Hoi hallo! Gelukkig nieuwjaar! Officieel ben ik daar vandaag nog precies op tijd mee, toch? Ik vind bij deze van wel. Ik wens jullie een gelukkig 2022 en al het goeds en vooral heel veel liefde en gezondheid voor 2022. En dat, als er nare dingen gebeuren of als je het even moeilijk hebt, je altijd zult onthouden dat er achter de grijze wolk weer een blauwe lucht tevoorschijn kan komen. Cheesy, maar waar ♥

Eind 2021 is mijn blog volledig ingekakt. Ik moest (en ok, moet) nog altijd een beetje wennen aan het werkende leven (buiten de deur dan he) en dan waren er natuurlijk ook nog andere zaken waar ik mijn tijd in stopte. Zo zorgde de cursus die ik voor mijn werk volgde er ook voor dat mijn agenda vrij volzat. De cursus is inmiddels afgerond (waarmee ik mezelf nu trouwens officieel een bibliothecaresse durf te noemen- al heb ik natuurlijk nog lang niet zoveel kennis als enkele van mijn collega’s die al veertig jaar in het vak zitten) en dus heb ik weer wat meer vrije tijd. Ik vind mijn werk SUPERleuk en doe het met veel plezier, maar toch merk ik wel aan mezelf dat het tijd wordt om wat meer in balans te komen. Veel andere dingen waar ik veel plezier uithaal heb ik de afgelopen maanden niet echt kunnen doen, waaronder schrijven. En ik mis het om lekker creatief bezig te zijn.

Alhoewel, ik zeg nou wel dat ik het druk had, maar ik denk dat ik vooral gewoon moe was. In november hebben we namelijk nog een weekje in quarantaine doorgebracht (mijn partner had Covid, gelukkig weinig klachten) en toen had ik alle tijd, maar ik kon het niet opbrengen om iets anders te doen dan Netflix kijken en boeken lezen. Achja, zo gaat het.

Vanochtend heb ik mijn boostervaccin gehad (yes!) en dus doe ik het de rest van de dag lekker rustig aan. Een perfect moment om even een stukje te schrijven. Ik dacht, laat ik het mezelf vooral niet te moeilijk maken, dus vandaar dat ik het nieuwe jaar begin met een geleend boekenlijstje (van Flora).

Ik heb nu trouwens, op aanraden van een vriendin, de app Storygraph geïnstalleerd, en daar kun je heel handig bepaalde statistieken uit aflezen. Ik moet de app nog een beetje ontdekken, maar tot nu toe ben ik er blij mee! Omdat ik mijn boeken van 2021 nog in Goodreads heb bijgehouden komen sommige statistieken die ik laat zien nog uit die app.


How was the book reading year 2021?

Dit jaar heb ik aardig wat boeken gelezen. Daar was ik zelf eigenlijk ook wel verrast over! Ik durf wel te zeggen dat ik het lezen inmiddels weer helemaal ontdekt heb. Ook heb ik geprobeerd wat diverser te lezen en dat is aardig gelukt.

Voor komend jaar had ik uit gewoonte een challenge van zestig boeken aangezet, maar ik heb besloten om die te stoppen en gewoon lekker te gaan lezen. Ik heb het duwtje in de rug niet meer nodig en wil voorkomen dat het als een taak gaat voelen.

Number of novels read in 2021.

Volgens Goodreads waren het er zestig! Officieel zitten daar ook de zeven Harry Potter boeken bij, die ik ieder jaar weer herlees. Het waren dus eigenlijk 53 “nieuwe” boeken. Maar zoals ik al hierboven schreef: met die challenges ga ik lekker stoppen. Ik begon er ooit meer om mezelf meer aan het lezen te krijgen en dat vind ik inmiddels niet meer nodig. Liever sta ik er wat losser in. (Doen jullie aan een reading challenge?)

What books were they?

Sneeuwdrift van Helene Tursten

Untamed van Glennon Doyle

Klara and the Sun van Kazuo Ishiguro

Devotions van Mary Oliver

The Universe has your back van Gabrielle Bernstein

Zomerburen van Rianne robben

We Were Liars door E. Lockhart

Ghosts door Dolly Alderton

Letting Go: The Pathway of surrender door David Hawkins

The gifts of imperfection door Brene Brown

Territory of light door Yuko Tsushima

Six of Crows door Leigh Bardugo

Crooked Kingdom door Leigh Bardugo

King of Scars door Leigh Bardugo

Rule of Wolves door Leigh Bardugo

Priory of the Orange Tree door Samantha Shannon

Find Me door André Aciman

Victor door Judith Fanto

When Breath becomes Air door Paul Kalanithi

Tropenbruid door Susan Smit

A New Earth van Eckhart Tolle

Sweet Sorrow door David Nicholls

Het laatste deel van Robert Seethaler

Just Kids van Patti Smith

Eigen Vuur van Karlijn Stoffels

Alegria van Frances Miralles
The Queen’s Gambit van Walter Tevis

Olive door Emma Gannon
Daddy van Emma Cine

Shadow and Bone van Leigh Bardugo

Siege and Storm van Leigh Bardugo

Ruin and Rising van Leigh Bardugo

Mothers door Chris Power

Reputation door Lex Croucher
The authenticity Project van Clare Pooley

Transcendent Kingdom van Yaa Gyasi

Kindertijd van Tove Ditlevsen

Exciting Times van Naoise Dolan

Brand Oslo Brand van Johanna Frid

Mexican Gothic door Sylvia Moreno Garcia

De Acht bergen van Paulo Cognetti

De Stof in haar handen door Bianca Pitzorno

De Honderd jaar van Lenni en Margot door Marianne Cronin

Ariadne door Jennifer Saint

Ragdoll van Daniel Cole

Hangman van Daniel Cole

Waar je ook gaat daar ben je van Jon Kabat Zinn

Het zoutpad van Raynor Winn

Ninth House van Leigh Bardugo

Beautiful World, where are you van Sally Rooney

Tiny Beautiful things van Cheryl Strayed

The Secret History van Donna Tart

The Bone Season van Samantha Shannon

De boeken die ik het fijnst vond heb ik dik gedrukt.

Which month did you read the most books?


In juli las ik 8 boeken. Niet zo gek, want ik vind het altijd heerlijk om boeken te lezen tijdens mijn vakantie.

A book you did not finish reading?

Mythos van Stephen Fry. Niet omdat het slecht was, maar omdat het superveel informatie bevat en ik zin had in iets luchtigers. Ik gebruik het nu meer als naslagwerk als ik iets wil weten over een bepaalde Griekse mythe (dit gebeurt verrassend vaak overigens).

Some incredibly good short stories?

Ik heb dit jaar geen short story gelezen. Het kortste verhaal dat ik las (96 pagina’s) was Frida en Ellis, geschreven door Eline van Wieren. Eline is niet alleen schrijfster, maar ook de vriendin van een goede vriend van mij (en van mijn vriend). We hebben elkaar nu een paar keer ontmoet en we spraken uiteraard uitgebreid (heel verrassend) over boeken. Ik kon mijn ogen echt niet van haar boekenkast afhouden! Ik vond het ook super interessant om het eens van een andere kant te horen. Hoe het nou is, om schrijfster te zijn. Ik ken wel andere mensen die schrijven, maar die schrijven voornamelijk non-fictie en dat is toch weer net iets anders.

A new genre for the year?

Dit jaar ontdekte ik het fantasy genre. Goed, ik las ooit Lord of The Rings en sommigen vinden Harry Potter ook onder fantasy vallen, maar verder was ik er nooit een groot fan van. Na het zien van de Netflix serie Shadow & Bone besloot ik ook het boek te proberen en toen was ik direct overstag en las ik de hele serie (en de daar op aansluitende boeken). Naast de boeken van Leigh Bardugo heb ik ook The Priory of the Orange Tree van Samantha Shannon gelezen. Die werd gepromoot als de feministische Lord of the Rings, dus die moest ik natuurlijk even checken. Moest er even inkomen, maar vond het daarna echt heel tof!

Any re-readings?
Ja, zoals ieder jaar: de Harry Potter serie. Ik wil daar nog even bij zeggen dat ik me er trouwens bewust van ben dat de schrijfster nu in opspraak is. Ik ben het niet eens met haar uitspraken.

Verder heb ik eigenlijk niets herlezen, want er zijn ZOVEEL fijne boeken die ik nog voor een eerste keer wil lezen.

A book that made you cry?

Dit jaar heb ik gehuild om één boek: het laatste deel van Harry Potter. Ik vermoed dat het aan mijn hormonen lag (ik weet het eigenlijk wel zeker), want ik kon niet stoppen met huilen bij een van de laatste hoofdstukken. Toen ik het later aan aan mijn vriend vertelde moest ik weer huilen (‘Ja, maar stel je voor *heeeeuuuuh* dat je gewoon *heeeeuh* je dood tegemoet gaat en dan je ouders *heeeuuuuh* weer ziet en *heeeeeeuh* hij was nog zo jong en *heeeuuuh*). Ik weet trouwens niet of het helemaal eerlijk is om het aan de hormonen te wijten, want naarmate ik ouder word lijk ik ook wat zoetsappiger te worden…

A book that made you laugh?

Het boek van David Nicholls: Sweet Sorrow. Leuk verhaal, grappig geschreven. Ik zag de personages echt voor me.

Best place to read 2021?

Lekker op bed. Of misschien hier, in het huisje in Zweden dat we afgelopen herfst huurden:

In what form did you read books in 2021?

Voornamelijk in fysieke boekvorm, maar ik las ook een paar boeken op mijn e-reader. Ik zie anderen trouwens altijd genieten van luisterboeken, maar ik heb (afgezien van de Harry Potter boeken, voorgelezen door Stephen Fry) nooit echt kunnen wennen. Misschien moet ik het dit jaar eens gaan proberen?

A new author discovered?

De schrijfster Naoise Dolan van het boek Exciting Times. Ik volg haar nu ook met veel plezier op social media en lees haar columns graag.

A book you bought but never read?

Het boek The Lying life of adults van Elena Ferrante. Vooral gekocht vanwege de kaft, omdat ik tijdens een zeldzaam uitje naar de boekenwinkel absoluut iets wilde meenemen, maar ik heb het nog niet opengeslagen.

A book you read but do not remember much of:
Daddy van Emma Cline. Ik heb serieus geen idee meer waar het over ging.

What were the best books you read in 2020?
Hierboven in het lijstje van alle titels heb ik mijn favorieten dik gedrukt. Als ik er dan echt maar een paar moest kiezen:

Olive, Exciting Times, Reputation, Ariadne, Kindertijd en Just Kids.

How do you think about reading 2022?

Ik wil graag wat meer jeugdliteratuur lezen, om zo wat kennis te vergaren die ik in mijn werk kan toepassen. En verder wil ik vooral plezier hebben!

Hebben jullie nog leesdoelen? Of een goede leestip? Altijd welkom!

Bedankt voor het lezen. Liefs! x