Het is zaterdag 29 oktober en de maand loopt dus bijna af. Wauw, nog even de maand november en dan is het al kerst! Bij mij draait de kerstmuziek al hoor ;-) Niet alleen omdat ik zin heb in kerst, maar voornamelijk ook vanwege de heimwee naar IJsland. Het is alweer twee jaar geleden dat we eind oktober met onze huurauto door het prachtige noorden van IJsland reden met op de achtergrond een christmasplaylist. De donkere dagen doen me erg denken aan die tijd. De besneeuwde straten van Reykjavik, de hottub en het Noorderlicht in Akureyri, koffie in Stofan… Goed, voordat ik weer te nostalgisch word, laten we maar snel doorgaan naar de rest van deze post.

Tijd om toch eindelijk maar eens dat blogje af te maken met die vijf losse dingetjes die ik wilde delen. Vinden jullie dit trouwens een handige manier, of hebben jullie liever vijf losse posts? Ik vind vaak een losse post over een boek zo nutteloos ofzo… Tenzij ik er héél veel over te vertellen heb. Let me know als je er een mening over hebt :-)

1. The goodreads challenge

Hoera! Eindelijk is het me gelukt om een goodreads challenge te voltooien! Je kunt op goodreads niet alleen bijhouden wat je leest (en wat je vrienden lezen), maar je kunt ook een aantal uitdagen voor jezelf stellen. Aan het begin van dit jaar had ik mijn “leesuitdaging” gezet op 20 boeken en deze maand heb ik mijn doel behaald. Yes! Ik las vorige week onder andere What Belongs to You van Garth Greenwell.

On an unseasonably warm autumn day, an American teacher enters a public bathroom beneath Sofia’s National Palace of Culture. There he meets Mitko, a charismatic young hustler, and pays him for sex. He returns to Mitko again and again over the next few months, drawn by hunger and loneliness and risk, and finds himself ensnared in a relationship in which lust leads to mutual predation, and tenderness can transform into violence. As he struggles to reconcile his longing with the anguish it creates, he’s forced to grapple with his own fraught history, the world of his southern childhood where to be queer was to be a pariah. There are unnerving similarities between his past and the foreign country he finds himself in, a country whose geography and griefs he discovers as he learns more of Mitko’s own narrative, his private history of illness, exploitation, and want. (Bron: goodreads.com)

Het verhaal sprak me in eerste instantie niet zo aan, maar ik werd toch meegesleept door de mooie woorden. Een bijzonder indringend boek, mooi geschreven en interessante thematiek. Dankjewel voor het lenen Scarlett! :-)

Verder heb ik de detective/thriller smaak weer te pakken. Ik scoorde bij de kringloop voor maar 75 cent een boek van Jo Nesbo (The Snowman), waar ik echt aangenaam door verrast was. Het was een absolute pageturner (klinkt zo cliché he, maar was het echt hoor!). Ook een pluspunt: het speelt zich af in Oslo en laat ik nou net Scandinavië fan zijn. Helaas was het de enige die er stond, dus misschien moet ik toch maar weer eens het biebpasje van m’n schoonouders lenen en kijken of ze het bij de bibliotheek hebben staan. Zo verslavend! Van Tess Gerritsen (ook een detectiveschrijfster) hadden ze wel aardig wat staan in de kringloop, dus die ben ik nu aan het verslinden. Stiekem ook wel eens lekker, gewoon ter afwisseling van de Murakami’s en zware romans, zoals What Belongs To You. En m’n moeder is ook blij, want die is ook helemaal gek van detectives/thrillers, dus die heeft zo ook weer wat nieuw leesvoer. Mocht je dus ook willen lezen, maar net zoals ik wat krap in budget zitten, ga dan eens langs de kringloopwinkel. Zo geef je al die boeken ook weer een fijn tweede (of derde, vierde, vijfde…) leven en jij hebt er weer wat leesplezier van voor een fijn prijsje.

2. Winnen!

Normaal doe ik noooooit mee met online win-acties (ik denk vaak: ach, dat win ik toch niet), maar deze maand besloot ik toch eens te reageren op wat dingen die ik graag zou willen winnen. Bij adorablebooks.nl kon je het boek Inferno winnen + kaartjes voor de film en toevallig had ik het er een week daarvoor met vriendinnetje Lisette over gehad. Ze is fan van de boeken en de films, dus toen ik de win-actie zag leek het me erg leuk om haar er mee te kunnen verrassen. En ja hoor, ik won nog ook! Echt zo’n leuke verrassing! Dus nu gaan we binnenkort samen naar de film (en ga ik het boek lezen, want die had ze, als echte fan, natuurlijk al).

Vandaag ontving ik wéér een leuk mailtje in m’n mailbox, want ik had blijkbaar de win-actie met Green People gewonnen op naoki.nl. De meesten van jullie kennen Naoki vast al, maar zo niet, ga dan zeker eens een kijkje nemen. Sophie blogt er over van alles en ook met name over dierproefvrije make-up en verzorgingsproducten. Absoluut een aanrader als je ethisch verantwoorde cosmetica wilt kopen.

Goed, je zult misschien denken, “ja leuk voor je, maar wat hebben wij hier aan”? Nou, ik denk dat hier ergens een boodschap in zit. Als je niet mee doet, dan kun je immers ook niet winnen. Niet geschoten is altijd mis, dat soort werk. Dat deed me denken aan een speciale aflevering van Derren Brown. Volgens mij heb ik deze aflevering al eens gelinkt op mijn blog, maar ik kan het niet laten om het nog eens te doen, vooral na mijn “overwinningen” van deze maand. “The Secret of Luck” staat helemaal op youtube en is echt leuk om eens te kijken!

Dus, zijn er dingen die je graag wilt winnen, DOE DAN MEE. (<--- zeg ik ook even tegen mezelf hoor).

3. Verjaardagkaartjes

prisonmike

Ik schreef het al op instagram: mijn nieuwe favoriete hobby is verjaardagskaartjes maken. Voor Tara maakte ik er eentje met boobies (die heb ik natuurlijk al laten zien) en voor Benjamin maakte ik deze met onze gezamenlijke held Michael Scott (en z’n typetje Prison Mike). Mocht het je helemaal niets zeggen: Michael Scott is de hoofdrolspeler in de Amerikaanse serie The Office. En hier is de scene die ik ter inspiratie voor dit kaartje heb gebruikt (waarschijnlijk alleen grappig als je de serie kent, haha).

4. Waardevol

Nadat ik (voor mijn doen) best openhartig was op mijn blog over mijn huidige situatie heb ik van veel van jullie zulke lieve berichtjes gehad. Reacties op de blogpost, maar ook kaartjes in m’n brievenbus (!) en lange mailtjes. Ik kan niet uitdrukken HOEVEEL dat voor mij betekent, dankjulliewel! Niet alleen omdat het fijn is om te weten dat mensen met je meeleven, maar vooral omdat ik me zo echt minder alleen voel en ik het tevens zó waardevol vind dat mensen zo openhartig en heerlijk durven te zijn. Het verbaasde me ook dat er zoveel mensen zijn die zich herkennen in mijn situatie. Waarom praten we hier eigenlijk zo weinig over? O ja, omdat het ZO eng is om je zo open op te stellen. Het is veel makkelijker om gewoon te zeggen dat alles ok is. “Niet zeuren”. Maar wat ben ik blij met al die lieve mailtjes vol wijsheden en aanmoedigingen. Met één persoon heb ik al heel wat lange mailtjes uitgewisseld (ik noem geen namen, geen idee of ze dat prettig vind namelijk) en zonder haar meteen te willen afschrikken: het is echt waardevol om eens een andere kant van iemand te leren kennen en zo open en eerlijk tegen elkaar te durven zijn. Het is misschien zoiets kleins, die mailtjes, maar ze betekenen heel veel voor mij. Als ik er eentje binnenkrijg dan zet ik een kop thee en ga ik er eens goed voor zitten. Heerlijk :) Het is dat typen heel wat makkelijker is, maar anders dan zou ik voorstellen om penvriendinnen te worden, haha (grapje hoor, ik lees dan wel graag eens de Libelle, maar ik ken m’n grenzen). Overigens zijn het geen dramatische mailtjes hoor! Nee, gewoon, open en eerlijk en met een glimlach.

Mocht je de behoefte voelen om mij ook een mailtje te sturen (je hart luchten of gewoon eens willen kletsen, maakt niets uit!), dan kan dat via info @ ashleylynn.nl. Het kan zijn dat ik wat laat reageer, maar reageren zal ik hoor!

5. Podcasts

Op instagram kreeg ik van Stephanie een supergoeie tip voor een podcast: Harry Potter and The Sacred Text. Bij deze podcast bespreken ze ieder hoofdstuk van de Harry Potter boeken alsof het een heilige tekst is (zoals bijvoorbeeld de bijbel of de Koran) en dat doen ze aan de hand van een thema en enkele standaard items. Heel interessant en bovendien erg leuk om deze mooie boeken eens met andere ogen te bekijken! Het voelt echt even als een selfhelp/mindfullness/verdieping moment (does this make sense?). Ik kan me voorstellen dat dit voor gelovigen ook zo werkt met bijvoorbeeld bijbelklas.

Ik moet eerlijk zeggen: ik heb er niet altijd het geduld voor om naar een podcast te luisteren. Het liefst doe ik namelijk drie dingen tegelijk en voor het luisteren van een podcast moet je toch wel je hoofd er bij houden. Máár, een van de dingen waar ik aan werk is om juist niet drie dingen tegelijk te doen, maar mezelf te focussen op 1 ding. Of vooruit, twee dingen kan soms ook, zoals de afwas doen en naar een podcast luisteren, dat mag dan nog van mezelf ;-) De afgelopen dagen heb ik tijdens het ontbijt naar deze podcast geluisterd en ik vond het echt een fijne manier om m’n dag te beginnen. De ene aflevering spreekt we me wat meer aan dan de ander, maar gelukkig kun je gewoon doorspoelen als je dat wilt.

Hebben jullie nog goede podcast tips? This American Life ken ik al, net zoals Millennial en The Self Help Hipster Podcast (ook tips trouwens!). I need moreeeeee!

Zo, en dan is het nu tijd voor een lekkere kop thee en een aflevering van Call The Midwife.

Fijn weekend!
Liefs,
Ash