Is de titel een beetje voorbarig? Wellicht! We hebben immers nog aardig wat dagen te gaan tot Eerste Kerstdag. Maar vandaag gaan we hier in huis de kerstboom opzetten en ik heb er ZOveel zin in ♥ (dat hartje moest even). Al de hele week lopen we ‘s avonds langs mooi verlichte huizen en kerstbomen en elke keer dacht ik: nog even, nog even. Zaterdag mag het. Dus: Christmas is here!

Na een bijzonder jaar heb ik zóveel behoefte aan iets dat even normaal voelt. Het klinkt vast een beetje belachelijk, maar toen ik in de zomer een vlog van Zoella aan het kijken was waarin ze het huis voor een dagje omtoverde in een kerstsfeer werd ik een heel klein beetje emotioneel. Ik weet niet waarom, maar ik denk dat het me op de een of andere manier herinnerde aan (voor ons) makkelijkere tijden en ik me opeens besefte in wat voor gekke situatie we eigenlijk leefden. Dus ja, normalcy please!

Onze kerstboom vorig jaar (nog voor onze “verbouwing”). Links het -nog lege – buffet.

Onze kersttradities zijn als volgt: Eerste Kerstdag is voor mijn vriend z’n kant van de familie en Tweede Kerstdag voor die van mij. Dat klinkt een beetje gek, nu ik het zo schrijf, want “mijn vriend z’n kant van de familie” voelt ook echt wel als mijn familie hoor en ik hoop mijn familie ook als die van hem, maar zo hebben we dat in het begin opgedeeld en die benaming is een beetje blijven hangen.

Eerste Kerstdag zijn we dus vaak bij mijn schoonouders, waar sowieso mijn schoonzusje en haar vriend ook bij zijn, en er soms nog een deel van de familie komt. Vorig jaar hebben we het aangepast en kwamen ze bij ons op kerstdiner. “Wij kinders” hebben toen verschillende gerechten gemaakt en als een soort buffet uitgestald. Het was een leuke mix tussen Hollands eten, een beetje Zweeds én Braziliaans (de vriend van mijn schoonzusje komt daar vandaan).

Ik vond het ook heel leuk om eens na te denken over de kersttafel en hoewel het nog niet heel uitgebreid was, vond ik het resultaat best mooi. Ik heb niet zoveel foto’s gemaakt, voornamelijk filmpjes zag ik, maar het was een hele gezellige avond.

Vorig jaar, op naar Zeeland!

Op Tweede Kerstdag rijden we altijd naar Zeeland. Vaak schrijven we in de auto nog kerstgedichten, luisteren we naar de radio en we stoppen áltijd bij dezelfde afslag voor een kopje koffie, warme chocolademelk of een snack (bij Roosendaal, mocht iemand het interessant vinden).

Een stiekem kiekje tussen de gangen door tijdens het kerstdiner van vorig jaar

Mijn moeder maakte vorig jaar het toetje, wauw! Was ook echt zo lekker.

Dan komen we in het begin van de middag aan, leggen we de cadeautjes onder de kerstboom en daarna doen we koffie met z’n allen. Soms gaan we tussendoor nog een wandeling maken en anders schuiven we direct door naar het kerstdiner.

Vorige kerst, met mijn leuke nichtje (die inmiddels al zo oud aan het worden is, stop de tijd!)

De cadeautjes doen we wanneer we er zin in hebben, daar zijn we niet zo streng in. Wel moet er voor ieder uitgepakt cadeautje geklapt worden! (dit is geen grapje, al doen we het inmiddels wel een beetje grappend). Mijn oma heeft voorgaande jaren altijd surprises voor ons gemaakt, echt ZO lief. (Snif, ok, ik vind dit toch lastiger dan ik dacht)

Ik in 2014 (!) met het eeuwige zelfde kapsel en een surprise die m’n oma voor ons had gemaakt (alle kinderen kregen een pop)

Hoewel ik dus wel behoefte heb aan een normale kerst (wie niet), wordt het dit jaar toch een beetje anders. We hebben namelijk besloten om dit jaar met kerst niet naar mijn familie in Zeeland te rijden. Het was best een moeilijke beslissing, want sinds dat ik me kan herinneren ben ik met kerst bij mijn familie in Zeeland (en sinds ik met mijn vriend ben dus altijd op Tweede Kerstdag), maar het is wel de slimste beslissing. Ik wil niet dat mijn opa en oma (of oom en tante) misschien ziek worden of we het op een andere manier verspreiden. Het is het risico gewoon niet waard. We hebben wel het idee om in de kerstvakantie een dagje op en neer te rijden, dat kan dan net wat veiliger. En dit is zo’n klein offer eigenlijk! Ik ben gewoon heel blij dat we allemaal nog gezond zijn.

Kerst is dus niet helemaal normaal, we blijven gewoon in ons stadsie, maar het is even niet anders. Even goed denk ik dat het heel gezellig gaat zijn. We maken er gewoon wat leuks van, met diners op 1,5 meter afstand (en gelukkig bestaat er FaceTime, dus dan gaan we op die manier gewoon gezellig met m’n familie in Zeeland kletsen :) )

Hoe zien jullie kerstplannen eruit? Doen jullie het dit jaar ook iets anders?

Goed, ik ga! Even douchen, stukje wandelen, en dan onder het genot van warme chocolademelk de boom opzetten. Heerlijk burgerlijk, toch? Morgen komt er trouwens geen blogje online (zondag is rustdag), maar maandag gaat Blogmas weer verder. Fijn weekend! liefs x