Oh hoi, hallo! Jullie geloven me vast niet als ik vertel dat ik nu in de bibliotheek zit, omdat ik thuis niet meer kon inloggen op mijn wordpress en dat het dáárom zo lang heeft geduurd voordat ik hier pas weer iets schrijf hè? Ok, helemaal waar is het niet, want ik had natuurlijk al wel iets eerder een oplossing kunnen zoeken, maar het is wél waar dat ik mezelf op mijn eigen IP-adres had buitengesloten van mijn wordpress, haha. Handig, zo’n beveiliging waarbij hackers en hun IP-adres na drie foute inlogpogingen worden geblokkeerd, maar dat blijkt dus helemaal niet zo handig als je zelf per ongeluk drie keer verkeerd inlogt. En op je telefoon vervolgens ook nog drie keer.

Enfin, lang verhaal kort: hier ben ik weer en nu kan ik eindelijk de blogpost afmaken waar ik begin december aan was begonnen. Je ziet dat ik al een hele elegante titel heb gekozen. Wees niet bang, hier volgt niet een hele klaagpost. Hoe kan het immers, wanneer ik hier in een hele fijne bibliotheek zit te schrijven met een lekkere kop koffie. Maar was 2016 poep? Ja, best wel! Voor mezelf en vele mensen met mij denk ik dat we deze conclusie wel kunnen trekken. Dus, nu we dat hebben gedaan, wil ik zeggen: ik ben klaar voor 2017. Bring it on.

Hoe het met mij gaat? Ik ben eerlijk gezegd een beetje moe van over mezelf en mijn psyche moeten praten, dus dat ik ga vandaag eens niet doen. Ik zit in een achtbaan en vandaag is het zo’n mini rupsbaantje van de kermis in plaats van de Python (of Goliath? Ben geen achtbaan expert), dus iets met #countyourblessings. De ene dag ben ik er helemaal klaar mee en vandaag ben ik in een fightingmode. Ik vermoed dat het misschien ook iets te maken heeft met de cycle of grief. Trump. BLOODY TRUMP. Ongeloof, verdriet en daarna: fightingspirit. Voelt goed. Dus, hier volgt dan een post met wat dingetjes die ik kwijt wil en ook wat tips van manieren om jezelf te wapenen tegen al het geks wat 2017 ongetwijfeld gaat brengen.

✍ Van het hele Amerikaanse verkiezingsgebeuren kan ik eigenlijk niets positiefs maken, maar wél fijn was Hillary’s speech en alle Joe Biden/Obama memes. Dus, mocht er weer eens iets ongelofelijks gebeuren in de politiek waardoor je eigenlijk heel hard wilt schreeuwen (wat in zekere mate nut heeft, maar helaas ook niet heel veel), kijk dan dan naar memes. En FOR GOD SAKES, ga stemmen. In maart mogen we weer.

LEUK: Het interview met Zadie Smith door Lena Dunham in Lennyletter. Ik weet dat ik Lennyletter al een paar keer heb genoemd, maar dat blijf ik doen, want het is voor mij één van de manieren om mezelf te blijven ontwikkelen en soms eens uit mijn witte very privileged bubble te komen. Zadie Smith vind ik bewonderenswaardig om veel verschillende redenen, maar één daarvan is dat ik het knap vind hoe zij haar denkbeelden weet te verwoorden en mensen daarmee aan het denken zet (ik schreef al eens een stukje over haar boek On Beauty).

✍ Over Zadie Smith gesproken: ik kreeg van de week een interessante aanbieding in mijn mailbox van De Groene Amsterdammer. Vier weken een abonnement op De Groene voor maar 12,50 én je mag een gratis boek uitzoeken. Swing Time, de nieuwe roman van Zadie Smith, is één van de opties. Yes, please! Sowieso is een abonnement op de Groene echt een aanrader. Naast het internet is het lezen van opiniebladen een perfecte manier om jezelf te informeren. Natuurlijk krijg je door het lezen van één opinieblad slechts één kant van het verhaal mee, maar je moet ergens beginnen. Altijd kritisch blijven lezen en dan zit je goed. (lijkt me logisch, maar even als toevoeging: hier hebben ze me natuurlijk niet voor betaald en nee, ik heb ook geen aandelen – overigens is de redactie wel vet tof, want ik kon destijds voor mijn scriptie onderzoek gewoon gezellig langskomen als ik dat wilde, maar dat even terzijde)

✍ Als je het even niet meer weet en wat muzikale inspiratie wilt hebben van een inspirerende vrouw, dan kan ik natuurlijk maar één iemand aanraden en dat is: Stevie Nicks. Always. Stevie houdt niet haar mond. Ze schreeuwt. En ze lacht alleen als zij dat wil. Trump vindt haar ongetwijfeld een nasty woman. Is ze trouwens verre van, want ze komt inmiddels eerder over als de wat excentrieke tante en ze lijkt me bovendien heel lief. Of haar liedjes voldoen aan de muzikale equivalent van de Bechdel test is een ander verhaal, maar ach, loves makes the world go round. Ofzoiets.

✍ Mijn favoriete youtuber op dit moment is Rosianna. In december upload ze (bijna) iedere dag een video en iedere video heeft een ander thema. Zo praat ze bijvoorbeeld over haar perfectionisme en haar mentale gezondheid, maar ook over de film The Martian. Rosianna is heel intelligent en enorm welbespraakt, wat ik enorm inspirerend vind. Begrijp me niet verkeerd, ik vind al die knusse vlogmas filmpjes ook leuk, maar zodra Rosianna iets upload ben ik nog veel enthousiaster!

nov1 nov2

✍ Ongemerkt heb ik de afgelopen periode veel series gekeken met sterke vrouwen in de hoofdrol. Sommige fictief uiteraard, maar daarmee niet minder inspiratievol. In The Crown zien we hoe Elizabeth de koningin wordt van Groot Britannië. Heerlijk om tijdens de afleveringen constant op wikipedia en google te zoeken of iemand dat ECHT gezegd heeft of dat die gebeurtenis echt heeft plaatsgevonden. Je hoeft geen bewonderaar te zijn van Elizabeth om deze serie interessant te vinden. Ik ken namelijk best wat mensen die haar niet kunnen uitstaan (met name Ieren – can’t blame them), dus ik wil het maar even gezegd hebben. Ze wordt in ieder geval niet afgeschilderd als heilige.

In The Good Wife hebben we Alicia Florrick, die zich gedurende de seizoenen ontpopt van een timide (huis)vrouw in een succesvolle advocate (laat ik even benadrukken dat er niets mis is met het zijn van een “huisvrouw”- het is voor haar verhaallijn echter relevant). Weer al zo’n nasty woman! ;) Mocht je nog carrière inspiratie zoeken, kijk dan deze serie. Ok, hier en daar is het af en toe een beetje een soap, maar ik ga niet doen alsof ik dat nou zo erg vind. O ja, mocht je Logan missen (van Gilmore Girls), dan heb ik goed nieuws voor je, want hij speelt een grote rol in deze serie.

Tot slot hebben we nog The Fall, waarin Gillian Anderson een seriemoordenaar in de kraag probeert te vatten. Die Jamie Dornan kan me gestolen worden, ik vind Gillian veel interessanter. HOT.

✍ Dit jaar heb ik tot nu toe 31 boeken gelezen (blijft handig, zo’n goodreads account) en ik heb mezelf geen groter cadeau kunnen doen dan dat. Ik zal niet weer een hele lofzang over lezen houden, want iedereen snapt denk ik wel wat er zo leuk aan is, maar laat me je dan een leestip geven: voor de detective liefhebbers onder ons zijn er de boeken van Jo Nesbø, een Noorse schrijver. De boekenreeks gaat over Harry Hole, een politieman die verre van perfect is, maar toch altijd weer de schurk te pakken krijgt. Er zijn inmiddels negen delen en ze zijn stuk voor stuk even spannend (en absoluut niet voorspelbaar). Groot pluspunt: Jo Nesbø schrijft ECHTE vrouwen. Geen vrouwen die er slechts zijn om Harry te ondersteunen bij het opzoeken van een telefoonnummer of om hem op te geilen, maar vrouwen die daadwerkelijk iets toevoegen aan het verhaal en niet zwijmelen bij het zien van de eerste de beste glimp van mannelijke heldhaftigheid.

✍ Vol afgrijzen zie ik iedere dag weer wat er in Syrië aan de gang is. Afgrijselijk wat al die mensen daar moeten meemaken. Ik voel me zo machteloos en wil zo graag helpen! Na een google zoektocht heb ik eigenlijk alleen kunnen vinden waar je het best aan kunt doneren (het Rode Kruis bijvoorbeeld). Heeft iemand anders nog een tip? In 2017 wil ik minder apathisch zijn en méér proberen te doen voor anderen!

✍ Nog zoiets wat ik dit jaar heb geleerd en wat in 2017 vast net zoveel van pas gaat komen: ontspannen! Ja, dat bleek ik dus eigenlijk helemaal verkeerd te doen. Ik gebruik nu twee apps: Headspace en Smiling Mind. Iedere dag probeer ik twee oefeningen te doen en ‘s avonds doe ik mee met een yoga-sessie van Adriene. Gewoon op een yogamatje voor de televisie. Mijn favoriete filmpjes: die voor de onderrug en de “yoga before bedtime”. Het lijkt me leuk om op den duur ook yogalessen te gaan volgen, maar tot die tijd is dit een hele fijne oplossing.

✍ Voor wie mij op instagram volgt: ik heb de app even verwijderd onder het mom van meer ontspanning, wat ik dus nodig schijn te hebben (jup, ik ben zo’n vervelend “mijn therapeut zegt…” persoon geworden). Ik mis het totaal niet, maar ik was dan ook eigenlijk al een paar weken gefrustreerd door het nieuwe algoritme, waardoor ik heel veel posts van mijn favo-instagrammers gewoon niet in mijn tijdlijn kreeg. Stomme instagram. Ik verwijder mijn account nog niet, maar voor nu vind ik het wel lekker rustig.

✍ Voor 2017 heb ik overigens nog een goed voornemen: minder mijn mond houden. Gaat niet zozeer over online hoor, juist offline. Vaak genoeg zeg ik NIETS, omdat ik bang ben voor confrontatie en ik weet dat bij alles wat er gezegd wordt wel weer een weerwoord te vinden is. Dat ik Hillary bewonder is bijvoorbeeld een gelegenheid om te schreeuwen dat het belachelijk is dat ik haar een “feministe” noem, omdat ze bij Bill bleef na zijn affaire en dat ze gebankrolled wordt door Wallstreet en dat ze onderdeel is van het etablissement en nouja, ik kan nog wel tien dingen bedenken. Is prima, discussie is goed en daar leren we allemaal van. Maar weet je, mijn mening doet er net zoveel toe als die van anderen. (Ik wilde hier “Toch?” achter typen, maar het mocht niet van mezelf, haha). Ik moet bovendien minder bang zijn voor confrontatie. Dus, bij deze. Ik ben er (en ik luister) :)

Hoe gaat het met jullie?

Liefs,
Ash