Ja, daar ben ik weer, met mijn jaarlijkse diaverslagje van onze vakantie. Dit is deel 1 van onze vakantie in Zweden, met foto’s van onze eerste week waarin we verbleven in een schattig appartementje in Stockholm (Danderyd om precies te zijn) en de omgeving verkenden.

Mocht je je trouwens afvragen of ik mijn familieleden en vrienden hier ook iedere keer weer aan onderwerp: nee, ik laat eigenlijk alleen foto’s zien als ze er naar vragen. Ik heb zelf ook zelden zin om naar zo’n fotoshow te kijken, dus dat doe ik een ander ook niet (onvrijwillig) aan, haha. Fijner vind ik het om op m’n gemak een boek door te kunnen bladeren (stiekem blader ik nog wel eens door de boeken die ik maakte van onze reis door IJsland en Zweden) of een blogje door te kunnen scrollen. Zoals in deze post!

Je kunt met de auto op verschillende manieren in Zweden komen. Je kunt over de brug (Ja, “The Bridge!”, en dan is het uiteraard verplicht om daar de begintune van te draaien wanneer je over de Öresund rijdt), maar je kunt ook verschillende ferry’s nemen. Wij namen dit keer, net zoals in mei, de ferry van Frederikshaven (Denemarken) naar Göteborg. Met deze ferry sta je binnen 3,5 uur op het Zweedse vasteland.

Op de ochtend van 11 augustus reden we rond een uur of zes weg en rond een uur of zeven ‘s avonds kwamen we aan ons hotel in Frederikshaven, waar de volgende ochtend dan de ferry zou vertrekken. Onderweg hadden we wel aardig wat file, wat helaas standaard is in de buurt van Hamburg, maar omdat we toch geen boot hoefden te halen, maakte dat niet zoveel uit. We aten een lekker pizza bij één van de rustigste restaurants in Fredersikhaven, sliepen in een hotel met een lekker ouderwetse inrichting (alhoewel ik weinig sliep en vooral films keek op mijn tablet, lang leve anxiety) en de volgende ochtend namen we dus de ferry.

Zweden komt in zicht! Op de boot hebben we de hele reis op het zonnige dek gezeten, waar we hebben ontbeten met zelfgemaakte granola en yoghurt (haha, ja we zijn van die Hollanders!) en hebben zitten lezen. Prima reisje, al zeg ik het zelf. De tijd ging best snel.

Wanneer je de haven van Göteborg binnenvaart ga je onder een brug door, wat wel een grappige ervaring is.

Rond twaalf uur stonden we aan de overkant en toen moesten we natuurlijk nog richting Stockholm. Wederom hadden we veel files, maar we hadden ook airco én heel veel gezellige podcasts om naar te luisteren. Superfijn dat we de auto van J. zijn ouders mochten lenen, die was toch een stuk comfortabeler (en ook nog eens zuiniger). Bovendien was het fijn “thuiskomen” in ons appartementje ‘s avonds, dus die files waren we zo vergeten! :)

Het uitzicht vanuit ons appartement. We keken uit over de villawijk van Danderyd (maar serieus, wat stonden daar mooie huizen, wauw!) en als je goed kijkt kun je in de verte een fjord zien liggen.

Het appartementje was echt gezellig ingericht en super comfortabel. De metro was ongeveer tien minuutjes lopen en om de hoek was er een supermarkt, de ICA. ‘s Avonds konden we onze avondwandeling door het centrum doen, maar we liepen ‘m ook een paar keer door de villawijk om de hoek. Wij vonden het een hele fijne wijk!

Ook fijn: er was een dakterras! Dus daar hebben we een paar keer gezeten (toegegeven: het was wel wat fris, haha).

De eerste dag hebben we SUPER veel gelopen en gezien en gedaan. We stapten vrij vroeg de deur uit en waren pas rond tienen weer terug in het appartement. Ik merkte bij het uitzoeken van de foto’s trouwens dat ik niet zoveel foto’s van de stad zelf heb gemaakt, dit waarschijnlijk omdat we er natuurlijk al een paar keer geweest zijn. Mocht je dus benieuwd zijn naar hoe de stad er precies uitziet, dan kun je ook nog eens deze post teruglezen, of deze.

Onze dag begonnen we na een lange wandeling door Södermalm met een lunch bij Hermans, waar je een super lekker vegetarisch buffet hebt. Voor ongeveer 13 euro per persoon kun je onbeperkt eten en het is dus allemaal vegetarisch! We hebben er echt heel lekker gegeten en hadden ook nog eens een fantastisch uitzicht vanaf het terras waar we zaten te eten. Aanrader!

Na een bezoekje aan Södermalm besloten we een veerpontje te nemen naar Djürgarden, waar je leuk kunt wandelen en in het groen kunt zitten.

 

Het fijne aan Stockholm vind ik dat je er ook makkelijk de rust kunt opzoeken. Er is heel veel groen en je wordt omringd door water. De sfeer is ook heel gemoedelijk en je hebt daardoor niet meteen het gevoel dat je in een wereldstad bent.

‘s Avonds aten we een (vega) burger bij Bastard Burgers. Mijn vriend had al eens gegeten bij een filiaal van hun in Lulea, dus wilde hier graag nog eens naartoe. Ik snap wel waarom, want het was heel lekker! Ze maakten deze burgers met “Oumph”, en als je zelf ook vega(n) eet maar dit nog niet kent, dan kan ik je dat zeker aanraden! Ik weet alleen niet of je het al ergens in Nederland kunt krijgen…

Nog iets over eten: bij de McDonalds in Zweden hebben ze HEERLIJKE vega opties en zelfs een heerlijke vegan burger. Je kunt verschillende hamburgers gewoon met een vegetarische burger krijgen en wauw… de eerste keer dat ik er eentje at schrok ik helemaal, want ik dacht dus dat ze me er eentje met vlees hadden gegeven. Bleek niet zo te zijn gelukkig, maar wauw, ik was echt verrast. Het was super lekker en totaal niet droog. Ik snap niet waarom ze dit in Nederland nog niet hebben… al is het voor mijn portemonnee misschien wel beter, haha.

De volgende dag besloten we er op uit te gaan met de auto en naar het plaatsje Sigtuna te rijden. Dit is het oudste stadje in Zweden en nu een regelrechte toeristenattractie. Maar ondanks de drukte was het wel leuk om even gezien te hebben.

Kijk nou, ze hadden er een mini bieb! Niets meegenomen natuurlijk, want ik had niets om terug te plaatsen. Ik ben een brave burger.

Bibliotheek

Even spieken wat ze allemaal hebben…

Ondertussen filmt J. nog even een paar beelden voor in de vakantievideo (wat uiteindelijk ongeveer een halfuurtje aan achter elkaar geplakte stukjes film wordt- zo grappig om terug te zien).

Kijk nou hoe schattig!

Ja, ik was ook mee.

Hier stonden we naar één of andere oude steen te kijken waarop in runes iets geschreven was. Ik heb geschiedenis gestudeerd, maar ik vind dit soort dingen dus nooit zo heel erg boeiend, hahaha. Mag ik eigenlijk niet toegeven… maar ok. Ik ben verder heel ~cultureel~ hoor.

Bij een schattige cafeetje bestelden we crêpes met suiker en citroen. Lekker fris en het stilde even de lekkere trek. We besloten te vragen of we het mee konden nemen, want we wilden graag aan het water gaan zitten. We hadden geprobeerd het in het Zweeds te bestellen en zo raakten we een beetje aan de praat. Ik denk dat ze met de tekst op de doos niet alleen vriendelijk wilden zijn, maar ons  ook weer wat extra woordjes wilden leren (maar deze kenden we natuurlijk al! Ik durf trouwens bijna nooit Zweeds te spreken, omdat ik bang ben dat ik onbeschoft over kom, haha. In het Nederlands ben ik super vriendelijk AL ZEG IK HET ZELF en in het Zweeds ken ik nog niet zoveel vriendelijke woordjes).

Na ons bezoekje aan Sigtuna vonden we het wel een leuk idee om nog even door te rijden naar Uppsala.

Uppsala is een charmante studentenstad ten noorden van Stockholm.

We dronken er koffie en schoten wat plaatjes!

‘s Avonds liepen we nog een rondje door het centrum van Stockholm.

Ook bezochten we later in de week het Architectuurmuseum, wat helemaal gratis is en daarnaast ook zeker de moeite waard.

De rest van de dagen hebben we vooral rondgelopen en wat wijken verkend.

Op Langholmen luierden we een middag in het zonnetje, langs het water. Helaas was het iets te fris om te gaan zwemmen, snif.

Grappig verhaal: de tweede week dat we in Zweden waren wilden we het rolletje verwisselen (van de camera waar mijn vriend hierboven een foto mee maakt) en wat bleek… er zat helemaal geen rolletje in! Jeetje, zo dom, hahaha. Echt balen wel, want we hadden dus al 36 foto’s “gemaakt” en die waren nu allemaal weg. Op de één of andere manier waren we er allebei van overtuigd dat de ander er een rolletje in had gestopt en bovendien draaide de camera wel gewoon door, dus we hadden er niets van gemerkt. Haha, echt weer iets voor ons.

Na ons geluier op Langholmen weer richting de metro lopen.

En ijsjes eten! Dit vegan ijsje aten we bij Gelateria Amore, vlakbij metrostation Hornstull. Ik nam de smaak lavendel-bosbes en hij was heerlijk. Combineer dit ijsje met een wandeling op Langholmen en je hebt een topmiddag ;)

We hebben echt een fijne week gehad in Stockholm. Voor de volgende keer zou ik misschien drie dagen Stockholm boeken en dan daarna verder trekken. We hebben inmiddels al zoveel van de stad gezien en bovendien blijft het toch een stad. Helemáál tot rust komen is er lastig. Maar voor nu was het leuk en hebben we er echt een fijne tijd gehad. Lekker gegeten, veel gelopen, gezien én weer nieuwe inspiratie opgedaan.

Uiteindelijk zijn we de 18e weer vertrokken, op naar ons huisje in het westen van Zweden. Maar dat bewaar ik voor een volgende post, anders wordt deze zo lang. Ok, de diashow is over, het licht mag weer aan!

Liefs,
Ash