Goedemorgen en welkom bij dag 1 van Blogmas! En jaa, ik weet het, het is al 2 december. Het plan was om in december iedere dag te gaan bloggen, maar toen kwam er iets tussen en nu heb ik dus de eerste dag gemist. Lekker begin. Maar ondanks dat het stiekem een béétje pijn doet, ga ik toch vanaf vandaag beginnen. Gewoon, omdat het nooit te laat is om ergens mee te starten en het in the grand scheme of things natuurlijk niks uitmaakt dat ik een dagje heb gemist.

Mijn plan is om iedere dag voor 12:00 iets te posten, maar het kan zijn dat het soms wat later online komt, just so you know. Oh, en ik beloof hierbij plechtig dat ik de drempel laag ga houden voor mezelf, want het gaat er vooral om dat het leuk is, toch? Mocht je trouwens nog een blogverzoekje hebben dan nodig ik je van harte uit om een reactie achter te laten. Ik heb er zin in!

Vandaag wil ik het graag even hebben over een boek dat ik afgelopen weekend uitlas: Rodham van Curtis Sittenfeld. In dit boek volgen we het leven van Hillary Rodham, de vrouw die wij allemaal kennen als Hillary Clinton. Zoals we al van de titel kunnen afleiden, loopt het leven van (de fictieve) Hillary Rodham anders dan dat van Hillary Clinton. Ook in dit boek ontmoet ze Bill terwijl ze naar de universiteit gaat, maar in plaats van dat ze met elkaar trouwen (zoals dat dus in het echte leven gebeurd is), kiest ze er voor om de relatie te verbreken.

Laat ik beginnen met dat ik het boek erg goed geschreven vond. Mensen hebben dit boek ook wel bestempeld als “fan fiction”, maar hoewel ik niets wil afdoen aan alle goede fan fiction die vast bestaat, denk ik dat dit boek te goed is om zo genoemd te worden. Misschien was dat ook tegelijkertijd het probleem? Want waar ik grote moeite mee had was dat ik tijdens het lezen toch meerdere keren het gevoel had dat ik iets ontzettend intiems en privé aan het lezen was. Het is een roman, de levensloop van het personage en (veel van) de gebeurtenissen in het boek zijn fictief, maar Hillary Clinton bestaat immers echt. Ze is een mens van vlees en bloed en bovendien nog springlevend, net zoals de meeste andere personages in het boek.

Het gevoel bekroop me vooral bij het lezen van de seksscènes tussen Hillary en Bill. Ze zijn goed geschreven, maar jeetje, als iemand anders zo over mij zou schrijven? Als ik het zelf zou doen dan is het nog tot daar aan toe. Wat ook niet hielp was dat het allemaal beschreven wordt vanuit Hillary’s perspectief, waardoor het voelt alsof je in haar hoofd zit. En het daardoor bijna geloofwaardig lijkt, wat er wordt geschreven. Alsof het écht is gebeurd.

Het doet me een beetje denken aan de discussie die er op dit moment is rondom The Crown, de serie over de Britse Koninklijke familie. Moet er een “Dit is fictie”-disclaimer getoond worden door Netflix? Je zou toch denken dat mensen wel begrijpen dat het fictie is, dat we immers nooit zeker kunnen weten wat er achter gesloten deuren tegen elkaar wordt gezegd? Dat een relatie iets is tussen de mensen die er inzitten en de waarheid (bijna) altijd ergens in het midden ligt? Maar toch, ik kan me voorstellen dat soms de duidelijke lijnen tussen fictie en non-fictie vervagen. Zeker als de vertelling van zulke hoge kwaliteit is dat je bijna gaat wensen dat het waargebeurd is.

Los van het soms ongemakkelijke gevoel vond ik Rodham een hele interessante roman. Ja, Rodham is intiem en het draait veel om Hillary’s innerlijke belevingswereld (waar de liefde een groot onderdeel van is), maar er komen ook zaken aan bod zoals het Amerikaanse politieke landschap, hoe het is om een vrouw in de politiek te zijn, hoe het is om een ambitieuze vrouw te zijn, man-vrouw verhoudingen, racisme en vriendschap. De alternatieve politieke tijdlijn in het boek is tegelijkertijd om te janken en te gieren en, net zoals ik dat met The Crown heb, was ik een paar keer geneigd om bij sommige gebeurtenissen te gaan zoeken op het internet of iets echt was gebeurd. Sittenfeld slaagt er uitermate goed in om je 421 pagina’s lang geboeid te houden.

En toch, ik vroeg me na het lezen van Rodham vooral af: had dit niet met een andere vrouw gekund? Een fictieve? Maar dat had vast niet zoveel boeken verkocht.

Rodham van Curtis Sittenfeld kun je o.a. kopen op bol.com. Ik las hem in het Engels*, maar er is ook een vertaling: klik hier voor de editie in het Nederlands.*

*Dit is een Affiliate link. Als je iets bestelt via deze link ontvang ik een klein percentage van het aankoopbedrag, waar ik (een deel) van de kosten voor ashleylynn.nl van betaal. Alvast bedankt! :)