Welkom bij de laatste boekenupdate van dit jaar! Dit is de laatste post uit een reeks van drie. Hier vind je deel 1 en dit was deel 2. Ik heb meer dan dertig boeken gelezen dit jaar, maar wilde er ook niet teveel delen. Vanaf nu ga ik weer vaker “losse” boekentips plaatsen. Ben je nog op zoek naar een fijn boek voor deze kerstvakantie, dan hoop ik dat er iets tussenzit voor je.

Maybe You Should Talk to Someone –  Lori Gottlieb


Als je ooit in therapie bent geweest, dan heb je vast wel eens gedacht aan wat je therapeut nou eigenlijk echt van je vindt. Toch? Niet dat het jouw probleem is overigens, want ze zijn er om je te helpen en het is bovenal gewoon een baan, maar toch. Je deelt best intieme dingen met je therapeut, dus zo vreemd is het niet dat je het je wel eens hebt afgevraagd. Nu zou ik het nooit zomaar rechtuit aan mijn therapeut vragen (ik durf het antwoord niet te horen, haha! Grapje), maar dit boek vult dit gat prima op. Lori Gottlieb is therapeute en schrijft in dit boek namelijk over sessies met haar patiënten, maar ook over de sessies met haar eigen therapeut. I loved it! Het is een boek met een lach en een traan en het leest heerlijk weg. Zeker een tip.

Het boek kun je o.a. kopen op op bol.com in het Engels (affiliate)* of in het Nederlands (affiliate).*

Rodham – Curtis Sittenfeld


Dit boek is een mooi staaltje “what if” history. Wat als Hilary Rodham Clinton niet met Bill Clinton was getrouwd? In Rodham beschrijft Curtis Sittenfeld een alternatieve geschiedenis. Het voelt soms wat voyeuristisch, maar ik vond het uiteindelijk toch wel een aanrader. Over dit boek heb ik trouwens een uitgebreidere post geschreven. Klik hier om deze te lezen.

Rodham kun je o.a. kopen op bol.com in zowel het Engels als in het Nederlands (affiliate).*

Flessenpost uit Reykjavik – Laura Broekhuysen

Heb je wel eens heimwee gehad naar een plaats, vakantie of periode uit je leven? Ik ben zelf maar één keer op IJsland geweest (voor een rondreis met mijn vriend, die er toen studeerde), maar toch denk ik er nog vaak aan. Dit boek van Laura Broekhuysen, over haar leven op IJsland, bracht me er weer even terug. Het staat vol rake observaties en deed voor mij precies wat ik er van wilde: het “IJsland gat” opvullen in de tijd dat we nog niet terug kunnen (en dat zal nu ook nog wel even wat langer gaan duren).

Flessenpost uit Reykjavik kun je o.a. kopen op op bol.com(affiliate).*

The Guest List –  Lucy Foley


Normaal ben ik niet zo van deze boeken, maar het kreeg veel goede recensies, dus ik besloot het een kans te geven. The Guest List gaat over een bruiloft die wordt gehouden op een afgelegen Iers eiland. Aan het begin van het boek wordt duidelijk dat er tijdens die bruiloft iets vreselijks is gebeurd. Maar wat, en met wie? Ieder hoofdstuk volg je een andere gast en kom je er langzamerhand achter dat iedereen wel iets te verbergen heeft. Ik zag de ontknoping al van mijlenver aankomen (iets teveel detectives gezien/gelezen in het verleden, dan krijg je dat), maar desalniettemin heb ik me prima vermaakt.

The Guest List kun je o.a. kopen op op bol.com in het Engels (affiliate)* of in het Nederlands (affiliate).*

The Midnight Library – Matt Haig

the midnight library matt haig

Stel je voor je je leven nog eens over zou kunnen doen, zou je dan andere keuzes maken? En zo ja, hoe zou je leven er dan uit gezien hebben? Matt Haig onderzoekt deze vraag in The Midnight Libary. De hoofdpersoon zit vol spijt over keuzes uit haar verleden en is zwaar depressief. Ze is er van overtuigd dat haar keuzes de oorzaak zijn van haar vreselijke realiteit. Maar is dat zo? En is die realiteit eigenlijk wel zo vreselijk? Over dit boek heb ik een uitgebreidere post geschreven. Klik hier om deze te lezen.

Het boek kun je o.a. kopen op op bol.com in het Engels (affiliate)*. Ik heb het even opgezocht en er komt begin volgend jaar een Nederlandse vertaling aan.

Rebecca – Daphne Du Maurier


Ok, de grote verrassing van alle boeken die ik las was toch wel dit boek! Wat vond ik dit GOED! Ik zag laatst de nieuwste verfilming (met Arnie Hammer en Lily James) en die vond ik ontzettend tegenvallen. Het boek is zoveel complexer en gelaagder dan de film. Rebecca gaat over een jonge vrouw die trouwt met een rijke weduwnaar. Als ze samen op zijn landgoed gaan wonen wordt ze getergd door de herinnering van zijn overleden vrouw. Verbeeldt ze het zich, of vindt iedereen haar vreselijk, vergeleken met Rebecca? Dit boek is het imposter syndromen to the max; een psychologische thriller op het ruige kille Britse platteland.

Ik heb zo’n sterk vermoeden dat je Rebecca ook wel in een tweedehandszaak zou kunnen vinden, want het is een erg oud boek inmiddels. Geen zin om te wachten? Het boek kun je o.a. kopen op op bol.com in het Engels of in het Nederlands (affiliate).*

Troubled Blood – Robert Galbraith

Ik heb even getwijfeld of ik dit boek zou noemen, want de schrijver (J.K. Rowling) is nogal in opspraak geraakt met betrekking tot haar uitspraken over (trans)gender(s). Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om het toch kort te bespreken, want ik lees deze serie graag. Hiermee zeg ik niet dat ik het eens ben met de schrijver, verre van zelfs. Laat dat duidelijk zijn! Ik plaats er geen (verkoop)link bij. Bedenk voor jezelf of je het wilt lezen of liever niet.

Troubled Blood is het nieuwste boek in de Strike reeks. Robin en Strike worden ingehuurd om uit te zoeken wat er is gebeurd met een vermiste vrouw. Is ze vermoord, verdwenen of is ze er zelf vandoor gegaan? Ondertussen krijgen we natuurlijk weer een heleboel will they/won’t they momenten en leren we Strike en Robin allebei weer een beetje beter kennen. De ontknoping viel een klein beetje tegen, maar ik heb er toch zevenhonderd pagina’s lang plezier van gehad.

The First Time Lauren Pailing died – Alyson Rodd


Lauren Pailing sterft voor het eerst op haar dertiende tijdens een auto-ongeluk. Althans, dat lijkt zo. In een ander leven sterft ze niet en trouwt ze met Tim. In weer een ander leven heeft ze helemaal geen ongeluk. Kortom: in sommige werelden sterft ze en anderen leeft ze voort. We lezen in het boek hoe haar leven en dat van de mensen om haar heen continu verandert, iedere keer dat ze sterft. De rode draad is een man die vermist raakt: Peter Stanning. In ieder van haar levens gaat Lauren naar hem op zoek. Zal ze hem vinden?

Ik heb dit boek gisteravond uitgelezen en ik weet nog steeds niet zo goed wat ik er van moet denken. Ik was geboeid, op sommige momenten zelfs ontroerd, maar merkte ook dat het einde me niet zoveel deed. Heeft iemand anders het gelezen?

Het e-book kun je o.a. kopen op op bol.com in het Engels (affiliate)*. Op dit moment lijken ze daar alleen het e-book te verkopen, maar misschien dat je ergens anders een fysiek exemplaar kunt vinden.

Buy Yourself the Fucking Lilies – Tara Schuster


Op zoek naar een grappig zelfhulp boek voor 2021? Buy Yourself The Fucking Lilies van Tara Schuster staat vol fijne inzichten en tips. Daarnaast is het deels autobiografisch en schroomt ze niet om kritisch naar zichzelf te kijken. Ik las in dit boek geen baanbrekende dingen, maar heb wel gelachen. Ook belangrijk.

Dit boek kun je o.a. kopen op op bol.com in het Engels (affiliate)*. Er is nog geen vertaling van Buy Yourself the Fucking Lilies. Ik zie dat er wel een (Engelstalig) luisterboek is, misschien kun je dat ook op andere plekken luisteren.

City Of Girls – Elizabeth Gilbert


City of Girls gaat over  Vivian Morris, die als jonge vrouw vertrekt naar New York en daar terecht komt bij het theater, waar ze kostuums naait, vriendschappen sluit en slechte keuzes maakt. In dit boek kijkt ze terug op haar leven. Ik vond het een heerlijk boek! Dat verbaasde me eigenlijk wel, want zulke goede dingen had ik er niet over gehoord. Mijn verwachtingen waren dus niet zo hoog. Ik heb het echter met veel plezier gelezen en ik vond het super jammer toen ik het uit had. Dat is altijd wel een goede graadmeter van een goed boek, vind ik. Als je ook van (fictieve) levensverhalen houdt en een zwak hebt voor historical fiction, dan denk ik dat dit boek iets voor jou is.

City of Girls (of Stad van Meisjes) kun je o.a. kopen op op bol.com in het Engels of in het Nederlands (affiliate).* Ik zie dat het e-book in het Nederlands nu maar €4,99 is.

Nu ik dit stuk afrond bedenk ik me dat ik voor volgende week een post op het programma heb staan met al mijn favorieten van 2020, dus ook met mijn favoriete boek. Dat wordt nog een lastige… wish me luck, haha.

Liefs,
Ash

* Zoals je ziet heb ik Affiliate links toegevoegd aan deze post. Ik wil je vragen om vooral boeken te kopen bij je lokale boekhandel. Heb je echter net als ik de pech dat er geen boekhandel in de buurt is, dan kun je er voor kiezen om je aankoop online te doen, bijvoorbeeld via bol.com. Voor iedere aankoop via één van mijn links krijg ik een kleine commissie. Hiermee betaal ik (een deel) van de hostingkosten van ashleylynn.nl. Alvast bedankt! :)