Soms, als ik me eventjes wat minder voel of ‘s avonds tijdens m’n “zweefmomentje” (ok, kan iemand hier een leukere naam voor verzinnen? danku), dan vind ik het echt fijn om door mijn dagboek te bladeren. Eigenlijk is een dagboek een wat misleidend woord, want het is niet alsof ik er iedere dag in opschrijf wat ik heb meegemaakt. Wel schrijf ik er in als ik even mijn gedachten van me af moet schrijven, noteer ik quotes die ik graag wil onthouden, maak ik dankbaarheidslijstjes en schrijf ik “levenslessen” op. Er staat nooit iets baanbrekends in ofzo, maar wel van die dingen waar ik af en toe graag aan herinnerd word. Alsof iemand je een knuffel geeft en je hart weer ietsje lichter voelt. En nu wil ik ze ook hier opschrijven, voor mezelf en misschien ook wel een beetje voor jullie? ♥

Ik noem ze heart hugs, omdat dat het eerste was wat er bij me opkwam, en het lijkt me fijn om ze nog veel vaker te delen! Laat me weten of jullie dat ook fijn vinden of dat ik ze gewoon lekker in m’n dagboek moet laten, haha.

♡ Het is allemaal niet zo belangrijk als het lijkt

Deze blijf ik zelf erg lastig vinden en moet ik vaak herlezen. Ik neem dingen vaak ZO serieus en voel me vaak zo verantwoordelijk voor dingen. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Het IS allemaal niet zo belangrijk. Dat je een keer een opdracht niet op tijd af hebt? Grote kans dat de wereld niet vergaat hoor, dan komt het toch een dagje later. Dat je nu geen vet salaris hebt of geen pensioen opbouwt? Niets is voor altijd, je situatie kan veranderen, hoe belangrijk is geld nou eigenlijk en dat pensioen is nog zo ver weg. Kun je het nu oplossen? Heeft het nut om je er nu druk om te maken? Is het van levensbelang? NEE! Het is allemaal niet zo belangrijk. Haal eens diep adem en ontspan.

♡ Niemand is perfect

Ooit las ik een stukje over dat het streven naar perfectie totaal geen nut heeft én je jezelf daar juist enorm mee te kort doet. Perfectie bestaat namelijk niet en het streven ernaar is daarom volkomen nutteloos. Sinds ik er voor opensta om fouten te maken (en er zelfs al vanuit ga dat ik die onvermijdelijk ga maken), voel ik me een stuk beter. Het geeft vrijheid en zorgt er voor dat ik het leven niet meer zie als iets dat vast staat, met allemaal regeltjes, maar je jezelf kunt ontwikkelen en van alles mag proberen.

♡ Vergeef jezelf

In het verlengde hiervan hebben we de “vergeef jezelf” levensles, wat ik stiekem één van de allermoeilijkste vind. Maar echt, zo eentje waar ik enorm van wakker kon liggen. Ik heb, net zoals misschien veel andere mensen, een heleboel domme dingen gedaan en mensen gekwetst. Ik heb daar héél lang mezelf 100% de schuld van gegeven. Hoe je jezelf helemaal vergeeft weet ik nog steeds niet, maar een paar dingen die mij hebben geholpen zijn: met de gekwetste persoon gaan praten en, als het mogelijk is, het “goed te maken” (door sorry te zeggen of de situatie te veranderen). Ook hielp het om een lijstje te maken van alle factoren die meespeelden in de situatie en in te zien dat het niet 100% mijn schuld was. Als je wilt kun je er zelfs een taartdiagram van maken. Je zult al snel zien dat er zoveel meer meespeelde en het geen nut heeft om jezelf zo te straffen. Bovendien ben je een mens en een mens is imperfect. Je mag leren en veranderen. Trek je les en doe het niet nog een keer.

Als er iets is wat op jouw schouders drukt, praat er dan over. Schaamte is een emotie die ENORM veel kracht heeft en waar je alleen vanaf komt door er over te praten. Ik durf te wedden dat het echt niet zo erg is als dat je zelf denkt.

♡ Have fun! Wees niet te doelgericht, maar ~ geniet van de reis ~

Als mensen zijn we, zeker in onze maatschappij, heel erg gewend om doelgericht te denken. Vanaf de kleuterschool werk je toe naar je middelbareschool-diploma, je volgende diploma, je eerste baan, je koophuis, je huwelijk, je eerste kind… Nou, je kent het standaard riedeltje wel. Maar wanneer is het genoeg? En wat als je sommige van die dingen helemaal niet wilt, of als ze heel erg op zichzelf laten wachten? Je kunt je dan makkelijk blindstaren op het volgende doel en vergeten te genieten van wat je bent. Ik zeg niet dat je geen dromen mag hebben of niet mag verlangen, maar zoals Buddha zegt: verlangen is lijden. Probeer blij te zijn met je huidige situatie (zodat je zo min mogelijk lijdt) en probeer er op te vertrouwen dat het allemaal wel goed komt.

Ik wil hier nog wel even een kanttekening bij plaatsen voor mensen die bijvoorbeeld met smart op een kindje wachten of misschien tot het moment dat ze eindelijk weer gezond zijn: natuurlijk mag je verdriet hebben over iets wat je graag zou willen en maar niet lukt ❤ Dat is niet waar dit stukje over gaat. Ik bedoel meer de maatschappelijke druk en het nastreven van prestaties of materiële “doelen”.

♡ De “Rachel Green was ook 28 toen ze in een café werkte, dus je bent nooit te oud om ook maar iets te doen”-les

Een van de dingen waar je je over blijft verbazen als je ouder wordt? Dat personages in tv-series opeens JOUW leeftijd blijken te hebben. De Friends-cast bijvoorbeeld, állemaal jonger in het eerste seizoen dan ik nu ben. Zucht. Maar als ik me weer eens bedenk dat ik wat aan het aanklooien ben in het leven, dan denk ik ook aan Rachel Green en hoe zij 28 is en nog in een café werkt. Nou, dan doe ik het toch ook prima!?

Maar serieus, je bent nooit te oud om iets te veranderen in je leven of aan een nieuw avontuur te starten. Het leven is lang (als je geluk hebt en daar gaan we even van uit). Je bent sowieso nooit te oud en en nee, je bent ook niet op een leeftijd waarop je “eigenlijk dit en dat” zou moeten hebben. Oh, je moeder had op je 25e al een koophuis en twee kids? Nou, leuk voor haar natuurlijk, maar waarom zou jij dat ook moeten? Als jij met plezier in een café werkt op je 30e, wat is daar dan mis mee?

♡ Vervelen is gezond (en productiviteit is niet je levensdoel)

Iedere minuut moet tegenwoordig volgepropt worden met iets van afleiding. Afwassen doe ik terwijl ik een serie aan het kijken ben, mijn loopje naar de supermarkt wordt vaak gecombineerd met een luisterboek, en een middag niets doen, nou dat kan ECHT NIET hoor. Maar ik probeer daar toch wat bewuster mee om te gaan, want vervelen is écht gezond. Je moet je hersenen ook rust gunnen en de tijd geven om op te laden. Een middag niks doen voelt op dat moment misschien heel onproductief, maar kan later juist het tegenovergestelde effect hebben. En daarnaast: moet nou echt alles een doel hebben? Waarom kunnen we niet gewoon een middag lekker niks doen, omdat we daar nou eenmaal zin in hebben? Je bent óók goed genoeg als je even niets doet. (Soms maken we het leven echt veel moeilijker dan het is.)

Liefs,
Ash