Is het bij jullie ook zo regenachtig? Hier regent het al bijna de hele dag en hoewel ik niet van suiker ben, vond ik het toch wel een goede reden om binnen te blijven. Mijn to-do lijst was voor vandaag afgewerkt en dus bleek het de ideale dag om hier eindelijk eens een berichtje te schrijven. Kaarsje aan, Harry Potter soundtrack op de achtergrond (deze om precies te zijn) en een kop thee erbij. Perfect.

Waar te beginnen? Boeken! Altijd een goed begin! Ik heb de afgelopen weken vooral heel veel gelezen, dus dat komt goed uit.

Voor kerst kreeg ik een stapel hele fijne boeken en ik kocht er nog een paar bij met de boekenbon die ik kreeg. The World As It Is (Ben Rhodes) en Walk Through Walls (Marina Abramovic) kreeg ik van mijn vriend en die stonden beiden al een tijdje op mijn leeslijst, dus daar was ik super blij mee. Ik heb ze allebei verslonden! The World As It Is is geschreven door Ben Rhodes, de speechschrijver en één van de naaste medewerkers van Obama tijdens diens presidentschap. Heel interessant en erg goed geschreven. Als je net als ik van politieke (auto)biografieën houdt, dan vind je deze vast ook fijn. Het boek van kunstenares Marina Abramovic was ook zo boeiend geschreven en ik vond het echt heerlijk om over haar leven te lezen. Heel bijzonder en inspirerend. Dat boek zou ik aan iedereen aanraden.

(Ik moet even denken aan die mensen die zeggen dat ze een hekel hebben aan het woord “interessant”, of dat je dat woord niet zou mogen gebruiken, omdat het niet intelligent zou klinken, maar kom op… We weten toch allemaal wat we er mee bedoelen? Dus ik gebruik het gewoon hoor, als je er een probleem mee hebt dan hoor ik het wel.)

Van de boekenbon die ik van mijn opa en oma kreeg kocht ik twee boeken: Turtles All The Way Down (John Green) en The Hate U Give (Angie Thomas). Beiden zijn zogenaamde Young Adult boeken en hoewel ik daar niet vaak naar grijp (geen idee waarom eigenlijk), was ik naar deze twee heel nieuwsgierig. Ik was allesbehalve teleurgesteld! Turtles All The Way Down (haha, mijn autocorrect maakte er Trutjes van) was een mooi en lief boek, waarin de mentale gezondheid en met name de anxiety van het hoofdpersonage zó goed werden omschreven. Vond het wel het beste boek van John Green tot nu toe. The Hate U Give was wat heftiger, maar ik denk zo enorm belangrijk. Echt een aanrader.

Niet op de foto, wel fijn: Homo Deus van Yuval Noah Harari, dat boek kreeg ik van mijn nichtje. Dit is het vervolg op zijn eerste boek boek Sapiens. Ik ben er pas net in begonnen, dus kan er nog weinig over zeggen. Wel las ik het boek Lethal White uit (van de Cormoran Strike serie), dat ik van Anne leende. Echt een fijn boek om even helemaal in te verdwijnen en zo snel mogelijk de pagina’s van om te willen slaan. Mocht je van detectives houden en nog een nieuwe serie zoeken, dan moet je deze echt proberen! Ze worden geschreven door J.K. Rowling onder het pseudoniem Robert Galbraith.

Op een donkere zondagmiddag fotografeerde ik Anke en Chris. We hadden maar drie kwartier voordat de zon onderging, er stond windkracht 8 en konden elkaar amper verstaan, maar het is gelukt! Hier maakten we nog even foto’s in de auto, omdat het regende. Kan niet wachten tot het weer een beetje beter weer wordt. Dat maakt het buiten fotograferen een stuk aangenamer.

Eerlijk gezegd heb ik nu nog steeds niet alle foto’s uit kunnen zoeken van die dag. Door de feestdagen ben ik er nog niet aan toegekomen! Maar als ik weer iets heb bewerkt zet ik het op instagram.

Ook maakte ik foto’s van Fleur (de foto hierboven hoorde niet bij de shoot, maar maakte ik achteraf met mijn telefoon- dat het me überhaupt nog lukte vind ik knap, want zowel onze tenen als vingers waren bevroren, haha). Ze wilde graag een fotoshoot op het strand, dus ze kwam nog vlak voor de kerst speciaal een middagje naar Den Helder. Zo tof dat ze helemaal hier naar toe kwam vanuit Utrecht! En om door mij gefotografeerd te worden! Wauw. Het weer zat niet echt mee (er was zoveel regen én er stond windkracht 7) en dat vormde nogal een uitdaging, maar het heeft er denk ik tegelijkertijd voor gezorgd dat er hele spontane foto’s tussen zitten. Het was echt een leuke middag! Heb er ook weer veel van geleerd en vond het heel leuk om vooraf een kopje verse munt thee te doen met Fleur en te praten over dingen die ons bezig houden. Ik vond haar, zeker ook als fotograaf, heel inspirerend.

De hele ervaring heeft me ook wel wat meer zelfverzekerdheid gegeven over fotografie. Tijdens ons gesprek merkte ik dat ik heel anders praat over fotografie dan Fleur. Ik ben gewend om het een beetje af te doen als een soort van hobby die niet zoveel voorstelt en Fleur sprak er daarentegen heel serieus over. Dat is zoveel leuker en inspirerender… Het heeft me wel aan het denken gezet over waarom ik er zo in sta. Dat wil ik echt veranderen.

Ik probeer hierin ook mijn perfectionisme achterwege te laten. Blijkbaar vind ik het zo belangrijk om iets GOED te moeten doen (haha, dat wist ik al langer hoor, daar niet van) en ik zoek daarin dan ook bevestiging. Stiekem wil ik een sticker. Maar fotografie is zo subjectief en ik denk dat ik nooit honderd procent goedkeuring in ga vinden, dus waarom zou ik daar dan naar streven?

Daarnaast denk ik dat ik eigenlijk vooral goedkeuring van mezelf zoek, dat ik dit MAG doen en dat dit óók werk is, ook al gebruik ik dan mijn diploma’s niet of red ik er niet de wereld mee. Stom he, dat ik dat blijkbaar belangrijk vind? Zou dat bij een ander nooit denken en ik vind kunst en creativiteit super belangrijk. (Het boek van Marina Abramovich sluit hier mooi bij aan trouwens ♥)

Dit is sowieso wel een thema in mijn leven hoor. Dat ik toch wel veel bezig ben met of het wel nuttig is wat ik doe en of ik wel genoeg doe en of het wel goed genoeg is. Ik noem het mijn innerlijke Hermione. Vermoeiend. Maar zoals iedere guru waarschijnlijk zou zeggen: bewustwording is de eerste stap!

Hoe ik het nu ga proberen te zien: ik vind het leuk om te fotograferen, mijn modellen (of klanten, hoe je het ook wilt zeggen…) zijn blij met de foto’s en daar gaat het om! Lang verhaal kort: ik denk dat “just have fun!” mijn motto gaat worden. Ik heb ook echt zin in het komende jaar, met hopelijk leuke nieuwe opdrachten.

(Ik twijfel altijd of ik over dit soort dingen moet schrijven, want teveel je kwetsbaarheid laten zien is misschien ook niet goed en té eerlijk zijn over je negatieve gedachten kan een beetje zeikerig zijn af en toe, maar ik vind het van een ander ook altijd fijn om te weten hoe het zit, dus ik doe het toch maar. Hopelijk heeft iemand er iets aan, haha.)

Mocht je benieuwd zijn naar meer foto’s die ik heb gemaakt of nog ga maken, dan kun je mijn instagram eens bekijken! :) Vind het echt leuk om al die foto’s op een rijtje te zien.

Over het nieuwe jaar gesproken… Misschien ben ik nu al te laat voor goede voornemens, maar ik vind het leuk om ze op een rijtje te zetten, dus ik doe het gewoon. Ik weet trouwens niet of ik ze precies zo zou noemen, maar er zijn wel wat dingetjes waar ik weer eens wat bewuster mee om wil gaan. Met alle dingen probeer ik dan ook meteen concrete voorbeelden te bedenken, want dan is het makkelijker om ze ook daadwerkelijk te gaan doen.

Het komende jaar wil ik GEEN nieuwe kleding meer kopen, alleen tweedehands. Goed voor de portemonnee, maar ook vooral goed voor het milieu. Hierboven zie je een “oude” outfit, met een tweedehands jeans, die ik begin dit jaar scoorde bij de kringloop. Ben echt niet meer gewend aan het dragen van wijde broekspijpen, maar vond het wel weer eens leuk. (Misschien moet ik als goede voornemen ook eindelijk mijn spiegel eens gaan schoonmaken).
Iedere dag yoga, meditatie en een avondwandeling blijven doen. Hier heb ik al vaste tijden voor (avondwandeling gaat soms niet door als ik iets anders heb staan, maar de rest doe ik iedere dag) en ik hoop dat ik dat kan blijven doen, want ik word er heel blij van.
Zoveel mogelijk plantaardig eten. Ik heb nog geen plannen om daadwerkelijk helemaal vegan te gaan eten (ik eet vis, dus ben niet eens een vegetariër), maar wil er graag bewuster mee om gaan en kijken waar ik een steentje kan bijdragen. Op dit moment ben ik aan het kijken of ik mijn vaste ontbijt en lunch vegan kan maken. Alleen de yoghurt blijkt nog lastig te zijn, omdat ik de plantaardige versies tot nu toe niet lekker vind. Maar ik blijf zoeken!
Meer schrijven. Dit schreef ik volgens mij vorig jaar ook, haha. Niet echt gelukt. Ik ben er nog niet helemaal over uit hoe ik dat dan dit jaar wel voor elkaar moet gaan krijgen. Ik denk dat het bij mij vooral door perfectionisme komt dat ik amper schrijf, omdat daardoor ook de drempel om te beginnen heel hoog is. Voor nu heb ik het plan om mijn blog weer een beetje te gaan gebruiken als vroeger. Nu post iedereen op instagram een foto en een kort berichtje, maar waarom zou ik dat niet op mijn blog kunnen gaan doen? Eerlijk gezegd vind ik instagram niet echt een leuke omgeving meer, dus ik zou minder tijd daar aan willen besteden en meer tijd aan dingen schrijven/maken/fotograferen voor mijn online dagboekje.
Eén keer per week blijven sporten. Als het twee keer lukt dan zou het helemaal fijn zijn, maar daar wil ik niet moeilijk over gaan doen. Ik beweeg al best veel, dus ik doe het vooral omdat ik het leuk vind en voor mijn mentale gezondheid.
Graag wil ik één avond in de week een activiteit buiten de deur gaan doen, maar ik weet nog niet wat. Een cursus misschien? Onderzoek doen naar een optie staat op mijn to do lijst! (tips welkom!)
Social Media… ook bij mij kan deze niet in het rijtje ontbreken. Daar wil ik minder tijd aan besteden. Hoe vaak ik de ochtend begin met instagram en twitter scrollen in bed… té vaak. Vooral nu het ‘s ochtends nog zo donker is en ik liever in bed blijf liggen. Maar vrolijk word ik er niet van. Dus ik wil er vaker een boek bij pakken, of er voor zorgen dat ik toch meteen mijn bed uit spring.
Beslissen wat ik met wittybooks.nl moet. Want ik vind het zo zonde om het op te heffen, maar ik heb er eigenlijk ook te weinig tijd voor. Een luxeprobleem, ik weet het, maar het knaagt een beetje aan me. Dus dat wil ik de komende periode gaan beslissen.
Mijn inkomen vergroten, zodat ik meer financiële vrijheid heb en me minder druk hoef te maken om rekeningen. Hoe ik dit precies ga doen weet ik nog niet helemaal… Wel heb ik per 1 januari loonsverhoging gekregen, dus dat is alvast één stap!
Een heel groot voornemen, dat eigenlijk niet in één zin samen te vatten is, maar misschien wel de belangrijkste is: mezelf blijven ontwikkelen. Ik wil graag liever voor mezelf zijn, minder bang zijn, zelfverzekerder zijn, nieuwe dingen leren en dingen los durven laten. Ik weet dat ik op die manier ook een leuker persoon word om mee om te gaan en ik er beter voor anderen kan zijn.
Ook wil ik dit jaar heel graag een avontuur in plannen. Avontuur is nogal een groot woord denk ik (het wordt geen bungeejumpen of wereldreis ofzo, haha) en ik weet ook nog niet precies wat het moet worden… maar ik ben er op aan het broeden.

Ik hoop dat alles goed met jullie gaat (als je nog meeleest, hoi! Leuk! Heb jij nog goeie voornemens?) en tot snel.

Liefs!
Ash