Het lezen van What Happened heb ik best een tijdje uitgesteld (met name omdat ik de realiteit met Trump als president té deprimerend vind om er dan ook nog eens een boek over te moeten lezen), maar ik ben blij dat ik er toch maar eens in ben begonnen. Dit boek is namelijk héérlijk therapeutisch en dat komt vooral doordat Hillary (ik noem haar gewoon even bij haar voornaam, vind dat het mag) in dit boek een groot deel van haar diplomatieke kant laat varen en gewoon zegt wat ze denkt. En daarmee tegelijkertijd ook zegt wat ik denk. Seriously, what happened?!

Als er één ding duidelijk is geworden tijdens de afgelopen presidentsverkiezingen, dan is het wel dat je als vrouw in de politiek weinig goeds kan doen. Voor vrouwen is het essentieel om vooral geen bitch gevonden te worden, maar je mag ook weer niet te aardig zijn, want dan ben je te soft. Niet te hard praten, niet te mannelijk kleden, niet te vrouwelijk kleden, zo min mogelijk emotie tonen, maar hallo, ook weer niet te weinig emotie tonen, want dan vinden mensen je kil. Allemaal zaken waar Hillary en haar team zich tijdens de campagne over hebben gebogen. Achteraf denkt ze dat ze misschien toch van zich af had moeten bijten in de debatten met Trump, maar ja, er was nu eenmaal afgesproken dat ze kalm zou reageren, zodat ze niet te emotioneel over zou komen. Hillary vraagt zich af: hoe had ik het dan moeten doen?! Was er een goede manier geweest?

Het klinkt nu misschien net alsof ze alles en iedereen behalve zichzelf de schuld geeft voor haar verlies, maar dat is absoluut niet waar. Ze steekt hand in eigen boezem en geeft toe dat ze dingen verkeerd heeft aangepakt. Dat ze spijt heeft van bepaalde uitspraken en campagne-strategieën en dat ze sommige dingen volledig fout heeft ingeschat. Hillary stelt echter wel dat er gewoon een heleboel aan de hand was waar ze zelf minder controle over had. Haar e-mails die weer werden opgerakeld. Trump die, ondanks alle foute uitspraken, maar aan populariteit bleef toenemen. Russische inmenging. En dan nog het feit dat heel veel mensen haar gewoon niet zo mogen (iets waarvan ze toegeeft dat ze dat best wel een hele vervelende gedachte vindt). Ze gaat ook in op de kritieken van haar tegenstanders en legt uit waarom ze in het verleden bepaalde beslissingen heeft gemaakt. Ze durft hierbij kritisch terug te kijken op haar eigen rol, maar legt uit: dit is politiek. Je kunt wel heel principieel zijn, maar uiteindelijk moet je toch samenwerken. Hillary is heel pragmatisch en ik kan dat wel waarderen.

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken met een duidelijk thema. Ze gaat in op haar rol als vrouw in de politiek, er is een hoofdstuk volledig gewijd aan het e-mailschandaal (but her EMAILS!), ze vertelt over hoe zij de avond van de uitslag heeft beleefd, maar ook schrijft ze over hoe haar gemiddelde dag er uitziet. Hillary schrijft heel vlot en met veel humor. Sommige stukken zijn wat taaier (met name als de cijfertjes voorbij komen), maar laat je daar niet door afschrikken, want dit boek staat, naast de intelligente analyses, ook vol interessante en grappige anekdotes die je inzicht geven in een politieke campagne en de race naar het Witte Huis.

Al met al is dit gewoon een heel fijn boek en zoals ik al schreef: therapeutisch. ik ben niet de enige die dat vind, want What Happened staat in veel “beste boeken van het jaar” lijsten. Op Goodreads kreeg het de prijs voor best memoires van 2017. Dit wordt echt zo’n boek dat ik veel ga uitlenen en dat daarna in mijn kast beland, om er vervolgens weer heel vaak uitgehaald te worden om bepaalde stukken te citeren (ja, ik ben er zo één). Wat mij betreft een absolute aanrader!

Wanneer niet lezen: als je totaal niet geïnteresseerd bent in de Amerikaanse politiek of de Amerikaanse verkiezingen van 2016.
Wanneer wél lezen: als je haar vorige boeken met plezier gelezen hebt, als je Hillary fan bent, als je geen Hillary fan bent (misschien wordt je dat nu dan wel), als je Trump ook zo belachelijk vindt, als je nog steeds moet bijkomen van de verkiezingsuitslag én wilt weten wat er in godsnaam gebeurd is.