Dat social media ook negatieve gevolgen kan hebben weten we inmiddels allemaal wel en ik denk dat we ons daar ook steeds bewuster van worden. Gelukkig maar, want zo kunnen we ons ook tegen die negatieve gevolgen wapenen. Jezelf met anderen vergelijken is iets wat bijna onbewust gebeurt, maar wat wel grote gevolgen kan hebben voor hoe jij over jezelf denkt. Waarom ik hier over begin? Omdat ik het écht jammer zou vinden als social media iets wat zo leuk kan zijn, lezen dus, ook maar iemand een vervelend gevoel kan geven.

Mijn leesgedrag houd ik al een paar jaar bij via goodreads.com en sinds kort natuurlijk ook op wittybooks.nl. Ik vul in welke boeken ik heb gelezen, doe mee aan de goodreadschallenge (van 50 boeken per jaar) en op instagram laat ik zien welke boeken ik koop of binnenkrijg. Met de challenge doe ik mee omdat ik minder wilde netflixen en meer wilde lezen. De challenge op goodreads is dus eigenlijk een stok achter de deur (en bovendien vind ik het gewoon ook erg handig om al mijn gelezen boeken op een rijtje te hebben als ik weer eens met iemand over boeken zit te praten). Instagram doe ik vooral voor de interactie en om inspiratie te delen (of op te doen). Zelf deel ik mijn leesgedrag dus ook via social media.

Zoveel mogelijk boeken lezen klinkt als een goed streven, maar wat ik er jammer aan vind is dat er bijna onvermijdelijk gelijk weer zo’n waardeoordeel aan hangt. Hoe vaak ik op twitter of instagram wel niet lees: “wauw, weer tien boeken gelezen deze week!”. Ik ben er van overtuigd dat het gedeeld wordt uit enthousiasme en daar is helemaal niets mis mee, maar mocht jij iemand zijn die zich daardoor een “slechte lezer” voelt: don’t!

Op wittybooks probeer ik heel bewust het niet “mooier” voor te doen dan dat het is. Ik ben één persoon, één lezer, en ik kan geen twintig boeken in een week lezen. Laat staan dat ik ze kan kopen. Dat is voor mij fysiek onmogelijk, want ik heb daar geen tijd en geen geld voor. Bovendien moet ik er niet aan denken, want al die verhalen zijn echt teveel van het goede. Het liefst lees ik er maximaal 1 of 2 per week en als het dan nog eens een goed boek is, is het des te fijner om er extra van te genieten. Daarmee bedoel ik niet dat je geen meerdere boeken tegelijk zou mogen lezen, maar ik wil ZELF in ieder geval niet het gevoel hebben dat ik moet DOORlezen, zodat ik maar zoveel mogelijk content heb of kan roepen dat ik “wel tien boeken” heb gelezen.

Wat ik hier mee wil zeggen? Lees lekker op je eigen tempo en kijk daarbij niet naar anderen. Als iemand lekker veel kan lezen en daar de tijd voor heeft: prima. Lees jij per maand 1 boek? Ook prima! Mijn liefde voor boeken deel ik vooral om mensen enthousiast te maken voor lezen en voor ál die prachtige leuke slimme boeken die er worden geschreven. En of dat er nou 1 per jaar is of 1 per week? Dat maakt he-le-maal niets uit.

Liefs!