Mary Parsons, opgegroeid in een streng-religieus gezin op het platteland en nu werkzaam bij een reisbureau in New York, is opeens erg ziek geworden. Ze lijdt aan een reeks onverklaarbare symptomen en een bepaald soort therapie lijkt haar enige redding te zijn. Er is alleen één probleem: hoe gaat ze dat betalen? Een vacature biedt uitkomst.

Tijdens het sollicitatiegesprek krijgt Mary te horen dat een bekende acteur op zoek is naar de perfecte liefde en dat hij, in samenwerking met wetenschappers, een experiment financiert waarbij verschillende vrouwen de verschillende rollen voor hem gaan vervullen. Zoals  een Boze Vriendin om ruzie mee te maken, een Moederlijke Vriendin voor de huishoudelijke zaken en een Emotionele Vriendin voor de diepere verbinding. De wetenschappers zijn tijdens het gesprek erg onder de indruk van Mary. Dat Mary de naam van de acteur niet herkent maakt haar perfect voor de rol van Emotionele Vriendin. Mary zou hem immers zogenaamd kunnen leren kennen zoals hij “echt” is.

Hoewel het in het in het begin misschien lijkt alsof het experiment een hoger doel heeft, blijkt dit al snel anders te liggen. De wetenschappers hebben verborgen motieven en de acteur, Kurt, lijkt vooral zijn ego te willen strelen. Kurt zegt te willen kunnen genieten van anonimiteit, maar tegelijkertijd is zijn eigenwaarde sterk met zijn bekendheid verbonden. Hij heeft het tijdens de gesprekken met Mary namelijk vooral over zichzelf en zijn prestaties. O ja, en hij wil testen of relaties en vrouwen er nou steeds voor zorgen dat zijn project maar niet afkomt, omdat hij maar geen andere verklaring voor kan vinden. Aan zichzelf en zijn intelligentie zal het immers niet liggen (hoor je hoe hard mijn ogen rollen?).

Je zult je misschien afvragen waarom al die verschillende vrouwen meegaan in dit gekke experiment, want het is niet alleen bizar, maar vrij vernederend. Het antwoord ligt voor de hand: geld. Niet uit hebberigheid, maar uit noodzaak. Om schulden af te lossen, om eindelijk dat medische onderzoek te kunnen betalen, of de school van hun kinderen bijvoorbeeld. Dat vrouwen meedoen aan zo’n vernederend experiment lijkt misschien een morele dwaling van niet alleen Kurt, maar ook de vrouwen. De waarheid is echter veel complexer. De antwoorden is voor een groot deel dan een ook een soort essay waarbij de positie van de vrouw in samenleving onder de loep worden genomen. Het boek heet “De antwoorden”, maar als je iets vindt in dit boek, dan zijn het voornamelijk vragen. Waarom zijn dingen zoals ze zijn?

Mocht het plot je nog niet direct aanspreken, dan moet je me geloven als ik zeg dat de schrijfstijl van Catherine Lacey het alleen al absoluut de moeite van het lezen waard maakt. Ik vind dat ze prachtig schrijft. Volgens mij kan zij een gebruiksaanwijzing nog interessant maken. Toen ik bovenstaande passage las had ik het gevoel dat ik daar samen met Mary liep en ook het geluid voelde verstommen. Dat ik vervolgens, samen met haar, in de volgende alinea bruut uit “onze” dagdroom werd gehaald vond ik stilistisch zó sterk. Hiervoor had ik nog nooit iets van Lacey gelezen, maar nu ga ik ook zeker haar debuut (“Nobody Is Ever Missing”) aanschaffen. Ik vond De Antwoorden gevat, bij vlagen zelfs wat sinister en het staat vol interessante ideeën en observaties. Zo’n boek waar ik echt nog even in bleef hangen toen ik het uit had.

Liefs,
Ash

Disclaimer: dit boek ontving ik van de uitgeverij.