In mijn vorige post deelde ik de eerste tien van mijn gelezen boeken in 2020. Hier komen de volgende tien!

1. The Dutch House geschreven door Ann Patchett

The Dutch House

Als ik moet samenvatten waar dit boek over gaat, dan klinkt het ongelofelijk saai. Een broer en zijn zus kijken terug op hun leven in The Dutch House, waar ze vroeger woonden met hun vader en waar ze zijn vertrokken nadat hun stiefmoeder bij hen introk. Klinkt saai, toch? Toch weet Ann Patchett er een interessant boek van te maken. Haar personages worden zo echt en het boek liet me niet los. Als je er wat meer over wilt weten dan kun je meer lezen op de goodreads-pagina.

Het boek kun je op bol.com vinden in het Engels (affiliate)* of in het Nederlands (affiliate).*


2. Such A Fun Age geschreven door Kiley Reid.

Such a Fun Age

Op een late avond, midden in een familiecrisis, belt de witte blogger Alix Chamberlain haar Afro-Amerikaanse babysitter, Emira, en vraagt ​​haar om peuter Briar mee te nemen naar de lokale markt voor afleiding. Daar beschuldigt de bewaker Emira ervan het kind te hebben ontvoerd. De pogingen van Alix om de situatie recht te zetten lijken voort te komen uit goede bedoelingen, maar de uitvoering wordt al snel egoïstisch… Such a Fun Age vond ik een goed boek, waarin belangrijke onderwerpen aan de kaak werden gesteld. Ik vond het wel lastig om me echt in te leven. Ik was voornamelijk verontwaardigd over het gedrag van Alix. Desalniettemin is het een aanrader, zeker als je meer wilt lezen over systemisch racisme.

Het boek kun je op bol.com vinden in het Engels (affiliate)* of in het Nederlands (affiliate).*

3. The Ballad of Songbirds and Snakes geschreven door Suzanne Collins

The Ballad of Songbirds and Snakes

Honderd jaar geleden las ik The Hunger Games (ok, niet écht honderd jaar geleden… maar zo voelt het wel, haha): een YA serie over een dystopie geleid door President Snow, waarin kinderen geselecteerd worden om tegen elkaar te vechten in een tv-show. Ken je de uitdrukking “brood en spelen”? Geef het volk brood en iets om naar te kijken en dan is het rustig. Dat was iets wat de Romeinen al hadden bedacht. The Ballad of Songbirds and Snakes is een zogenaamde prequel en komt dus vóór de boeken van The Hunger Games. In dit boek volgen we het verhaal van President Snow en zien we hoe hij als jong volwassene tot dezelfde conclusie kwam als de Romeinen én hoe hij uiteindelijk zo machtig is geworden. Was het een perfect boek? Nee, maar het las lekker weg en was hier en daar zeker interessant. Soms deed het me denken aan dat wat Margaret Atwood deed met the Handmaid’s Tale: het is fictie, maar tegelijkertijd een waarschuwing… Ik vond Leena’s filmpje over het herlezen van The Hunger Games trouwens erg tof! Ze maakte ook een vervolg op dit filmpje over The Ballad of Songbirds and Snakes.

Het boek kun je op bol.com vinden in het Engels (affiliate)* of in het Nederlands (affiliate).*

4. The Year of Magical Thinking geschreven door Joan Didion

The Year of Magical Thinking
Nadat ik op Netflix de documentaire of Joan Didion had gekeken (tip!) heb ik gelijk opgezocht of ze boeken van haar hadden staan in de schoolbibliotheek. Ik moest er voor door de sneeuw en heb er even naar moeten zoeken, maar ik vond ze uiteindelijk in de kast voor Amerikaanse literatuur. In The Year of Magical Thinking schrijft Joan over het jaar waarin ze zowel haar man als dochter verloor. Geen gezellig boek, nee, maar ik heb het toch erg graag gelezen. Als ik ooit zo zou kunnen schrijven… ik hou echt van haar schrijfstijl!

The Year of Magical Thinking kun je op bol.com vinden in zowel het Engels als het Nederlands. Klik hier (affiliate).*

5. The White Album geschreven door Joan Didion

The White Album

The White Album is ook van Joan Didion en is een bundel van een paar van haar essays die ze schreef voor een tijdschrift in de jaren zeventig over onder andere Los Angeles. Echt een klassieker!

Ook The White Album vind je op bol.com. Klik hier (affiliate).*

6. The Vanishing Half geschreven door Britt Bennett

The Vanishing Half

“De tweelingzusjes van Vignes zullen altijd identiek zijn. Maar nadat ze samen zijn opgegroeid in een kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap en weggelopen zijn op zestienjarige leeftijd, is het niet precies de vorm van hun dagelijks leven dat anders is als volwassenen, het is alles: hun families, hun gemeenschappen en hun raciale identiteit. Vele jaren later woont een zus met haar zwarte dochter in dezelfde zuidelijke stad waar ze ooit probeerde te ontsnappen. De andere gaat stiekem door voor wit, en haar blanke echtgenoot weet niets van haar verleden. Toch blijft het lot van de tweeling, zelfs als ze zoveel kilometers en evenveel leugens van elkaar verwijderd zijn, met elkaar verweven. Wat gebeurt er met de volgende generatie als de verhaallijnen van hun eigen dochters elkaar kruisen?” Ik heb even een vertaling gebruikt van de beschrijving op Goodreads, want ik kan het niet beter uitleggen. Ik vond dit echt een mooi boek en zo interessant. Dit boek staat zeker in m’n top 5 van dit jaar.

Op Bol.com kun je zowel de Engelse of Nederlandstalige versie van dit boek vinden. Klik hier (affiliate).*

7. Saving Savannah geschreven door Tonya Bolden

Saving Savannah

Dit YA boek gaat over Savannah, een Afro-Amerikaans meisje die onderdeel is van de hogere klasse in het Amerika van 1900. Ze voelt zich niet thuis in haar omgeving en heeft een heel ander toekomstbeeld dan haar vriendinnen. Als haar huishoudster haar in contact brengt met de vrouwenkiesrecht-beweging raakt ze geïnspireerd om haar eigen weg in het leven te vinden. Als je van YA houdt dan is dit een boek voor jou.

Saving Savannah is volgens mij nog niet vertaald. De Engelse versie vind je op bol.com (affiliate).*

8. Period Power geschreven door Maisie Hill

Period Power

Dit boek kreeg ik van mijn vriend, die er over hoorde tijdens het luisteren van een Podcast en dacht dat ik het misschien interessant zou vinden. In Period Power schrijft Maisie Hill over (je raadt het vast al) menstruatie en hoe de cyclus invloed heeft op je (mentale) gezondheid. Ik had niet verwacht dat ik nog zoveel zou leren (ik heb best goed opgelet bij biologie), maar ik vond het erg leerzaam en bovendien leuk geschreven. Ik pak het er nu meerdere keren per maand bij om wat op te zoeken.

Je kunt het boek bestellen op bol.com in zowel het Engels als het Nederlands (in het Nederlands heet het De Cyclus Strategie). Klik hier (affiliate)*.

9. Big Summer geschreven door Jennifer Weiner

Big Summer

Ok, even eerlijk: de eerste hoofdstukken vond ik dit boek niet echt fantastisch. Ik vond de onderwerpen niet zo tof en het verhaal sprak me niet aan. Al dat gepraat over social media en influencen vond ik niet echt boeiend. Maar, naarmate het boek vorderde vond ik het interessanter worden. In Big Summer volgen we Daphne, een twintiger die wordt uitgenodigd door haar ex-BFF voor de bruiloft van de eeuw. Maar waarom is ze opeens uitgenodigd voor deze bruiloft? Wat zit er achter? Meer ga ik niet verklappen!

De Engelstalige versie van Big Summer kun je bestellen op bol.com Klik hier (affiliate)*. Ik heb begrepen dat de Nederlandse vertaling er aan komt!

10. A Woman is No Man geschreven door Etaf Rum

A Woman is No Man

Dit boek las ik als onderdeel van de boekenclub met twee vriendinnen in Zweden. Omdat ik (ivm corona) eerder terug ben gegaan naar Nederland moesten we het uiteindelijk bespreken via Zoom, maar dat werkte gelukkig ook prima. A Woman is No Man gaat over Deya, een achttienjarig meisje van Palestijnse afkomst die bij haar opa en oma woont in Brooklyn. Van haar grootouders moet ze nu maar eens gaan trouwen, want zo gaat dat al decennia in hun familie en Deya heeft er niets tegen in te brengen. Ze woont trouwens bij haar grootouders, omdat haar ouders om het leven gekomen zijn bij een auto-ongeluk. Althans, dat denkt ze. Of zit er toch meer achter? (Dit boek kreeg van ons allemaal een acht!)

Voorzover ik weet is dit boek nog niet vertaald. A Woman is No Man kun je o.a. op bol.com kopen. Klik hier (affiliate).*

Heb jij één van bovenstaande boeken gelezen? Wat vond je er van? Ik zou zo graag onderdeel willen zij van een boekenclub, maar dit komt een beetje in de buurt! :)

Liefs,
Ash

*Dit is een Affiliatelink. Als je iets bestelt via deze link ontvang ik een klein percentage van het aankoopbedrag, waar ik (een deel) van de kosten voor ashleylynn.nl van betaal. Alvast bedankt! :)