Liesbeth (hoi!) zei in een reactie dat ze benieuwd was naar welke youtubers ik volg en dat vond ik eigenlijk wel een leuke vraag! Ik ben geen die-hard youtube kijker, maar kijk denk ik (doordeweeks) toch wel iedere dag minstens twee of drie filmpjes. Vaak tijdens het ontbijt of op de achtergrond, tijdens huishoudelijke taken (dat klinkt een stuk plechtiger dan afwassen, dus ik laat het even staan).

Laatst zag ik op Netflix trouwens een documentaire over “social media stars”, waarbij ze onder andere een meisje interviewden die miljoenen (!) volgers had. Ik had echter nog nooit van haar gehoord! Best een gek idee, dat je al vrij jong heel erg beroemd kunt worden via het internet en dat het dan ook nog eens zo kan zijn dat je een heel eigen publiek hebt van een paar miljoen mensen. Zelf “volg” ik niet zo heel veel mensen online en zeker de nieuwere generatie youtubers kén ik gewoon niet. Niet dat ik ze niet wil kennen (het is niet uit een soort van afkeer ofzo), maar ik kan het gewoon niet bijhouden.

Wel zijn er mensen met wie ik echt al jaren “meekijk” of “meelees”. Van sommigen vind ik de content niet meer zo boeiend (sorry Zoë), maar werp ik toch af en toe een blik om te kijken hoe het met ze gaat. Of kijk ik dan toch wel weer stukjes van de Vlogmas (= iedere dag een blog vanaf 1 december tot Eerste Kerstdag), uit een soort van gevoel voor nostalgie. Het voelt alsof ik ze al jaren “ken” en hoewel veel mensen misschien nog nooit van ze gehoord hebben, maken ze voor mij toch een (klein) deel uit van mijn leven.

Goed, op naar mijn lijstje. Dit zijn de youtubekanalen van wie ik (vrijwel) geen enkel filmpje oversla. Ik volg dus nog wel meer kanalen, maar daar kijk ik af en toe een video van, vaak als ik me verveel (hey, we’ve all been there).


Het kanaal van Jonna heb ik al bij heel wat van mijn vriendinnen aangeraden, want het is gewoon ZO leuk om in haar leven mee te kijken. Jonna woont, samen met haar verloofde Johan en hond Nanook, in het noorden van Zweden. Ze is hier een paar jaar geleden in haar eentje naartoe verhuisd en heeft daar inmiddels een heel leven opgebouwd. Haar filmpjes zitten vol prachtige drone shots van de Zweedse natuur. Als Jonna een filmpje upload ga ik er echt voor zitten. Zo fijn! Ze hebben trouwens net een nieuw huis gekocht en gaan binnenkort verhuizen. Ben heel benieuwd wat voor moois ze er van gaan maken.


Het kanaal van Venetia heb ik nog niet zo lang geleden ontdekt, maar ik ben al fan! Ik word altijd vrolijk van haar videos. Ik zou zeggen dat al haar filmpjes één gemene deler hebben en dat is duurzaamheid. Ze praat veel over plantaardig eten en sustainable fashion. Maar ook andere onderwerpen, zoals mentale gezondheid, komen langs. Ze maakt vrolijke filmpjes met een goede boodschap en het kijkt makkelijk weg.


Fran is een Chileense illustratrice. Toen ik begon met kijken woonde ze in Berlijn, later verhuisde ze naar Londen, vervolgens naar Hastings en inmiddels woont ze met haar man en kat in New York.  In haar videos laat ze onder andere zien hoe zij haar illustraties maakt en hoe haar leven er uitziet. De videos van Fran zijn altijd heerlijk rustig. Ze lijkt me ook super lief!


Er is eigenlijk maar één reden waarom ik naar Daniel J. Layton kijk en dat is omdat ik hem heel grappig vind. Niet bulderen-van-het-lachen grappig, maar wel ontzettend droog. Een van mijn favoriete series op zijn kanaal is “Cooking with…”. Flauw, maar ik word er blij van!


Er zijn twee vrouwen op youtube die ik ontzettend intelligent vind: Leena Norms en Rosianna (op haar kom ik nog terug). Vooral Leena post zo vaak videos waarbij ik achter mijn oren krab en denk: verrek, zo had ik het nog nooit bekeken. Ze werkt voor Penguin (de uitgeverij) en woont in Londen. Aan vlogs doet ze niet echt, het zijn meer videos waarbij ze recht in de camera vertelt over verschillende onderwerpen, zoals boeken, maar ook politiek of iets anders dat haar op dat moment bezighoudt. Verder is ze heel grappig en vind ik haar een inspirerend persoon. Altijd fijn om een video van haar in mijn subbox te vinden.


De laatste tijd post Rosianna helaas niet zo vaak meer (ik vermoed omdat ze het druk heeft en op zoek is naar een balans met haar mentale gezondheid), maar als ze iets post dan is het altijd met zorg gemaakt en haal ik er voor mezelf altijd denkstof of inspiratie uit. In haar serie “Backburner” zie je hoe ze aan het koken is, terwijl ze ondertussen in een voice-over over haar leven praat. Oddly statisfying.


The Sorry Girls zijn twee Canadese meiden (al hebben ze inmiddels een heel team in dienst trouwens) en staan bekend om hun DIY’s. Mijn innerlijke hobbyist wordt altijd vrolijk van hun filmpjes. Leuk om interieurinspiratie op te doen of knutselprojecten op te zoeken. Niet alles lukt altijd, maar dat is juist wel verfrissend. Totaal geen interesse in DIY of interieur? De videos zijn ook wel grappig gemonteerd, dus even goed vermakelijk om naar te kijken.


The Happy Pear zijn twee Ierse tweelingbroers die een eigen café hebben in een dorpje vlakbij Dublin, waar ze enkel plantaardig voedsel serveren. Daarnaast hebben ze ook een kookboek uitgebracht. Op hun kanaal delen ze voornamelijk recepten en het ziet er altijd zoo lekker uit! Ze laten zien dat het helemaal niet duur hoeft te zijn om plantaardig en lekker te koken. Hun bananenbrood maak ik héél vaak en is echt mijn favoriet.


Bertie’s videos zijn stuk voor stuk bijzonder. Kijk ook vooral even de video die hij over en met zijn zusje maakte. Volgens mij is hier de “hashtag quality content” wel van toepassing.


Mijn favoriete (maar ECHT!) kookkanaal is het kanaal Hot For Food. Hier staan zoveel ontzettend lekkere (vegan) recepten op. Ik heb nog nooit een recept gemaakt wat niet lekker was. Oh, en ik heb het kookboek in de kast staan, wat ook echt een aanrader is. Verder is Lauren heerlijk nuchter én (heel belangrijk vind ik) proeft ze ook de gerechten in haar videos. Ik vind het altijd zo’n afknapper als je ziet dat iemand iets lekkers heeft gekookt en je het vervolgens niet ziet worden opgegeten! Misschien geen succes als je niet van etende mensen houdt, haha, maar dan kun je gewoon het einde van haar videos overslaan. Ze heeft ook een vlogkanaal waar ze filmpjes uploadt waarin ze bijvoorbeeld langs allerlei restaurantjes gaat om vegan gerechten te proberen. Ook leuk!

Als jij nog een leuke youtubetip hebt, laat het me weten! :)

Liefs,
Ash