1Q84

Afgelopen week behaalde ik mijn goodreads challenge doel: veertig boeken lezen in een jaar. Ik had eigenlijk verwacht dat ik dit doel met veel moeite zou behalen, maar dat was natuurlijk voordat ik wist dat er een pandemie aan zat te komen en we met z’n allen veel meer binnen zouden blijven dan normaal. Oh, en dan had ik er ook nog geen rekening mee gehouden dat ik halverwege het jaar een e-reader zou kopen, want dat was eigenlijk altijd iets waar ik hiervoor nooit zoveel interesse in had. Ik houd zoveel van papieren boeken en het omslaan van een bladzijde. Het is waarschijnlijk één van de weinig dingen waar ik mezelf niet schuldig over voel als ik eens toegeef aan het genieten van iets materialistisch. Tijdens de intelligente lockdown ging ik echter zo snel door mijn boeken heen dat het me toch wel fijn leek om een e-reader te hebben, want dan hoefde ik a) niet naar de winkel voor boeken en b) niet te wachten tot een boekbestelling binnen kwam. And I love it! Bijkomend voordeel is dat ik nu ook in het donker kan lezen, wat toch wel handig is met een partner die doorgaans heel wat vroeger op moet staan dan ik.

Lang verhaal kort: ik heb mijn leesdoel veel sneller behaald dan verwacht, dus ik heb een heleboel boekentips om te delen. Hier komen de eerste tien! (In willekeurige volgorde overigens, want ik zou echt niet kunnen kiezen welk boek ik het beste vond.)


1. Convenience Store Woman geschreven door Sayaka Murata

Convenience Store Woman

Convenience Store Woman is een schattig verhaal over Keiko, een 36-jarige vrouw die met veel plezier werkt in een supermarkt en niet begrijpt waarom mensen altijd maar aan het blijven vragen wanneer ze écht werk gaat doen of nou eindelijk eens gaat trouwen. Tijdens het lezen wordt het al snel duidelijk dat de hoofdpersoon a-neurotypisch is (dit wordt niet bevestigd, maar er wordt wel naar gehint), maar dat is verder eigenlijk helemaal niet het onderwerp van dit boek. Veel meer legt het alle maatschappelijke normen onder de loep en hoe er op je gereageerd wordt als je hier van afwijkt. Het verhaal speelt zich af in Japan, maar dit soort dingen komen natuurlijk voor in elke maatschappij, dus ik denk dat veel mensen zich hier in zullen herkennen. In hoeverre hangt je geluk af van het aan maatschappelijke normen willen voldoen? Is iets een probleem als jij het niet als een probleem ervaart? Interessante vragen die het denk ik altijd waard zijn om jezelf te stellen.

2. Beach Read geschreven door Emily Henry.

Beach Read
Van te voren had ik niet verwacht dat ik dit boek met zoveel plezier zou lezen. Ik had behoefte aan wat lichts en niet al te ingewikkelds en dit boek leek daar perfect aan te voldoen. Ik had er alleen geen rekening mee gehouden dat het heel fijn geschreven is en het toch wel ietsje dieper gaat dan de cliché romances. Het boek gaat over January, een schrijfster die vertrekt naar het oude huis van haar vader om het in te pakken en te verkopen, en tegelijkertijd probeert te verwerken dat haar vader jarenlang een dubbelleven leidde. Ze dacht dat het een korte klus zou worden, maar er zijn natuurlijk complicaties. En dan blijkt ze ook nog een een leuke nieuwe buurjongen te hebben… Het was heerlijk om even te vertoeven in de wereld van Emily Henry. Echt een beach read! (Ik begreep trouwens dat hier in inmiddels ook een Nederlandse vertaling van op de markt is!)

3. If Only geschreven door Melanie Murphy

If Only
Melanie Murphy is een youtuber die ik al heel wat jaren “volg” en toen ik zag dat ze een boek uit zou brengen was ik erg benieuwd. In deze roman volgen we Erin, een dertigjarige vrouw die tijdens een trip terug naar Ierland een speciaal cadeau krijgt van haar grootmoeder. Met dit cadeau kan ze een kijkje nemen in de verschillende levens die ze had kunnen leiden als ze andere keuzes had gemaakt (of nog zou maken). Zouden we dat stiekem niet allemaal wel eens willen doen? Dit boek was eigenlijk precies wat ik er van verwacht had! Een lichthartig en grappig verhaal, met hier en daar een ontroerend moment. Las lekker weg en was dan ook perfect voor een middagje op de bank.

4. Girl, Stop Apologising geschreven door Rachel Hollis

girl, Stop apologizing
Dit boek kreeg ik toegestuurd en las ik als onderdeel van de Howaboutabook boekenclub. Denk jij er over na om een eigen bedrijf te starten of een andere belangrijke keuze te maken in je leven? Dan denk ik dat je in dit boek veel goede tips en vooral motivatie kunt vinden. Nog een pluspunt: in dit boek wordt er met geen woord over ‘girlboss” zijn gerept. Dit boek is geschikt voor iedereen die wel wat advies kan gebruiken om vooral het pad te bewandelen wat hij of zij wil.

5. The Seven Husbands of Evelyn Hugo geschreven door Taylor Jenkins Reid

The Seven Husbands of Evelyn Hugo

Echt van elke letter in dit boek heb ik genoten! Vorig jaar tipte ik ook al het andere boek van deze schrijfster (Daisy Jones and the Six) en ik was blij om te merken dat dit net zo heerlijk geschreven was. In dit boek interviewt iemand de actrice Evelyn Hugo over haar leven (en haar zeven echtgenoten). Ik weet niet of de reveal aan het einde nodig was (had voor mij ook wel zonder gekund) en het andere hoofdpersonage vond ik wat vlak, maar desalniettemin vind ik het toch een dikke tip!

6. 1Q84 geschreven door Haruki Murakami

1Q84

Na al heel wat romans te hebben gelezen van Murakami was ik er wel even klaar mee. Op een gegeven moment heb je de formule door en dan lijkt elk boek van hem een beetje op het andere. Toch ben ik blij dat ik me heb laten overhalen om aan dit boek te beginnen. Ik kreeg het mee van m’n zusje en na het ongeveer een jaar in de kast te hebben laten staan, begon ik er deze lockdown eindelijk aan. Wat een boek! Is het perfect? Ach welnee, natuurlijk niet. Maar fijn was het wel en gelukkig lekker dik, dus je doet er heerlijk lang over. (Je kunt de drie delen ook apart lezen).

7. Out of Love geschreven door Hazel Hayes

Out of Love

Als ik mijn favorieten moet aanwijzen van de boeken die ik dit jaar heb gelezen, dan staat deze zeker hoog in het lijstje. Out of Love van Hazel Hayes vond ik echt een mooie roman. Het concept in deze roman is dat je eigenlijk begint bij het einde. Het begint bij de break-up en langzaam ga je terug naar hoe de relatie ooit begon. Dat klinkt wat vaag, maar op de een of andere manier werkt het. En, goed nieuws: ze gaan er ook een tv-serie van maken. (Vond je het boek Normal People fijn? Dan raad ik je zeker aan om deze ook te lezen.)

8. Breasts and Eggs geschreven door Mieko Kawakami

Breasts and Eggs

Ben je fan van Japanse auteurs? Dan moet je deze zeker op je lijstje zetten! In Breasts and Eggs schrijft Mieko Kawakami over drie vrouwen en de relatie die ze hebben met hun lichaam en hun rol als vrouw. Het boek bestaat uit twee delen die je ook los kunt lezen. Het eerste deel gaat over het hoofdpersonage en haar zus en tienerdochter. Het tweede deel gaat over hoe het hoofdpersonage worstelt met de vraag of ze moeder wil (en mag) worden. Ik vond het geen perfect boek (ok, wat is perfect?), maar er zaten zulke sterke delen in. Ik vond haar beschrijvingen van het hedendaagse Japan erg mooi.

9. Expectation geschreven door Anna Hope

Expectations

Expectation gaat over drie vriendinnen die uiteindelijk drie hele verschillende levens zijn gaan leiden. Tien jaar later kijken ze terug op wat er allemaal is gebeurd en of hun verwachtingen zijn uitgekomen (hier weten we natuurlijk het antwoord al op: absoluut niet). Het gaat over vriendschap, vrouwzijn, je weg vinden in het leven en hoe weinig controle je hier over hebt (en of dat nou eigenlijk zo erg is). Ik vond het een fijn verhaal, dat lekker weg las en hier en daar herkenbaar was.

10. Homegoing geschreven door Yaa Gyasi

Home going

Wauw, wat een boek. Heftig (ik moest het tussendoor echt even een paar dagen wegleggen), maar erg mooi. Het verhaal begint met twee vrouwen in het Ghana van 1700. Een van de vrouwen wordt als slaaf verkocht en de andere blijft in Ghana. In de hoofdstukken die er op volgen lees je de verhalen van de generaties die uit deze vrouwen voortkomen, helemaal vooruit naar onze tijd. Een belangrijk boek, zeker als je meer wilt leren over de slavernij en systemisch racisme, en alle gevolgen die dit generaties later nog kan hebben. Het is erg mooi geschreven en de personages komen echt tot leven.

Ok, dit waren de eerste tien. Ik hoop dat er iets voor je bij zit. Wat is het mooiste boek dat jij hebt gelezen dit jaar? Ik hoor het graag!

Liefs,
Ash