Hoi allemaal! Na het zien verschijnen van allerlei jaarverslagen dacht ik: ‘nee, 2016 was stom, ik ga daar gewoon niets leuks over kunnen schrijven, dus laat ik het maar niet eens proberen’. Maar toen kwam ik online een lijstje tegen, besloot ik het tóch te proberen en tijdens het bladeren door mijn archieven kwam ik er achter dat zeker het eerste deel van 2016 nog helemaal zo slecht niet was. Goed, mijn “problemen” waren begin dit jaar al langzaam naar de oppervlakte aan het komen (zo’n burn out en depressie heb je natuurlijk ook niet van de één op de andere dag), maar van de foto’s werd ik nog best vrolijk. Dus ik dacht: laten we het jaar toch nog even positief afsluiten. Ja, dat hadden jullie niet verwacht van deze cynische vrouw he? Sorry, mijn vorige post was niet zo positief (die van vóór de kerstkaart). Heb je wel eens. Hier komt m’n lijstje.

Did you do anything in 2016 that you’ve never done before?
Ja! Joost en ik gaven begin dit jaar voor het allereerst een housewarming, mét jaren negentig thema. Daar hebben we, naast dat het gezellig was, ook heel wat leuke foto’s en filmpjes aan over gehouden, haha (ik noem een Joost in gabberoutfit). Ook  ik ging dit jaar voor het eerst naar therapie. Waar ik nu overigens van vind dat iedereen het op z’n minst eens moet proberen (tenzij je helemaal in balans bent hoor, maar zelfs dan kan het fijn zijn). O ja, en ik begon met tekenen, maar dan écht (ik maakte zelfs mijn eerste youtubefilmpje – de volgende komt er trouwens aan).

books

Which countries / cities did you visit?
We gingen in het voorjaar een dagje naar Groningen en ook brachten we een weekje door in Utrecht. Eind september verbleven we een week in Zweden, wat ook echt super fijn was! Oh, en natuurlijk gingen we, zoals ieder jaar, een paar dagen naar Zeeland.


Utrecht (de bloemenmarkt)

Utrecht, samen met Nijntje (rechts)

What was your biggest success in 2016?
Ik vind het moeilijk om deze vraag te beantwoorden, want ik zie nu alles door een wat andere bril. Mijn grootste succes was, lekker cliché: aan de rem durven trekken en nee durven zeggen. Ik had misschien niet zoveel keus, maar desalniettemin was het een persoonlijk succes.


Zweden, bij het Ikea museum
sverige2016-10
Vlakbij ons huisje in Zweden

Best bargain?
Dat zijn toch de LP’s die we op rommelmarkten hebben gescoord en de boeken die ik kocht bij de kringloop (zoals Brooklyn, voor maar 75 cent, dat vond ik een erg mooi boek!).

thuis

Did anything make you really happy?
Het strand. Lachen met vrienden/familie. De dag waarop mijn vriend afstudeerde en de dag waarop hij een baan kreeg. Dat ons appartement steeds gezelliger wordt.Ehm… o ja, en de nieuwe Bridget Jones film (haha, het klinkt zo stom, maar ik was zo trots dat ik gewoon naar de bioscoop durfde en ik vond de film ook zo leuk, ik was voor eventjes helemaal m’n angsten vergeten en voelde me weer even mezelf. Dus daar heb ik fijne herinneringen aan!).

And sad?
Bowie. Alan Rickman. Trump. Aleppo. Carrie Fisher.

Song of the year?
Ik luister amper nieuwe muziek… David Bowie heb ik heel veel gedraaid, Stevie Nicks natuurlijk… En ok, als we dan toch iets moderns moeten noemen: veel Drake! En Sia (Cheap Thrills) onder de douche, vrolijke start van de dag ;-) Dit liedje vond ik ook erg mooi (Hey Now van London Grammar).

Were you happier or sadder this year compared to previous years?
Ik voelde me fantaaaaaaastisch!

Favorite TV?
The Bridge, The Crown, Call The Midwife, The Good Wife, The Fall.

Best movie?
Hele lastige vraag. Ik zag dit jaar voor het eerst de oude Star Wars films (vond ik erg leuk), was onder de indruk van Captain Fantastic en ook Apollo 13 vond ik erg goed. O ja, en The Martian! Ik heb eigenlijk vrij weinig nieuwe films gezien dit jaar? Daar moet verandering in komen!

Best book you read this year?
Veel Japanse boeken. Bovenstaande vond ik erg goed en ook van Murakami heb ik weer veel moois gelezen. Het állerbeste boek dat ik dit jaar heb gelezen is deze: Hope and Help for your Nerves. Het heeft me ENORM geholpen en ik kan het aan iedereen aanraden die worstelt met een angststoornis.

Best dining experience?
Ik eet nu al twee jaar geen vlees meer (jup, dat was het goede voornemen voor 2015) en ik ontdek nog steeds nieuwe lekkere recepten. De toppers van dit jaar: gevulde zoete aardappel en deze ramen, hmmmm.

What did you do on your birthday in 2016?
Ik maakte allerlei hapjes, bakte een taart en ‘s avonds kwam er visite en ik werd echt super verwend met allerlei leuke cadeaus. En met heel veel bloemen, zoals je ziet! :)


In Zeeland

Is there anything you miss in 2016 that you want to have in 2017?
Een leuke baan! Ik heb leuk werk, maar het is maar voor een paar uurtjes per week en ik werk er al tien jaar. Ik hoef niet eens per se een fulltime baan, maar wel iets waar ik mezelf in kan ontwikkelen en waar ik met redelijk wat plezier naar toe ga. Daar heb ik echt zin in! Hopelijk lukt dat dit jaar.

tara2

Greatest wish right now?
Wereldvrede natuurlijk. En, ok, stiekem dat ik gewoon eens ‘s ochtends wakker kan worden en denk: ik heb er weer zin in vandaag! (is dat een te eerlijk antwoord? hopelijk lach ik hier over een tijdje om)

New Year’s Resolution?
Heb ik niet en daar voel ik me echt fijn bij. Wel voel ik me geïnspireerd om weer wat actiever in het leven te gaan staan, meer te creëren en meer bij te dragen. Als dat me lukt, dan ben ik blij. Maar eerst even zorgen dat ik er zelf weer bovenop kom, zodat ik al die dingen kan doen. (ok, wel een voornemen: liever zijn voor mezelf, want ik zit echt keihard met m’n ogen te rollen om de sneue dingen die ik hier allemaal over mezelf geschreven heb)

Een (vertaald) lijstje, overgenomen van Sandra.

Fijne jaarwisseling! Bedankt allemaal voor de lieve reacties/mailtjes/post van het afgelopen jaar, it means a lot!

Liefs,
Ash