Onze (vorige) slaapkamer miste nog iets, maar ik kon er steeds niet echt de vinger op leggen wat het nou was. Ja, de muur achter het bed was nogal kaal, maar ik wilde graag dat het een rustige kamer zou blijven en allerlei dingen aan de muur leek me geen goede oplossing. Daarnaast leek het me ook wat saai om de muur “gewoon” te verven. Toen ik op zoek ging naar hoofdeindes voor het bed (lange leve Pinterest), zag ik foto’s die me uiteindelijk het idee gaven om met hout op de muur te gaan werken. Misschien was dat de oplossing?

Echte lambrisering klonk echter als een heleboel werk, dus bedachten we een tussenweg, waarvan we hoopten dat die ook een mooi resultaat op zou leveren. Een paar weken geleden gingen we aan de slag en wat het bleek: dit was eigenlijk zó makkelijk. Het resultaat dat we behaalden met minimale materialen was beter dan ik had verwacht en het heeft de ruimtes zo getransformeerd! Het leek me daarom tof om te laten zien hoe we het gedaan hebben. De foto’s van het proces maakte ik tijdens de eerste keer dat we dit probeerden. De tweede keer was het nog makkelijker en ging het nog veel sneller.

DIY lambrisering
1. Veruit het makkelijkst is om te beginnen met het schilderen van de muur in de gewenste kleur, tot op de hoogte van waar de lambrisering zal komen. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om de lambrisering tot op 140cm hoogte aan te brengen, want dit voelde het natuurlijkst.

Ik heb vervolgens op meerdere punten op de muur 140cm gemeten (vanaf de vloer) en ben daarna met tape gaan afplakken, van punt naar punt.  Hierbij plakte ik de tape ongeveer een halve centimeter over de potloodpunten heen. Oftewel: je verft uiteindelijk tot ongeveer een halve centimeter onder de potloodpunten/ de 140cm lijn. Je wilt immers voorkomen dat je verf uiteindelijk boven de latjes/140cm uitkomt. Omdat er toch nog latjes overheen komen heb je ook wat speling.

Omdat we in een oud huis wonen, is het vrijwel onmogelijk om alles super recht te krijgen, dus we besloten dat het vooral belangrijk was dat het voor het oog recht was. Voor de zekerheid heb ik nog met m’n telefoon gekeken of het enigszins waterpas was. Daarna kon ik beginnen met schilderen!  Wij kozen de kleur “Kalm” in Flexa muurverf.

2. Tijdens het schilderen was mijn vriend alvast begonnen met de latjes. Wij kochten bij de bouwmarkt witte houten latten van 45mm breed. Deze breedte vonden we het mooist, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om smallere latten te kopen. Het ligt er aan welke uitstraling je wilt hebben, denk ik.

Wij begonnen met de latten aan de boven- en de onderkant. Vervolgens hebben we de hoeklatten aangebracht (dus in de linker- en de rechterhoek van de muur). Zoals je kunt zien heeft mijn vriend deze latten allemaal onder een hoek gezaagd, zodat ze mooi in elkaar vallen.

Daarna is het een kwestie van bepalen hoeveel verticale latten je wilt aanbrengen. Na het opmeten van de muur en het uitproberen van wat afstanden, hebben wij uiteindelijk vlakken van ongeveer 60cm gecreëerd. Deze latten hoef je overigens niet onder een hoek te zagen: je schuift ze immers zo tussen de onderste en de bovenste lat.

Het aanbrengen van de latten hebben we gedaan met kleine spijkertjes. Hoe je dit het beste bij jouw muur kunt doen hangt o.a. af van het soort muur, maar bij ons werkte dit prima. (Tip: vergeet niet je gehoorbescherming op te doen tijdens het timmeren!)

DIY lambrisering

3. Als alle latten zijn bevestigd, dan hoef je eigenlijk alleen nog maar te schilderen. Voor het schilderen hebben we trouwens hier en daar nog wat kiertjes gekit. Et voilá! Je kunt er ook voor kiezen om de latten te schilderen voordat je ze bevestigt, maar het leek mij erg onhandig om die dan allemaal los in huis te hebben liggen terwijl ze moesten drogen. Deze manier werkte prima (en je kunt ook de gelijk over de spijkers heen schilderen).

Zoals je kunt zien is dit een hele simpele vorm van lambrisering op de wand. Je creëert min of meer de illusie dat je lambrisering hebt, maar dan op een veel simpelere (en betaalbare) manier. Wij hebben uiteindelijk alleen verticale latten bevestigd, maar je kunt er ook voor kiezen om nog een tweede rij horizontale latten te bevestigen, waardoor je kleinere vlakken krijgt. Kortom: je kunt zelf kiezen voor welke look je gaat.

Zoals ik al zei hebben we het ook op de muren in onze nieuwe slaapkamer aangebracht. Het heeft de kamer echt veel knusser gemaakt en totaal een ander gevoel gegeven. I love it!

Liefs,
Ash