In één van mijn vorige posts noemde ik het al even: ik mis het zo om even lekker rond te neuzen in de kringloop. Ik ben niet zo van het winkelen, maar een kringloop- en boekenwinkel vind ik erg lastig om over te slaan. Ik vind het een mooi idee dat je spullen een tweede leven kunt geven en het assortiment is vaak heel anders dan in reguliere winkels. Als we in het buitenland zijn (ik kan me nu niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst buiten de gemeentegrenzen ben geweest, maar ooit kwam het voor), dan zoeken we negen van de tien keer ook de kringloop of charityshops op. Voor mij geen magneten of sleutelhangers; liever neem ik een tweedehands souvenir mee voor in huis. Dat bracht me op het idee om eens op een rijtje te zetten wat mijn favoriete kringloopvondsten zijn. Door de jaren heen heb ik namelijk heel wat leuke vondsten gedaan.

Van kringloopshoppen moet je houden. Mijn liefde begon in mijn studententijd, toen ik met een klein budget ons appartement toch leuk wilde inrichten. We zijn inmiddels geen student meer en ons budget is iets veranderd, maar mijn liefde voor tweedehands koopjes is niet overgegaan. Inmiddels weet ik een beetje waar ik naar op zoek ben. Zo verrek ik altijd mijn nek voor de boekenkasten, blader ik door de LP’s, keer ik bij de accessoires heel wat glaasjes en vaasjes om en loop ik ook altijd even langs de grotere meubelen. Voor die laatste hebben we in huis eigenlijk geen plaats meer, maar ik kan het niet laten. Als ik het niet zou doen dan zou ik namelijk mijn favoriete vondst ooit zijn misgelopen:

Deze kast vonden we bij een Rode Kruis winkel in Zweden. Ik liep de winkel in en ik zag ‘m direct staan. Net zoals met alles wat ik mooi vind zat er geen prijsje op (maar echt, dat heb ik zo vaak), dus we moesten het even navragen. Het bleek dat de kast net in de winkel was gezet, dus ze hadden nog geen tijd gehad om er een prijskaartje op te plakken. De vrouw in de winkel keek streng over haar brilletje heen, eerst naar de kast en toen weer naar ons en zei toen dat de kast 400 kronor (ongeveer 40 euro) kostte. Oh, en het was ook nog eens zo dat er die dag 50% korting was op alle meubels. Ik kon het niet geloven! Dit was precies wat ik zocht en dan ook nog eens voor zo’n betaalbare prijs?! Mijn vriend was iets minder enthousiast, want die dacht natuurlijk direct aan hoe we dit in hemelsnaam naar Nederland moesten vervoeren, haha. Gelukkig waren we met de auto van mijn schoonouders, dus we bleken genoeg ruimte te hebben.

Ik ben er nog steeds super blij mee en word iedere keer weer vrolijk als ik er naar kijk (inmiddels staat hij, zoals je kunt zien, bij ons op de slaapkamer). Oh en zien jullie de ovalen spiegel aan de muur? Ook een kringloopvondst! Net zoals dat roze aardewerken sieradenbakje dat op de kast staat.

Nog een meubelvondst, maar dit keer gewoon uit de kringloopwinkel in Den Helder: dit kleine kastje. Deze paste gelukkig een stuk makkelijker in de auto. Ik heb even staan twijfelen, want ik wist niet of we er ruimte voor zouden hebben, maar ik kon het uiteindelijk niet laten staan. Nu staat hij perfect in dit nisje:

Voor de mooi zou ik ‘m nog een beetje moeten opknappen, maar ik ben er nog niet aan toegekomen (en ik vind het ook wel spannend). Stiekem vind ik het niet zo erg als meubels niet perfect zijn, het heeft juist wel wat (en het scheelt ook dat je dan zelf in ieder geval niet meer de eerste kan zijn die het beschadigd, haha).

Ik weet nog goed dat ik super blij was met deze vondst, want ik was (ben) dol op de midcentury stijl en daar voldeed dit tafeltje helemaal aan. Leuke bijkomstigheid was dat het maar €10 kostte. Het tafeltje is aan de kleine kant en viel wat weg in onze huidige woonkamer (dit is een oude foto), dus hij doet nu dienst als plaats voor de printer op de studeerkamer.

De poef die voor de bank staat komt ook van de kringloopwinkel en heb ik zelf meerdere keren opnieuw bekleed met een andere stof. (Ik zie nu trouwens dat ik echt mijn bankkussens eens moet opkloppen, haha, dat vergeten we altijd).

Goed, dan gaan we nu over op de kleinere kringloopvondsten. Zoals gezegd neem ik altijd een kijkje bij de accessoires, waaronder glas- en aardewerk en fotolijsten. Hierboven zie je een gipsen borstbeeldje dat ik hier in de kringloop scoorde. Daarnaast staan wat boeken, waarvan ik er een paar ook bij de kringloop kocht (A Gradual Awakening van Stephen Levine kende ik nog niet, maar nam ik mee naar huis voor maar 1 euro- daar ben ik achteraf super blij mee).

Nog zo’n accessoire is deze boekensteun, die nu in onze studeerkamer een paar van mijn notitieboeken ondersteunt. Ik denk dat ik er 50 cent voor heb betaald (helaas was er maar één, anders had ik ze allebei meegenomen).

Als ik in de kringloop ben selecteer ik op twee dingen wanneer ik bij de boeken kijk: ik zoek uiteraard op titel, maar let ook op de kaft. Twijfel ik over een boek dan neem ik altijd een kijkje op Goodreads om de reviews te lezen. Het boek van Chimamanda Ngzoi Adichi vond ik in een charity shop in Groot Brittannië en dat is tot nu toe mijn favoriete boekenvondst, want ik had nog nooit wat van haar gelezen en I LOVED IT (dat geldt ook voor dit boek trouwens).

Ook iets waar ik altijd even spiek: bij de manden! Deze mand is de perfecte plaats voor onze wollen sokken verzameling. Ik kocht ‘m vorige zomer voor €2,50.

En zien jullie trouwens rechts op de foto die kachel? In één van onze vorige appartementen hadden we een schouw en daar wilden we graag een kacheltje voor. Een kennis van ons had er nog eentje staan en die konden we overnemen. Samen met een vriend hebben we deze opgeknapt: de kachel ging van knaloranje naar crème en ook bouwde hij er voor ons een lampje in. Zo lijkt het net alsof hij toch werkt. De kachel deed het namelijk vanaf het begin al niet meer (wilden we ook niet hoor), dus het is vooral voor de sier. Nu staat hij bij ons op de slaapkamer. We hebben geen schouw meer in dit huis, maar ik vind het zonde om ‘m op zolder te zetten.

Nog een mandje dat ik in de kringloop vond en waar we nu onze kaarsen in bewaren.

En het mandje dat je hierboven rechts naast de spiegel ziet staan gebruik ik voor het bewaren van mijn yogamat. (Dit is een oude foto trouwens, inmiddels staat in deze kamer ons bed).

Op onze slaapkamer staan verreweg de meeste kleine kringloopvondsten trouwens. Ok, komen ze: het houten schaaltje (1 euro) hoort eigenlijk aan de muur, maar ik bewaar er (soms) sieraden in. Het glazen vaasje vond ik voor 50 cent. De bloemen heb ik ooit uit een boeket bewaard en gedroogd. En zie je de print van Matisse? Deze haalde ik uit een kunstboek die ik in de kringloop vond voor 1 euro. Ik heb de boeken overigens bewaard (ik heb er nog een paar van andere kunstenaars), want ik krijg er altijd inspiratie van als ik ze doorblader.

Ook spiek ik altijd even bij de keukenspullen. Deze maatscheppen (cups?) gebruiken we super vaak en waren echt een koopje.

Vergeef me deze spiegelselfie, maar ik kan natuurlijk niet deze post schrijven zonder ook mijn favoriete kledingvondst te tonen: mijn grijze blazer. Ik kreeg er ook veel complimentjes over, dus dat vertelt me dat ik een goede koop heb gedaan.

Ok, volgens mij waren ze dat ze! Nog wat losse tips, voor als je zelf op zoek gaat:

♥ In deze post staan geen LP’s (want ik weet gewoon niet meer zo goed welke ik nou in de kringloopwinkel ik heb gevonden of in een platenzaak of bij iemand op zolder), maar mocht je een platenspeler hebben en je collectie willen uitbreiden, dan zou ik zeker een kijkje nemen bij de kringloopwinkel. Tegenwoordig is het wat lastiger zoeken en moet je vooral langs heel wat volksmuziek bladeren, want veel mensen hebben vinyl (her)ontdekt, maar soms heb je geluk. Zeker als je, net als ik, ook van wat oudere muziek houdt (jaren ’60/’70/’80).

♥ Bedenk van te voren wat je stijl is of wat voor materiaal je zoekt. Voordat ik de manden kocht wist ik dat ik graag wat meer houtkleur/rietstructuur wilde toevoegen aan het interieur en toen kwam ik deze mandjes tegen. Perfect! Ik kijk ook altijd bij glaswerk of ik gekleurd glas zie (groen of lichtbruin) en verder spiek ik bij de kandelaren op zoek naar zilver.

♥  Ik noemde het hierboven al even: als je op zoek bent naar mooie dingen voor aan de muur, denk er dan eens aan om op zoek te gaan naar kunst- of fotografieboeken. Je kunt de afbeeldingen er netjes uitsnijden en inlijsten. Vergeet ook de fotolijsten-afdeling niet.

♥ Zelf kijk ik altijd eerst bij de Engelstalige boeken. Daar heb ik tot nu toe vaker recentere uitgaves van moderne fictie gevonden. (Ik ben nu op zoek naar Harry Potter 4 in het Engels…)

♥ Wat meubels betreft: probeer door beschadigingen heen te kijken. Vaak kun je deze herstellen of doet een likje verf al een heleboel.

♥ Veel dingen die je in het dagelijks leven gebruikt kun je prima tweedehands kopen. Dit is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar absoluut beter voor het milieu! Zo bedacht ik me laatst dat een aardewerken zeepbakje wel handig zou zijn en dat leek me nou precies zoiets wat je bij makkelijk bij de kringloop kunt vinden (en dat klopte).

Shop jij graag tweedehands en zo ja, wat is jouw ultieme kringloopvondst waar je nog iedere dag blij van wordt? Ik ben nieuwsgierig!

Liefs,
Ash