Met boekverfilmingen kan het nogal eens mis gaan. De sfeer is niet zoals je het in gedachten had of de personages zijn niet goed gecast. Of ze hebben veranderingen in het verhaal aangebracht die voor jou juist de essentie van het boek totaal veranderen. Bij deze vier boekverfilmingen is het wat mij betreft echter helemaal goed gekomen. En heb je onderstaande films al met plezier gezien, maar had je geen idee dat het origineel een boek was? Dan heb je er zojuist weer een boek bij voor op je to-read lijst ;)

Never Let Me Go
(een boek van Nobelprijswinnaar voor de Literatuur Kazuo Ishiguro, verfilmd door regisseur Mark Romanek)

Het verhaal: Vrienden Kathy (Carey Mulligan), Tommy (Andrew Garfield) en Ruth (Keira Knightley) groeien samen op, op een kostschool op het Britse platteland. We volgen het verhaal door de ogen van Kathy, die terugkijkt op haar leven. Al snel komen we er achter dat het niet zo idyllisch is als dat het lijkt. Wanneer ze de school verlaten komen ze erachter wie ze echt zijn en waar hun leven eigenlijk om draait.  Het is een hartverscheurend verhaal over vriendschap en hoop.
Favoriete scène: favoriet misschien niet, maar wel erg mooi vond ik het stuk waarin Tommy zo enorm gefrustreerd is dat hij alleen maar kan schreeuwen (klinkt vaag, maar als je de film ziet begrijp je wat ik bedoel)
Minpuntje? Hoe Ruth werd neergezet in de film vond ik niet helemaal overeen komen met het boek. In de film wordt ze al snel de “bad girl” (tegenover de brave Kathy) en in het boek ligt dit allemaal een stuk genuanceerder.  
Waarom is de film de moeite waard?
  Zowel het boek als de film zijn zó mooi en dat laatste komt zeker door de goede acteurs. Andrew Garfield en Carey Mulligan zijn perfect gecast. De sfeer van de Britse gure kust in de film past perfect bij het verhaal.

A Single Man
(een boek van Isherwood, verfilmd door regisseur Tom Ford)

Het verhaal: In zowel het boek als in de film zijn we getuigen van een dag in het leven van George (Colin Firth), die recentelijk zijn geliefde Jim (Matthew Goode), verloren heeft in een auto-ongeluk. Omdat bijna niemand wist van zijn relatie, het zijn  immers de jaren zestig en homoseksualiteit werd niet geaccepteerd, is het voor George heel moeilijk om te rouwen. Hij kan alleen terecht bij zijn vriendin Charlotte (Julianne Moore), die nog altijd gevoelens lijkt te hebben voor George en stiekem hoopt dat hij toch nog een “echte” heteroseksuele relatie met haar wil hebben. Zijn leven gaat door en het lijkt bijna alsof Jim niet heeft bestaan. Maar net als George heeft besloten dat hij in zijn eentje niet meer verder wilt, begint het leven weer aan zijn mouw te trekken.
Favoriete scène: ehm, heb je even… heel de film.
Minpuntje? Ik kan zelf niets bedenken. Voor mij kwam het verhaal met deze film nóg meer tot leven.
Waarom is de film de moeite waard?
Hmm, durf ik het te zeggen… Ja, ik ga het doen. Stiekem vind ik de film nog mooier dan het boek. Goed, de film is hier en daar gedramatiseerd (in de zin van George zijn zelfmoordwens bijvoorbeeld, die heeft hij in het boek niet als zodanig), maar het is allemaal zó prachtig in beeld gebracht. De muziek, de jaren zestig stijl, de cinematografie en de super getalenteerde acteurs maken dit echt tot een klassieker. Ik snap eigenlijk niet waarom deze film niet veel bekender is!

Pride and Prejudice
(een boek van Jane Austen, verfilmd door regisseur Joe Wright  )

Het verhaal: In deze verfilming van Pride & Prejudice, misschien wel de bekendste roman van Jane Austen, speelt Keira Knightly de rol van Elizabeth, een van de vijf dochters uit het gezin Bennet. Het gezin bestaat uit een hysterische moeder, een relaxte vader, de oudste dochter Jane wiens schoonheid vele malen benadrukt wordt, de slimme Elizabeth, de saaie Mary, de kinderlijke Kitty en de losgeslagen Lydia. Lopen Elizabeth haar zusters warm voor elke jongeman die er langs komt; Elizabeth heeft heel wat hogere eisen. Ze is nogal trots en bevooroordeeld (snap je ‘m?). Gedurende de film probeert haar moeder alle dochters te koppelen. Er begint schot in de zaak te komen als de rijke jongeman Mr. Bingley vlak bij de gezusters zijn zomer doorbrengt en hij de trotse en nog rijkere Mr. Darcy (Matthew McFadden) met zich meeneemt. Op een bal worden ze allemaal aan elkaar voorgesteld; Mr. Bingley valt voor Jane en Mr. Darcy en Elizabeth hebben een woordenwisseling… Hm, hoe gaat dit aflopen? Ik verklap niets!
Favoriete scène: Die in de regen, natuurlijk.
Minpuntje? Het Amerikaanse einde is SUPER cheesy. Je kunt ‘m voor de grap even opzoeken op youtube, maar zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb ;)
Waarom is de film de moeite waard? Het was moeilijk kiezen, want ik vind de verfilming van Sense & Sensibility ook heel mooi, maar ik ben toch voor deze iets modernere Austen verfilming gegaan. Deze film is vooral heel dromerig en stiekem ook heel erg grappig. De filmlocaties in het Britse Lake District zijn echt práchtig en de soundtrack maakt het helemaal af (en is trouwens heerlijk om naar te luisteren tijdens het lezen of studeren).

Contact
(een boek van Carl Sagan, verfilmd door regisseur Robert Zemeckis)

Het verhaal: Net wanneer ze geen geld meer krijgt om de hemel af te speuren naar buitenaardse signalen, ontvangt Dr. Ellie Arroway (Jodie Foster) een boodschap uit de ruimte. Als duidelijk wordt dat het gaat om een teken van buitenaards leven, moet er bepaald worden wat er met de boodschap moet worden gedaan. Er blijkt een opdracht in de boodschap verborgen te zitten, maar moet die ook worden uitgevoerd en zo ja, door wie?
Favoriete scène: in verband met spoilers moet ik even voorzichtig zijn, maar de ondervraging vond ik mooi en de reis ;) En natuurlijk die prachtige shots in de woestijn met al die sterren!
Minpuntje? Het boek heb ik nog niet gelezen, maar ik heb even rondgeneusd op het internet en stuitte op een recensie waarin de schrijver noemt dat veel personages uit het boek in de film geschrapt zijn of heel erg veranderd zijn (zoals Palmer Joss, gespeeld door Matthew McGaunney, die in het boek nog veel religieuzer is). Dat kan een minpunt zijn, maar als het is zoals de recensieschrijver schrijft, dan is het boek dus voor mij een welkome verdieping. Ik ben nu nog nieuwsgieriger geworden naar het boek.
Waarom is de film de moeite waard? Het boek heb ik dus nog niet gelezen (ik mag het volgende maand van mezelf bestellen, als ik het dan nog niet in de kringloop heb gevonden), maar de film vind ik al heel mooi. Komt stiekem ook omdat ik er wat nostalgische gevoelens van krijg. Dit was de eerste film die ik zag met een daarin een sterkte intelligente vrouw in de hoofdrol en ik heb haar een tijdlang als een soort voorbeeld gezien (toen ik nog heel wat jonger was hoor, haha).

 

De verfilmingen van de The Lord of The Rings trilogie vind ik trouwens ook érg mooi en die van Harry Potter zijn net zo goed gelukt, maar goed, die kennen we allemaal al wel denk ik. Heb jij nog een tip van een prachtige verfilming? Ik hoor het graag!

Fijn weekend!
Liefs, Ash