Wat zouden Lorelai en Rory graag kijken? Volgens mij houden ze wel van reality tv, dus ik denk dat ze zouden smullen van Selling Sunset!

Ooit hoorde ik iemand zeggen: “Als je het met je vrienden over series gaat hebben, dan heb je echt niets meer om over te praten, zo wil ik niet zijn!”. Hoewel ik begrijp wat ze bedoelde, ben ik het er totaal niet mee eens. Als iemand ergens enthousiast over is dan vind ik het áltijd leuk, wat het ook is. En hoewel er over de ene serie misschien meer te zeggen is dan over de ander, is het toch altijd leuk om enthousiasme te delen? Mocht je het wel met haar eens zijn (mag ook natuurlijk), dan is deze post waarschijnlijk niets voor jou. Maar als je nog iets zoekt om de lange (lockdown)avonden mee te vullen, dan hoop ik dat ik je met deze post een beetje op weg kan helpen.

Hier is mijn lijstje van zeven series die gewoon op Netflix staan en die in mijn ogen hartstikke fijn zijn, maar die tot nu toe misschien aan je aandacht zijn ontsnapt:

1. Derry Girls (2018)

Derry Girls gaat over een groepje tieners uit het Noord-Ierse plaatsje Derry-London ten tijde van The Troubles. Derry Girls is een enorme hit in zowel Noord-Ierland als de Republiek Ierland, wat waarschijnlijk komt doordat de Troubles op een luchtige manier bespreekbaar worden gemaakt (en ok, het is ook gewoon erg grappig). De goede acteurs (met o.a. een rol voor Nicola Coughlan uit Bridgerton) en toffe jaren negentig soundtrack maken deze serie echt de moeite waard. Kortom: ik hou enorm van deze serie. De humor is niet voor iedereen, maar als ik hard wil lachen, dan zet ik Derry Girls aan. (Grote favoriet is Sister Michael!)

2. Maniac (2018)

Het is alweer even geleden dat ik Maniac heb gezien, maar ik weet nog dat ik het zeer de moeite waard vond. Maniac gaat over Owen (Jonah Hill) en Annie (Emma Stone) die zich allebei inschrijven voor een medisch experiment. Tijdens de serie kom je er achter wat het experiment precies inhoudt en wat de overwegingen zijn van zowel Owen als Annie om zich daar voor in te schrijven.

Ik vind het lastig om nog heel veel meer te zeggen over Maniac, want het is totaal anders dan al het andere wat ik heb gezien. Misschien komt het nog het dichtst bij Eternal Sunshine of the Spotless Mind? Bij deze serie blijf je je ook continu afvragen of het zich nu in de toekomst afspeelt of juist in het verleden. Het voelt heel dystopisch aan. Er is moderne technologie, maar op een soort jaren tachtig manier. Als je wel van een beetje absurdisme houdt, dan is Maniac wat voor jou.

3. Please Like Me (2013)

Please Like Me is een Australische serie en gaat over Josh, die gedumpt wordt door zijn vriendin en dan opeens beseft dat hij homoseksueel is.

Als ik ergens vlinders van krijg, dan is het van deze serie. Het is grappig, ontroerend, hartverwarmend… kan ik nog meer clichés noemen? Zo lief. Sommige thema’s die aan bod komen zijn best wel heftig (depressie, suïcide…), maar over het algemeen is dit een hele fijne luchtige serie. Alle vier de seizoenen staan op Netflix.

4. Rita (2012)

Een lerares die niet over zich heen laat lopen, dát is Rita. Deze serie is echt een Deens pareltje. Fijne humor, af en toe een ontroerend moment en er gebeurt genoeg om geboeid te blijven. Ik heb ook zó hard gelachen om de aflevering waarin ze op schoolreisje naar Zweden gaan, want het was echt té herkenbaar, haha. Het laatste seizoen (5) is eind 2020 uitgekomen en je vindt ze allemaal op Netflix.

5. Russian Doll (2019)

Hoe vat je Russian Doll samen? In deze serie volgen we Nadia, een jonge vrouw die de eregast is op een feestje in New York City. Op mysterieuze wijze komt ze terecht in een “loop” waarbij ze iedere keer hetzelfde feestje bezoekt en iedere avond weer sterft, om de volgende ochtend opnieuw wakker te worden alsof er niets is gebeurd. Wat is er aan de hand? Waarom gebeurt dit? Nadia gaat op onderzoek uit. Mocht je de serie gekeken hebben, lees dan daarna dit artikel: “What Is Russian Doll actually about?”.

6. Away (2020)

Ok, hear me out. Is Away, een serie over een expeditie naar Mars, wat dramatisch en is het af en toe super Amerikaans? Jazeker! Maar toch blijft deze serie boeien, want je je blijft nieuwsgierig naar de verhalen van alle bemanningsleden én wilt natuurlijk weten of het goed afloopt. Zal de crew, geleid door Emma Green (Hilary Swank), uiteindelijk landen op de rode planeet? Ik verklap niets!

7. Glow (2017)

In de eerste aflevering van Glow volgen we Ruth Wilder (Alison Brie), een werkloze actrice die in de jaren ’80 in Los Angeles woont. Ruth heeft geen geluk met het vinden van werk, totdat ze onverwacht een kans krijgt om mee te werken aan een tv-serie over vrouwelijke worstelaars, samen met twaalf andere Hollywood-buitenbeentjes. Deze serie heeft een heleboel: fijne jaren tachtig hits, goede acteurs, humor, drama, glitterpakjes en natuurlijk worstelen! De ene aflevering is wat beter dan de andere, maar al met al is deze serie vooral een mooie ode aan de vrouwen die zich in een mannenwereld staande weten te houden (en er ook nog eens plezier in hebben- meestal dan).

Ik hoop dat er iets voor je bij zit!

Liefs,
Ash