, mooi verhaal, humor, een beetje drama en daarnaast ook nog eens een kick-ass boodschap voor jonge meisjes. What’s not to love?

20. Man Up
Deze film zag ik een paar maanden geleden in de bioscoop en ik weet nog hoe verrast ik was om eens een wat intelligentere en originelere romantische komedie te hebben gezien. In Man Up zien we hoe Simon Pegg op blind-date gaat en per ongeluk de verkeerde vrouw aanziet voor zijn date. Lake Bell besluit gewoon mee te spelen en ze hebben het super gezellig. Maarja, eigenlijk was ze natuurlijk niet de vrouw met wie hij had afgesproken. O jee…

21. Wild Child
In deze film verliest Emma Roberts haar moeder, gedraagt ze zich als een verwend rotkind en wordt ze naar kostschool gestuurd in Groot Britannië. Gaap! Ok, het klinkt niet heel spannend, ik geef het toe, maar het is de perfecte film voor een regenachtige middag. De vriendschap met de andere meiden, het knusse van een kostschool en dan nog een scheutje Britse humor, maken het ‘t kijken van de film de moeite waard.

22. The Parent Trap
Alsof er nog niet genoeg Lindsay Lohan’s op de wereld zijn, hebben ze haar ook nog eens gedupliceerd voor deze film. Ze speelt een tweeling die bij de geboorte gescheiden werd (want de ouders zijn raar en vonden het blijkbaar heel normaal om dan gewoon maar een kind uit te kiezen) en elkaar toevallig ontmoeten op een zomerkamp. Ze besluiten van plaats te ruilen en hun ouders (de hele lieve Natasha Richardson en charmante Dennis Quaid) weer bij elkaar te brengen. Dat gaat natuurlijk niet zo simpel als dat de meiden verwachten. Duh.

liberalarts2

23. Liberal Arts
Jesse is vijfendertig en gaat terug naar zijn oude universiteit voor een afspraak met een oudleraar. Daar ontmoet hij de 19-jarige studente Zibby (Elizabeth Olsen), met wie hij min of meer een fling krijgt. Jesse komt er echter al snel achter dat het tijd wordt om zijn verleden achter zich te laten, in plaats van in het nostalgische verleden te blijven hangen. Liberal Arts is een wat trage film die vooral mooi is in zijn eenvoud. Het is een hele “eerlijke” film, zonder franjes. Ik schreef er hier al eens kort een stukje over.

24. About Time
Dit is echt zo’n lieve en leuke film! Tim komt er op 21 jarige leeftijd achter dat hij in de tijd kan reizen. Hij besluit deze gave te gebruiken zoals waarschijnlijk iedere tiener dat zou doen: om zijn leven leuker te maken! Zijn eerste kus regelt hij gewoon zelf en uiteindelijk slaat hij Mary (Rachel McAdams) aan de haak. De soundtrack is fijn, het verhaal is schattig en ook Bill Nighy speelt een fijne rol.

25. The Fundamentals of Caring
Deze film staat sinds kort op netflix en is zo leuk en feelgood! Het plot doet vaag denken aan Intouchables (waarin iemand gaat zorgen voor een ziek persoon), maar deze film heeft toch weer iets anders en extra’s. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Paul Rudd, Selena Gomez en Craig Roberts (dezelfde acteur als in Submarine) en ze hebben echt een leuke dynamiek. Tip!

Zo, dit waren ze, 25 feelgood films. Voel je natuurlijk vrij om tips achter te laten in de reacties! :)

Liefs! xx

Deze blogpost is een soort van maar-nu-in-het-Nederlands-plus-wat-nieuwe-films-update van mijn artikel uit 2012, ‘a lot of 90’s hair, desperate women & cute British men: a list of cheesy movies’.. Mocht je dus nog niet genoeg hebben aan deze lijst, dan kun je daar misschien eens een kijkje nemen!