Op mijn vorige post over een dag in Uppsala kreeg ik best leuke reacties (ik was gelukkig niet de enige die het wel leuk vond om te lezen), dus het leek me leuk om dat nog eens te doen. Geen dag dit keer, maar een week. Deze week, om precies te zijn, maar dan vorig jaar. Er was geen pandemie, maar wel veel studeren, sneeuw, kerstsferen en een heleboel lekker eten. Zo leuk om op terug te kijken ♥

7 december: Volgens mijn photoreel begon ik de dag met het maken van wafels? Ik kan me hier niets van herinneren, maar het klinkt als een erg goed idee.

Ook maakte ik later op de dag deze foto van mijn “kerstversiering”. Aangezien ik met kerst niet in Zweden zou blijven, leek het me verstandig om geen boompje aan te schaffen. Bovendien was de benedenverdieping al aardig uitgedost, dus als ik echt in de kerstsferen zou willen komen dan kon ik gewoon even wat tijd beneden doorbrengen. In plaats daarvan kocht ik een lichtsnoer bij de Clas Ohlson en hing ik deze bij mijn bed. Best gezellig, al zeg ik het zelf.

Deze foto van een flat maakte ik tijdens mijn avondrondje. Ik vond het er zo schattig uitzien, met al die leuke versiering achter de ramen. Het valt een beetje weg op de foto, maar het was heel sfeervol. Tegenwoordig zie ik papieren sterren ook in Nederland steeds meer achter de ramen hangen. Zou het door Ikea komen?

8 december: De volgende ochtend maakte ik deze foto van mijn outfit. Geen idee of ik dit weer aan zou trekken, maar comfy was het wel.

‘ Middags was het tijd voor een wandeling in de sneeuw! Rond deze tijd van het jaar werd het al aardig vroeg donker, dus als ik iets van daglicht wilde meepakken dan moest ik dat echt inplannen.

Zo schattig, al die hondenpootjes in de sneeuw.

Uitzicht tijdens mijn wandeling.

9 december. De enige foto die ik deze dag maakte was ‘s avonds op een lezing over geweld tegen vrouwen die werd georganiseerd door de Utrikespolitiska Föreningen Uppsala (de studenten vereniging voor buitenlandse politiek) waar ik lid van was. Erg interessant. Ik bedenk me net dat ik nog steeds nieuwsbrieven en uitnodigen ontvang voor de digitale lezingen die ze nu geven, misschien ga ik er binnenkort wel weer eentje volgen.

10 december. De volgende ochtend fietste ik richting de campus.

Verreweg de meeste lessen volgde ik op Engelska Parken. Hier sta ik met mijn rug naar het gebouw toe en kijk ik richting de bibliotheek. (Even verderop in het park staat er een grote zwarte troon, waar ik uiteraard een keer mijn Game of Thrones moment heb beleefd (een beetje gênant was het wel, maar ik moest er gewoon een keertje op zitten).)

Op naar de bibliotheek.

(Deze foto maakte ik op een andere dag, maar het leek me wel leuk om te laten zien hoe de bibliotheek er uitzag.)

‘s Avonds liep ik uiteraard weer rondje. Wel goed uitkijken, want het was aardig glad.

Langs het pad stond dit schattige kerststalletje. Geen idee wie zo creatief is geweest, maar ik vermoed dat het iemand was die in één van de omringende huizen woonde.

12 december. Op elf december heb ik geen enkele foto gemaakt (ik had het vast druk met andere dingen), maar op 12 december bakte mijn huisgenoot peperkoekjes die we samen gingen versieren en die moesten natuurlijk op de foto. Dat klinkt super kneuterig, en dat was het eigenlijk ook, haha.

13 december. Deze dag begon met het een bezoek aan de supermarkt, want op 14 december zouden we een kerstdiner hebben in ons huis en daar moesten natuurlijk lekkere dingen voor worden gekookt. Ik ging op jacht naar stoofperen. Niet gevonden, maar toen heb ik bij de Nelins maar gewoon wat peren uitgezocht die in de buurt kwamen. Omdat ik de dag daarna niet zoveel tijd zou hebben, had ik de stoofpeertjes alvast gemaakt.

‘s Middags nog even naar college. Het laatste vak van het semester: Management in Humanitarian Action.

De dag sloten we af met een borrel, want een deel van de klas zou ons binnenkort gaan verlaten om het volgende semester ergens anders te gaan studeren. Hier hadden we het vijf minuten daarvoor gehad over foto’s en dat ik me bedacht dat ik helemaal geen foto’s MET mensen had gemaakt (of ja, amper), dus dat moesten we even rechtzetten. In het midden is Eléna (uit België) en rechts Jon (uit Canada). Ik ben blij dat ik deze foto toch nog even snel gemaakt heb, want het is zo leuk om terug te zien!

14 december. De dag van het kerstdiner. ‘S ochtends kookte ik en ‘s middags ging ik samen met huisgenootje Elin nog een rondje lopen door de sneeuw. Rond een uur of vier zouden de gasten komen, en voor die tijd moest er natuurlijk wel even een frisse neus gehaald worden. Dat is echt mijn overlevingstactiek op lange sociale dagen: even naar buiten (spoken like a true introvert).

De kersttafel!

Ik maakte, naast stoofperen en spruitjes, ook vegan bitterballen. Deze waren ZO lekker. Ik moet ze hoognodig weer eens maken.

Van het kerstdiner heb ik verder geen foto’s (voornamelijk filmpjes), maar het was echt lekker en gezellig. Tijdens het diner werd er druk gezongen (ik begreep er natuurlijk geen snars van, want het was allemaal in het Zweeds) en we hebben lekker lang getafeld en gekletst. Ik vind het echt fijn dat ik bij Zweden heb ingewoond trouwens.  Zo krijg je toch een stukje mee van het Zweedse leven. In Lund woonde ik in een corridor met voornamelijk internationale studenten en ging ik veel om met Nederlands en Amerikanen. Was ook hartstikke gezellig, maar van de Zweedse cultuur krijg je dan niet zoveel mee.

15 december. Ik ging na het kerstdiner niet al te laat naar bed, want de volgende ochtend (zondag) had ik met Johanne afgesproken om naar een kerkdienst te gaan. Het leek ons leuk om dat eens mee te maken, in de grote kathedraal. Eerst fietste ik door een rustig Uppsala richting Guntherska, één van de populairste bakkerijen in het stadje, voor een kopje thee. Ook daar was het nog super stil, maar dat is misschien ook niet zo gek, zo vroeg op de zondagochtend.

Op naar de kathedraal (die je hier boven de winkels ziet uittorenen).

Eenmaal bij de kathedraal aangekomen bleek Jon er ook te zijn, dus we zaten met z’n drieën op een rijtje. Achteraf moest ik wel een beetje om mezelf lachen, want ik wist dus helemaal niet hoe zoiets werkte? Vroeger ging ik wel eens met mijn opa en oma naar de kerk, maar dat was toch een hele andere belevenis. Hier deden ze tijdens de dienst “het handen schudden met de buren” om elkaar vrede te wensen (althans, ik denk dat dat was wat er gebeurde?) en dat zagen wij niet aankomen, aangezien we natuurlijk geen Zweeds spraken, dus het was zo ongemakkelijk, haha. Love it. Ik bedoel dit overigens niet oneerbiedig, want ik vond het verder een hele mooie dienst en echt bijzonder om eens bij te mogen zijn. Het enorme orgel dat zo door die kathedraal echode vergeet ik nooit meer.

Na de dienst kwamen we in het centrum nog wat klasgenootjes tegen en besloten we naar Los Vegos te gaan voor een kerstbrunch. Dit was ZO lekker. En allemaal vegan! Misschien moet ik dat dit jaar voor de kerst eens proberen na te bootsen.

Even een fotootje van Los Vegos. Mocht je ooit in Uppsala zijn, dan kan ik je dit tentje zeker aanraden. Ze serveren er vegan eten voor een ok prijsje.

‘s Avonds at ik restjes van het kerstdiner, wat stiekem allemaal nog lekkerder was dan tijdens het diner zelf. Ik sloot de dag af met Gilmore Girls op bed en bellen met m’n vriend. Nog maar een week, dan was het eerste semester voorbij en zou ik naar huis gaan voor de kerst. Daar had ik echt super veel zin in. Overigens waren er in deze periode al wat geruchten over COVID-19, maar echt serieus leek het nog niet te zijn. Dat is nu moeilijk voor te stellen. Ik besef dat ik echt enorm veel geluk heb gehad dat ik zo’n fijn eerste semester heb mogen hebben, daar in Zweden!

Liefs,
Ash