Feministen dragen geen roze

Een van de eerste keren dat ik doorkreeg dat “feminist” of “feminisme” niet voor iedereen positieve begrippen zijn, was toen ik een jaar of dertien was en ik in de klas tegen wat vriendinnen verkondigde dat ik mezelf een feminist vond. Geen idee waar het over ging, of waarom ik dat precies zei, maar ik was er van overtuigd dat ik het was. Gelijke rechten voor mannen én vrouwen? Ja, natuurlijk! Nu was ik wel zo’n vroegwijs irritant betweterig kind, dus ik vind het helemaal niet zo gek dat ik daar geen overwegend positieve reactie op kreeg, maar dat ik werd uitgelachen door een vrouwelijke docent nota bene, heeft me achteraf wel verbaasd. “Nee joh, jij bent helemaal geen feminist!”. De toon waarop ze het zei maakte me duidelijk dat het iets was dat je niet zomaar over jezelf moest zeggen, want feministen waren boze vrouwen, en ik was toch niet zo’n moeilijk mens?

Op dat moment wist ik niet goed hoe ik moest reageren. Ik weet nog heel goed dat ik daarna mezelf achter m’n oren krabde en dacht: “ok, nou, dan moet ik dat misschien maar niet meer zeggen, want stel je voor dat mensen me raar vinden”. Nu, ruim vijftien jaar later (ja kinders, ik kom nog uit de tijd van de inbelverbinding, de Spice Girls en Nokia 3310- google het maar), is het gelukkig (weer) een stuk geaccepteerder om jezelf een feminist te noemen en durf ik al heel wat jaren voor de volle honderd procent achter mijn eerdere uitspraak te staan.

Goed, op naar het boek, want daar kom je natuurlijk voor. Een paar weken geleden ontving ik het boek “Feministen dragen geen roze (en andere leugens)”, een vertaling van het boek Feminists don’t like pink (and other lies). Het boek had ik al heel wat keren voorbij zien komen op twitter en de instagram van Scarlett Curtis (degene die de bundel heeft samengesteld), en ik was super benieuwd geworden, maar ik heb heel braaf gewacht tot de vertaling verscheen. Vond ik het ‘t wachten waard? Ja, zeker!

Feministen dragen geen roze is een bundel waarin diverse beroemdheden, schrijvers en activisten door middel van een columns of bijvoorbeeld poëzie hun band met feminisme uitleggen. Het boek is onderverdeeld in zes thema’s: openbaring, woede, vreugde, poëtisch intermezzo, actie en educatie. Het is op die manier niet alleen een overzichtelijke bundel geworden, maar ook een bundel waarin (bijna) alle aspecten van feminisme terugkomen. Er is daarnaast bewust gekozen voor een heel divers gezelschap aan schrijfsters en op deze manier krijg je allerlei verschillende waardevolle invalshoeken.

Mijn favoriete stukjes waren van Evanna Lynch (“Kattenvrouwtjes”), Jameela Jamil (“Vertel het hem”),  Emtithal Mahmoud (“Sharia-mentaliteit”) en Keira Knightley (“Het zwakkere geslacht”). Ook de teksten van de Nederlandse schrijfsters vond ik zeker een waardevolle toevoeging, zoals “Hoofddoek & Uniform” van Sarah Izat (over hoe zij er bij de politie voor pleitte om als agente een hoofddoek te mogen dragen) en “Hoe je een vrouw moet zijn” van Meredith Greer (die met humor weet te verwoorden hoe verwarrend het soms is om een vrouw te zijn). Maar eerlijk? Eigenlijk zijn alle stukken de moeite waard. En doordat het allemaal vrij korte en losse teksten zijn, kun je het boek makkelijk even neerleggen en het er later weer bijpakken. De ene tekst is luchtig en de ander wat ernstiger. Een goede mix dus!

Twijfel jij nog of je jezelf een feminist wilt noemen? Twijfel je zelf niet, maar vind je het nog lastig om aan anderen uit te leggen wat feminisme precies inhoudt? Ben je een feminist, maar wil je graag méér weten over zowel de geschiedenis van het feminisme als bijvoorbeeld intersectional feminism? Dan is deze bundel er één die perfect in jouw boekenkast past. Als ik dit boek vroeger had gehad, dan had ik waarschijnlijk precies geweten wat ik had moeten zeggen tegen die docente.

(Daarnaast is het ook een super leuk boek om cadeau te geven, I’m just saying.)

Feminsten dragen geen roze (en andere leugens), samengesteld door Scarlett Curtis, koop je bij Blossoms Books of alle andere grote boekhandels. Van de uitgeverij ontving ik een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie verder niet beïnvloed.